wooninspiratie, woonaccessoires, diy, styling, bloemstyling, herfst

DIY | Haal de herfst in huis met dit bloemstuk

Herfst op de plank in plaats van brood op de plank. Bloembindster Marchien van den Berg van De Takkenwijven leeft zich uit in geel, oranje en groen. Dit is haar jaargetijde.

Takken en herfstvruchten zijn er in overvloed en Marchien geniet van de herfst. ,,Kijk maar eens om je heen wat een schoonheid de natuur op dit moment te bieden heeft. Met al die kleuren is het een feestje.’’

Toen ze laatst onderweg was, zag ze een stel uitgebloeide berenklauwen staan. Vooral die stengels spraken tot haar verbeelding. De berenklauw is een prachtige maar gevaarlijke plant als het sap in aanraking komt met de huid. In de herfst ligt de sapstroom stil waardoor je er dan wel mee kunt werken. ,,Mijn fantasie slaat op hol als ik die planten zie en ik er aan denk wat voor een leuks je er allemaal mee kunt doen.”

Dit heb je nodig

Een plank, zaag, touw, snoeischaar, mes, gewone schaar en twintig reageerbuisjes. Verder nog takjes, bijvoorbeeld snoeiafval, steel van een berenklauw en pauwenveren. Bloemen uit de tuin: drie uitgebloeide Agapanthussen, drie uitgebloeide (Japanse) anemonen en vier takjes (hang)geranium. Bloemen uit de bloemenwinkel: vijf Craspedia (trommelstokjes), vier Panicum-gras, vier Helenium en tot slot vier Gerbera’s.

En zo ga je te werk

Voor Wonen&Co zaagt ze zo’n reus van een stengel in 25 stukjes van zo’n 15 centimeter (stap 1). Ze vormen de basis voor het herfst-arrangement. ,,De berenklauw moet wel goed droog zijn voordat je hem verwerkt, anders laat hij zich niet lijmen. Vergeet ook niet de stengel schoon te vegen’’, legt de bloembindster uit, terwijl ze haar lijmpistool pakt.

Al die stukjes stengel plakt ze vast op een robuuste plank (stap 2). De stengel is hol en leent zich daardoor uitstekend om buisjes in te plaatsen, die als bloemenvaasjes dienst kunnen doen. Marchien gebruikt twintig reageerbuisjes, maar het mogen ook plastic buisjes zijn. ,,Niet elke stengel hoeft trouwens een buisje te hebben, want dat wordt te vol.’’ Dan vult ze de ‘vaasjes’ met water.

Het frame is nog niet klaar. Om de bloemen stevig houvast te geven, maakt ze nog een bouwwerkje van fijne takjes (stap 3). ,,Ik heb perenhout gevonden, maar het kan van alles zijn. Knip de zij-takjes los van de hoofdtak, drapeer ze in een speelse, langwerpige vorm en bind ze vast met touw op vier plekken waar ze elkaar raken.’’

Marchien heeft mooie herfstbloemen verzameld om te verdelen over de vaasjes (stap 4). De bloemen komen voor een deel uit de tuin, zoals uitgebloeide Agapanthussen, uitgebloeide (Japanse) anemonen en takjes van de hanggeranium. Daarnaast verwerkt ze ook bloemen uit de bloemenwinkel in haar arrangement.

Ze kiest voor de okergele Craspedia, ook wel trommelstokjes genoemd. ,,Die zijn heel trendy. Je ziet ze veel op Pinterest en Instagram, in een apothekersflesje bijvoorbeeld’’, vertelt Marchien, terwijl ze een voor een de bloemen een plek geeft. ,,Ik werk op gevoel, ik kijk hoe het mooi staat en ga op mijn intuïtie af.’’ Verder pakt ze – ook uit de winkel – nog het citroen-gele Helenium, de warmgele Gerbera en de sierlijke siergras Panicum.

De laatste stap bestaat uit het verwerken van kleurrijke herfstvruchten (stap 5). ,,Ik plak ze op de bovenkant van de berenklauwvaasjes, op de lege plekken’’, zegt de bloembindster. Hiervoor heeft ze rode malusappeltjes, oranje lantarentjes, groene komkommervruchten (Kurkumar), roodbruine kastanjes, zachtbruine walnoten en zachtgele mispels.

Ook dit doet ze zonder vast patroon, maar gewoon op gevoel. ,,Wat mijn ogen zien maken mijn handen.’’

Tips van Marchien

  • De berenklauwstengel knapt kapot als je hem knipt: zagen is beter.
  • Plaats viltjes aan de onderkant van de plank, hout kan altijd vochtig zijn
  • Blaas de lampionnetjes onderaan iets op: de deukjes gaan eruit en de bovenkant wordt mooi bol.
  • Van de herfstvruchten zijn bessen ongeschikt om te verwerken in dit arrangement.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Bekijk meer DIY’s zoals het maken van een ananas van kurk, of maak voor Halloween een pompoen van aluminium. En is jouw huis al klaar voor de koudere dagen? We leggen je uit hoe je een warm en knus herfsthuis creëert en we hebben de mooiste woonaccessoires voor dit seizoen op een rij gezet.