DIY | Een winterse krans van katoen en eucalyptus - Wonen&Co
wooninspiratie, woonaccessoires, wand, wanddecoratie, diy, bloemstyling

DIY | Een winterse krans van katoen en eucalyptus

21 januari 2018 3 min leestijd Geen reacties

Winterwarme soberheid. Dat is precies waar een mens aan toe is na die uitbundige feestmaand december. Althans, dat is de inschatting van onze bloemstyliste Esther Bolt. ,,Ik moet er niet denken in januari weer los te gaan in huis”, vat ze haar januarigevoel samen.

Esther heeft zin in rust, in sereen. ,,En wat past daar beter bij dan eucalyptus? Dat vergrijsde blad geeft rust, maar het heeft ook iets winters als je het combineert met ‘sneeuwvlokken’, met bollen katoen.’’ Ze besluit een eenvoudige krans te maken, leuk voor binnen en buiten. Maar wel lekker warm en zacht.

Dit heb je nodig

12 takken eucalyptus, 1 of 2 katoentakken, zilverkleurig wikkeldraad, nep bont, dubbelzijdig tape, snoeitang en een schaar.

Esther maakt van zilverkleurig wikkeldraad een krans. Ze begint met het buigen van een cirkel van het flexibele draad. Dan knipt ze vijf stukken wikkeldraad af van 1,20 meter per stuk. Een voor een draait ze die om haar zilveren cirkel heen (stap 1). ,,Draaien doe je met de klok mee, maar de een moet onderlangs, de volgende bovenlangs: om de beurt dus. Zo ontstaan er openingen waarin je later de takken kunt steken.’’

Als je rond bent, drapeer je stroken nep-bont om het ijzeren geraamte. ,,Je kunt het per meter kopen op de markt of in de stoffenhandel. Zorg dat de stroken zo’n 5 centimeter breed zijn. Bevestig het begin van de bontstrook op de krans en bind het dan vast met wikkeldraad (stap 2). Knip de draad niet af, maar laat het klosje naast de krans liggen.’’ Als Esther rond is, bindt ze ook het eind van de strook vast aan het frame.

Stap 3 bestaat uit het verwerken van tien eucalyptustakken. Steek ze per twee in de gaten die tussen het ‘bont’ zichtbaar zijn. ,,Kies voor grove eucalyptus, die is steviger dan eucalyptus met fijne blaadjes. Die hangen sneller slap.’’ Esther verdeelt de takken mooi over de krans en zet ze losjes vast met wikkeldraad. Opnieuw knipt ze de draad niet af, en laat ze het klosje naast haar werk liggen.

Dan is het tijd voor herhaling (stap 4). Ze legt een nieuwe bontlaag aan, om de krans meer body te geven. En dan komt er weer een laag eucalyptus overheen. ,,Die moet bovenop. Het bont mag er wel doorheen schijnen, maar is bijzaak. Het gaat om de eucalyptus.”

Als een mooie volle krans is ontstaan, maakt Esther hem af met witte bollen katoen. Dat zorgt voor een winters tintje (stap 5). ,,Je hebt ongeveer één of twee takken katoen nodig. Knip de bollen eraf en plak ze vast op de krans. Verdeel de katoenbollen op gevoel, over het geheel’’ Als de krans klaar is, hangt Esther hem op aan een wit lint.

Als extraatje beplakt ze met de resterende bontreepjes twee potten met voorjaarsbollen. Zo creëert ze een mooi winters stilleven. En als de narcissen (Narcis Bridal Crown) straks uitkomen, slaan ze alvast een brug naar het voorjaar.

Tips van Esther

  • Maak er een keukenkrans van door er lavendel en rozemarijn door te vlechten.
  • Of maak er een buitenkrans van door er bloembollen of mezenbollen in te verwerken.
  • Beplak plantenpotten met ‘bont’ voor een winterwarm effect. Gebruik dubbelzijdig tape.
  • In plaats van zelf een krans te vlechten kun je ook een bestaande rieten krans als basis nemen.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Meer leuke diy ideeën? Maak een feestelijke wandversiering van kleurrijke bloemenstoere kandelaars in betonlook van oude potjes, of maak van gedroogde bloemen een unieke botanische poster. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×