kamerplant, tuinplant, wooninspiratie, wand, woonaccessoires, diy

DIY | Gedroogde bloemen in een lijst

Wat doe je met de bos bloemen die je voor je verjaardag kreeg, maar nu verdord is? Precies, meestal gooien we die weg. Zonde! Een leukere optie is de bloemen te laten drogen. Dit kun je ook doen met planten en bladeren. Het effect is prachtig en past helemaal in de botanische trend.

Deze interieurtrend kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke elementen. Denk aan rotan en riet, maar ook prints met bloemen en plantenillustraties zien we momenteel veel. In plaats van een standaard print te kopen, kun je ze natuurlijk zelf ontwerpen door bloemen, planten of bladeren te laten drogen. Hoe leuk is het als je een mooie bos bloemen voor altijd in een lijstje kunt bewaren?


Bron: Domestika

Dit heb je nodig

Ga je voor de professionele manier, dan heb je ook Silica-gel nodig. Deze gel zorgt ervoor dat bloemen snel en extra mooi drogen.

Zo ga je te werk

Wanneer je de bloemenpers geopend hebt, leg je er eerst een paar vellen krantenpapier op en daarna een vel vloeipapier. Verspreid vervolgens de bloemen over de pers. Plak ze vast met een stukje tape zodat ze niet verschuiven. Leg er weer een stuk vloeipapier op en daarna weer een aantal vellen krantenpapier.  Doe de pers dicht en draai de schroeven zo stevig mogelijk aan.  

Wil je meerdere lagen bloemen tussen de pers? Doe er dan een stuk karton tussen. Belangrijk is dat om elke laag bloemen, een stuk vloeipapier en een aantal stukken krantenpapier zit. 

En het resultaat… Prachtige botanische posters van eigen hand.

Bron: Errer 

Kijk tijdens het droogproces om de paar dagen of de bloemen al droog zijn. Tegelijk kun je het vloeipapier vervangen. Zo voorkom je – dat door het vocht dat uit de bloemen komt – de bloemen vastplakken aan het papier. Hierdoor kunnen de blaadjes namelijk scheuren en dat zou zonde zijn. 

Bron: A PAIR & A SPAIR 

Wanneer de bloemen droog genoeg zijn, kun je ze in een fotolijst leggen. Hiervoor kun je meerdere soorten lijsten gebruiken. Neem bijvoorbeeld een fotolijst met witte achtergrond. Op deze achtergrond plak je de bloemen vast met een beetje lijm. Ook kun je ervoor kiezen meerdere bloemen bij elkaar te leggen en er een soort boeketje van te maken.

Bron: Loods5

Bovenstaande lijsten hebben aan beide kanten glas waardoor je aan beide kanten je kunstwerk kunt bekijken. En zo kleurt de wand ook mee. Deze leuke minimalistische lijstjes zijn in meerdere varianten verkrijgbaar, neem bijvoorbeeld deze glazen fotolijst van Nordal.

 

Bron: De wereld van snor

Gedroogde bloemen kun je natuurlijk ook bewaren in een herbarium, dat is een soort notitieboek waarin je gedroogde bloemen plakt. Je verzamelt alle bloemen die je tijdens een wandeling tegenkomt en zo kun je ze goed bestuderen en de naam achterhalen. Leuk, zo’n persoonlijk boekje met een verzameling bloemen. 

Wil je de lijsten met gedroogde bloemen in een collage aan de wand hangen? In dit artikel over hoe je een wandcollage maakt, vind je heel veel ideeën en tips over een persoonlijke wandcollage. Op zoek naar meer DIY inspiratie? In dit artikel leggen we uit hoe je terracotta potten kunt beschilderen en we geven handige tips over hoe je planten in groepjes kunt stylen