DIY | Creatief met houten pallets - Wonen&Co
pallets diy slaapkamer Gravity home

DIY | Creatief met houten pallets

6 april 2017 3 min leestijd Geen reacties

Houten pallets, wie kent ze niet? Van origine zijn ze ontworpen voor de transport en doen ze dienst als plateau. Een pallet is stevig en kan veel gewicht dragen. Het is dus ideaal om er goederen op te vervoeren. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om houten pallets te gebruiken. Wij laten je graag zien hoe. Kijk je mee?

Een pallet kan prima als onderstel voor een bed functioneren. De meest voorkomende maat van een pallet is 80 centimeter bij 1.20. Hoeveel je nodig bent hangt helemaal af van jouw wensen en ontwerp. Zo heeft Elle Landgren van ellefitactive.com vier pallets gebruikt als basis voor haar bed. Wil je liever wat hoger liggen dan ben je er acht of meer nodig.  

bed slaapkamer diy pallets
Bron: www.ellefitactive.com

Daarnaast kun je ervoor kiezen om de pallets op maat te maken, bijvoorbeeld evenwijdig aan je matras. Vind je dat te veel gedoe? Laat ze dan net als Simone van honeynfizz.blogspot voor wat ze zijn. Het staat niet alleen mooi, maar het is ook nog eens functioneel als opstapje.  

slaapkamer bed pallets diy
Bron: http://honeynfizz.blogspot.nl

Naast een basis voor je bed, kun je pallets ook gebruiken om er een loungeset van te maken voor in je tuin. Het is origineel, budgetproof en het is niet heel moeilijk om te maken. Bekijk een stappenplan op www.ehow.com

Bij het gebruik van pallets moet je overigens wel oppassen voor grove splinters. Vooraf schuren is daarom niet onverstandig. Na het schuren kun je het hout beitsen. De planken zijn zo beter bestand tegen de weersomstandigheden en blijven langer mooi. Spreekt de houtkleur je niet zo aan? Verf het houtwerk mooi wit of voorzie het van een vrolijk, zomers kleurtje. 


Bron: www.ehow.com 

Heb je geen ruimte voor een grote loungeset? Je kunt natuurlijk ook een kleiner meubel maken. Op funkyjunkinteriors.net laten ze zien hoe je een klein bankje kunt maken. Ideaal voor op je balkon of als je een kleine tuin hebt.

Het handige van pallets is dat je ze gemakkelijk kunt bewerken. Vrijwel alle pallets zijn met spijkers of nagels aan elkaar bevestigd.  Met de achterkant van een hamer kun je die er voorzichtig uit trekken. Zodoende kun je de pallet demonteren en alle onderdelen ook los gebruiken. 

bank pallets diy
Bron: funkyjunkinterior.net

Planten in het interieur zijn voorlopig een blijvende trend. Weet je zo langzamerhand niet meer waar je je verzameling groen kwijt moet? De oplossing is simpeler dan je denkt: hang een pallet op aan de muur. Zo kun je er leuke plantenhangers aan bevestigen of er potjes aan vast schroeven zoals ze dat op www.apartmenttherapy.com laten zien.  Zo kun je er je mooiste planten en bloemen op tentoonstellen. 


Bron: Lisa Zeising For Abby Jiu Photography via www.apartmenttherapy.com

Naast planten kun je er ook nog een kruidenrek van maken. Zo heb je altijd verse koriander of basilicum in huis voor die lekkere pasta! Lees op de website van Zina Wright hoe zij onderstaande pallet heeft gemaakt.  

kruiden pallet diyBron: Zina Wright

Een robuust houten pallet is in zijn eenvoud ook mooi als stijlobject in je interieur. Gebruik het als wandrek of sidetable, zet er een paar planten op en een aantal van je favoriete foto’s. Of plaats een pallet voor een radiator die je liever uit het zicht wilt hebben, net als bij Karin Nilsson en Kristoffer Green.

Bron: www.lantliv.com

En tot slot kun je er een salontafel van maken. Zet er een paar wieltjes onder zodat je de tafel makkelijk kunt verplaatsen. De pallets zijn namelijk niet heel erg licht.  


Bron: Beeld via www.mywhiteobsession.com

Je ziet het: genoeg ideeën waarbij je pallets kunt hergebruiken. Er zijn ook diverse boeken te vinden waar nog meer inspiratie in wordt gedeeld zoals ‘Pallet Design, meubels maken van pallets en kisten’ van Claudia Guther.  

Wil je graag aan de slag? Pallets kun je vinden bij diverse bouwmarkten, maar ook op Marktplaats.

Zoek je een kleiner DIY-project? Bekijk al onze andere DIY-artikelen.

Bron foto bovenaan artikel: gravityhome.tumblr.com

Geen reacties

Laat een reactie achter

×