woonaccessoires, wooninspiratie, wand, kamerplant,

DIY | Een feestelijke wandversiering van bloemen

Bloemstyling voor aan de wand, weer eens iets anders dan foto’s of een schilderij. En het past helemaal in de trend waarbij bloemen een steeds prominentere rol spelen in het interieur.

Je zou nog een stap verder kunnen gaan en een hele wand kunnen beplakken met bloemen

,,Je zou nog een stap verder kunnen gaan en een hele wand kunnen beplakken met bloemen, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een feest of diner. 

Benodigdheden: 11 Amarines, 5 Leeuwenbekjes anthurium, 9 siergras Miscanthus uit de tuin, plakband voor een ruwe ondergrond, gouden sierplakband, verf en fijn penseel

Zo ga je te werk:

Leg de stelen per soort naast elkaar en knip ze op gelijke lengte af (stap 1). De bloemen die voor deze creatie worden gebruikt, zijn lichtroze Amarines en hardroze leeuwenbekjes. Ze hebben stevige stelen die zich goed laten verwerken. Vervolgens snijdt Ester ook siergras Miscanthus – uit de tuin – op dezelfde lengte af als de bloemen.

Knip vervolgens het speciale plakband dat geschikt is om op ruwe materialen toe te passen, in stukjes (stap 2).

Ze begint met de Amarines (stap 3), die ze mooi verdeelt over de oude deur. ,,Als je aan tafel zit, moet je de bloemen goed kunnen zien. Daarom bevestig ik de meeste in het midden van de paneeldeur. De bovenkant mag open blijven, want de deur is mooi om te zien.”

,,Amarines kunnen wel vier dagen mooi blijven zonder water. Wel moet je ze eerst een paar dagen op de vaas hebben gehad, om ze helemaal uit te laten komen.’’ Dan volgen de leeuwenbekjes. Omdat die al na een dag slap kunnen hangen, is het beter ze in een waterbuisje op de deur te plakken.

Als dat klaar is, stopt Esther er op het laatst siergras tussen, waarmee ze nog een vleugje najaar toevoegt.

De witte stukjes plakband waarmee de bloemen zijn vastgeplakt, detoneren. Daarom werkt Esther ze weg. Ze pakt een penseeltje en schildert voorzichtig een aantal van de witte plakkers in een lekker vergrijsd roze kleurtje, een soort pastel-kersenrood (stap 4). Op het Histor kleurenkaartje heet deze Elan. Als het verfklusje klaar is, pakt Esther het goudkleurig sierplakband erbij. ,,Goud is helemaal van nu. Dat zie je veel in het interieur. Daarom vind ik het leuk het hierin ook te gebruiken.’’ Ze beplakt er de resterende witte tape mee (stap 5). 

TIPS

  • Gladde stelen houden het water langer vast dan harige (gerbera’s).
  • Bloemen blijven langer goed als je hun – gladde – stelen eerst in kaarsenvet doopt voordat je ze ophangt.
  • Zet bloemen met harige stelen, zoals gerbera, in een buisje met water voordat je ze op de muur plakt.
  • Ook leuk: hang amaryllis onderste boven op, en vul zijn holle steel met water.
  • Plak eens bloemen aan de muur in de gang: als dat geen feestelijk welkom is!

Bekijk meer DIY projecten zoals hoe je bloemen droogt en ze in een lijstje decoreert of hoe je terracotta plantenpotten beschildert. Ben je geïnteresseerd in meer bloemen en planten tips? Kijk dan op ons buitenleven pagina voor de juiste adviezen.