DIY | Haak je eigen kussens - Wonen&Co
DIY | Agaath, kussens, haken

DIY | Haak je eigen kussens

21 juni 2017 3 min leestijd 1 Reactie

Lekker zen op de camping of in de tuin? Gebruik deze zomer om te haken, dan heb je straks in de herfst heerlijke zelfgemaakte kussens of misschien wel een plaid om fijn onder weg te kruipen bij de buitenkachel.

De zomer is amper begonnen, maar we blikken alvast vooruit naar de killere herfstdagen. Lijkt het je niet heerlijk om dan weg te kruipen op de bank tussen kussens die je zelf gehaakt hebt? Of zelfs onder een eigengehaakte woonplaid? De hele zomer kun je al je relaxte momentjes op de camping, een veranda of gewoon in je eigen achtertuin gebruiken om stukje bij beetje je werk te laten groeien. Agaath: ,,Je wordt er helemaal zen van!’’

Wat heb je nodig? 

Haaknaald nr 12, stopnaald, schaar, steekmarkeerders, garen en een vulkussen.

Voor geoefende hakers is dit een koud kunstje. Maar wie het nog moet leren, kan heel goed met zo’n kussenhoes beginnen. We leggen stap voor stap uit hoe je het aanpakt. Let op: de haaknaald kun je vasthouden als een pen óf als een mes. Het is maar net wat je het prettigst vindt werken.

Bekijk de tekening om te zien hoe je een opzetlus en vervolgens een opzet-ketting maakt, die bestaat uit 34 lossen. Een ‘losse’ is de naam van de basissteek waarmee vrijwel elk haakpatroon begint.

Daarna kun je de stappen op de foto’s volgen. Stap 1: Haak 1 vaste in de tweede steek vanaf de haaknaald. Een vaste is een compacte steek waarmee je alles dicht op elkaar kunt haken. Plaats in deze steek een steekmarkeerder. Haak dan 1 losse en sla 1 steek van de opzetketting over. Haak in de volgende steek weer 1 vaste (op de foto bij de duim van Agaath).

Herhaal het haken van ‘1 vaste, 1 losse, steek overslaan’ tot het eind van de opzetketting. Je eindigt met 1 vaste (stap 2). De eerste toer van de weefsteek is nu klaar. Draai je werkje om. Agaath: ,,Als je rechtshandig bent haak je van rechts naar links, als je linkshandig bent van links naar rechts. Vandaar dat het werk steeds omdraait.’’

De volgende toer (stap 3) begin je net als de vorige: haak 1 vaste in de tweede steek vanaf de haaknaald. Plaats hierin een steekmarkeerder. Het is handig als die een andere kleur heeft dan de vorige, dan weet je aan welke kant van het werkje je bent. Haak 1 losse, sla een steek over, haak 1 vaste. Herhaal dit weer tot het eind. Je laatste vaste maak je in de steek van de steekmarkeerder. Haal daarna de steekmarkeerder eruit en gebruik die bij het begin van de volgende toer.

Check na 2 toeren of je werkje breed genoeg is (stap 4). Het moet wat breder dan het vulkussen, want het lapje zal wat in elkaar trekken naarmate je meer toeren hebt gemaakt. Is het lapje te smal, dan begin je opnieuw waarbij je meer steken opzet. Is het te breed, dan maak je een opzetketting met minder steken. Let op dat het wel een even aantal steken moet zijn.

Herhaal nu stap 3 net zo lang totdat je een mooi vierkant hebt. Knip de draad af en haal deze door de lus. Het is handig om deze draad extra lang te laten, zodat je daar straks de delen mee aan elkaar kunt naaien. Haak op deze manier twee even grote vierkante lappen en naai deze dan met een overhandse steek op elkaar (stap 5). Naai eerst 3 zijden vast en laat de laatste open.

Stop nu het vulkussen in de hoes (stap 6) en naai de laatste open zijde dicht. Agaath: ,,Als je de smaak te pakken hebt, maak dan een paar kussens in kleuren die mooi bij elkaar passen.’’ Het materiaal dat je gebruikt kan van alles zijn: XL garen of zpagetti geeft bijvoorbeeld een leuk effect. Nog een tip: als je net als Agaath lekker buiten wilt zitten haken, dan is het slim om het garen in een mandje te of bakje te doen zodat de draad schoon blijft en het bolletje niet wegrolt. ,,Er zijn zelfs speciale bakken voor te krijgen.’’

Give away

Wil jij dit toffe witte kussen graag aan iemand cadeau doen? Ga naar Facebook, like Sil’s Home en Wonen&Co en tag degene die jij blij wilt maken met Agaaths gehaakte kussen.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

1 Comment

  • Anje Poortenga 15 januari 2020 at 17:11

    Wat leuk dat ik je hier tegenkom, was even aan het sneupen naar leuke patronen.
    Groetjes uit De Westereen

  • Laat een reactie achter

    ×