DIY, wooninspiratie, woonaccessoires. tuinplant, tuinplanten

DIY | Haal het strandgevoel in huis

Land en zee leveren de mooiste producten, zeker in juli, als de bermen vol bloeiende bloemen staan. Zoals in de haven van Termunterzijl.

Een grote schaal, zes glaasjes en een greep uit de bermbloemen die momenteel overal te vinden zijn. Bloemstyliste Marchien van den Berg is al in vakantiestemming en geeft een maritieme draai aan haar bloemcreatie. De vergrijsde kleuren die ze kiest roepen zilte associaties op met het verderop gelegen waddenstrand.

 

Dit heb je nodig:

6 vaasjes, 1 grote schaal, bindtouw, zo’n 2 meter dik touw, dubbelzijdig plakband, lijmpistool, mesje en schaar, herderstasje, juffertje-in-het-groen, tarwe, grassen, klaver, mooie bermbloemen, schelpjes (schelpenmix is kant en klaar te koop) en zand.

Het arrangement is niet moeilijk te maken. Marchien pakt een rol dubbelzijdig plakband, wikkelt er een stukje af en legt de eerste van de zes vaasjes erop. Ze rolt het vaasje over het tape, zodat het er mooi omheen komt (stap 1). Ze verwijdert het beschermlaagje.

 

Dan knipt ze grote satéprikkers in het midden door en plakt ze er per glaasje liefst elf rondom op het tape vast (stap 2). ,,Laat de botte kanten naar boven steken. Zorg er ook voor dat de stokjes 1,5 centimeter boven het glaasje uitsteken.’’ Nu is het raamwerk klaar. ,,Gebruik een oneven aantal stokjes, anders kom je niet uit met het vlechten van het touw.’’ Handig is de stokjes in het midden rondom vast te plakken met gewoon plakband, zodat ze goed op hun plek blijven tijdens het vlechten.

Pak het lijmpistool en plak het touw aan de onderkant vast. Wikkel het dan om het vaasje tot bovenaan. Vanaf de rand van het vaasje weeft Marchien het touw slalommend om de stokjes: om en om, tot zo’n 1,5 centimeter boven het potje.

Stap 3 bestaat uit het plakken van de schelpjes. Het lijmpistool komt weer tevoorschijn. ,,Ik plak allerlei soorten schelpjes in het midden van het glaasje. Gewoon zoals het me invalt, want als het om decoreren gaat werk ik zelden volgens een bepaald systeem. Bloemschikken is een kwestie van gevoel, dat is het belangrijkste. Daarom wordt het ook elke keer weer anders.’’

Ze laat haar fantasie de vrije loop als ze het volgende glaasje onder handen neemt. Na het plakken van de stokjes en wikkelen van het touw pakt de styliste opnieuw een handvol schelpjes. Deze keer plakt ze deze producten van de zee langs de bovenkant. En zo verfraait ze alle glaasjes, waarbij de schelpendecoratie steeds op een andere hoogte komt. Daarna vult ze de zes glaasjes alvast met water, voor de bloemen die er later in komen.

Ter decoratie en verhoging van het zomerse vakantiegevoel drapeert ze een stuk dik touw om de glaasjes heen (stap 4). Het roept de sfeer op van strand, boten, water.

Dan worden de glaasjes gevuld met bloemen (stap 5). Begin met herderstasje, dan kamille en vervolgens Phacelia. Verdeel dan wat klaver over het geheel, stop er een aar tarwe bij en vul het verder op met juffertje-in-het-groen.

Tenslotte volgen de grassen. ,,Die doe ik op het laatst, omdat je hiermee hoogte aan het boeketje geeft. Zo kun je het allemaal nog net iets vergroten en je arrangement meer lucht geven.’’

Als finishing touch doet Marchien een paar handjes zand en schelpen in de schaal, om de losse vaasjes met elkaar te verbinden en omdat het zo’n mooi maritiem gevoel oproept (stap 6).

,,De charme van dit zomerse arrangement is dat je er niets voor hoeft te kopen. Alles pluk je zo uit de berm. Nadeel van bermbloemen is dat ze kort staan. Maar wat geeft dat? Je plukt gewoon weer nieuwe.’’

Tips van Marchien

  • Laat de bermbloemen eerst een poos in het water staan, zodat ze zich goed vol kunnen zuigen voordat je ze verwerkt.
  • Qua schalen en vaasjes kun je alles gebruiken. Gebruik iets wat je al in de kast hebt staan. Een glazen onderschaal bijvoorbeeld is ook mooi.
  • Maak het extra sfeervol door de schaal te vullen met zand en een paar waxinelichtjes.
  • Hou je meer van kleur? Vervang de bermbloemen dan bijvoorbeeld door een mix van vrolijke gerbera’s.

Bekijk meer DIY artikelen, zoals het maken van een wandkleed, of een bloemstuk met rabarber

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA