DIY | Een pannenkoekplant stekken - Wonen&Co
wooninspiratie, diy, trend, kamerplant

DIY | Een pannenkoekplant stekken

6 augustus 2017 4 min leestijd Geen reacties

Je hebt ze ongetwijfeld voorbij zien komen: pannenkoekplanten. Al geruime tijd een populaire plantensoort. Tuincentra staan er dan ook vol mee. Met zijn helder groene blaadjes fleurt deze plant ieder interieur op. 

De pannenkoekplant, ook wel bekend als Pilea Peperomioides, komt van origine uit China en heeft platte ronde blaadjes in de vorm van, jawel, een pannenkoek. Deze kamerplant is erg makkelijk in onderhoud. Een keer in de week water en voldoende daglicht zijn de ingrediënten voor een blije plant. Daarnaast is de Pilea een gulle gever van nakomelingen die je vervolgens weer kunt stekken. Hoe dat in zijn werk gaat leg ik uit aan de hand van een paar handige tips.

Wat heb je nodig voor het stekken?

  • kleine potjes en glaasjes
  • potgrond
  • schaar of klein mesje

Babyplantjes herken je snel genoeg. Ze groeien naast de moederplant. Zoals je op de foto kunt zien steken er allemaal kleine plantjes uit de grond. Rechts zie je een groter babyplantje, eentje met meerdere blaadjes. Als je succesvol wil stekken, ga dan voor de grotere. Die zijn nu eenmaal makkelijker op te kweken.

Graaf het plantje een beetje uit zodat je er goed bij kunt met een schaar of mesje. Snij of knip vervolgens de plant zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Gelukt? Dan gaan we naar de volgende stap.

Het laten wortelen van de pannenkoekplant

pannenkoekplant stekjes

Als het goed is heb je nu een los pannenkoekplantje zoals op bovenstaande foto. In dit geval een exemplaar met weinig tot geen wortels. Dat is geen enkel probleem. Zet de nakomeling in een glaasje water zodat ‘ie wortels kan ontwikkelen.

Een klein plantje kun je gerust twee weken in het water laten staan. Ververs wel regelmatig het water! Wil je voorkomen dat de blaadjes in het water drijven? Leg een satéprikker op het glaasje en hang dan het plantje in het glas. De prikker dient als ondersteuning voor de blaadjes zodat ze niet onder water komen.

Momenteel ben ik niet veel aan het stekken. Dat was eerder wel anders. Mijn hele vensterbank stond vol met glaasjes, vaasjes en potjes. Het liep een beetje uit de hand. Inmiddels heb ik al veel Pilea’s weggegeven aan vriendinnen en familie. Zo heb ik er ook ooit een gekregen van een kennis en die is uitgegroeid tot een prachtig groot exemplaar.

Dit plantje heb ongeveer 3 á 4 weken laten wortelen in water. Zolang is echter niet nodig. Omdat ik zoveel stekjes had, kon ik ze simpelweg niet kwijt. 1 á 2 weken laten wortelen in water is vaak lang genoeg. Zodra je ziet dat er voldoende wortels aan zitten, kun je ze overhevelen naar een potje met grond. En dat brengt ons bij de volgende stap.

Een pannenkoekplant verpotten

Je ziet het goed: ik gebruik terracotta potten. Dit zijn niet de meest ideale potten om planten in te stoppen, maar ik vind ze gewoon heel erg leuk. De potten zuigen namelijk veel water op, waardoor er voor je planten weinig overblijft.

De truc die heb ik uitgevonden? Stevige diepvrieszakjes gebruiken. Een tijd geleden heb ik eens een paper bag gekocht voor mijn Alocasia kamerplant. Daar werd een grote stevige plastic zak bij geleverd waar je de plant in kunt stoppen, zodat de paper bag niet stuk gaat tijdens het water geven.

Dat bracht me op een idee. Uit het keukenkastje toverde ik een doosje met diepvrieszakjes tevoorschijn. Voor elk potje gebruik ik er twee die ik in elkaar vouw. Vervolgens knip ik dat op maat en stop daar de potgrond en de babyplantjes in. Niemand die het ziet, en zo kan ik mijn favoriete bloempotten blijven gebruiken. Bij deze shop kun je terracotta potten bestellen.

Extra tips voor de verzorging van de Pilea

  • De Pilea is gek op daglicht, maar niet op volle zon. De blaadjes kunnen dan verbranden.
  • Verkleurde blaadjes? Die kun je er gerust afknippen. Zo stopt de plant niet al zijn energie in de ongezonde blaadjes. Knip ze zo dicht mogelijk bij de stam af.
  • Gele blaadjes kunnen duiden op te weinig of te veel licht. Soms is het even zoeken naar de juiste plek. Ik heb de mijne wel in de vensterbank staan, maar die staan in een hoekje. Zo krijgen ze een dagdeel zon, maar staan ze ook een groot deel in de schaduw.
  • Je kunt de Pilea af en toe verwennen met een beetje plantenvoeding. De voeding kun je hier bestellen.
  • Denk eraan bij het overhevelen van een plant naar een grotere pot, dat deze ongeveer 20 centimeter groter is. Potgrond is bij deze shop verkrijgbaar.

Wist je dat een Pilea ook kan bloeien? De mijne heeft in bloei gestaan, maar niet voor lang… Ik zag namelijk iets groeien naast de stam van de Pilea. Ik wist toen nog niet zoveel van deze plant af en dacht dat het een verstekeling, een verdwaalde zaailing was. Ik heb zonder nadenken de stengel eruit getrokken. Een poosje later kwam ik erachter dat de bloem onderdeel is van de Pilea en dat het vrij zeldzaam is als hij in bloei staat. Stom, stom, stom! Mocht je een losse stengel zien waar witte trosjes met bloemen aan groeien, trek die er niet uit zoals ik. Het hoort bij de Pilea en maakt deze plant extra bijzonder.

Hopelijk zijn dit voldoende tips voor het succesvol stekken van een pannenkoekplant. Heb je nog geen Pilea? Je kunt hem hieronder bestellen.

Heb je geen groene vingers, maar ben je wel gek op groen? In deze diy lees je hoe je een zelfvoorzienend planten terrarium maakt. Daar komt geen water aan te pas! En heb je veel planten in huis, maar oogt het daardoor rommelig? In dit artikel vind je tips om je groenverzameling mooier uit te laten komen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×