agaath brocante

DIY | Brocante upcyclen

Upcyclen dat is van iets wat je niet meer gebruikt, iets nieuws en mooiers maken. Dat kan ook in het klein, met accessoires. Zoals dat gehaakte kleedje dat je in de brocantetijd zo mooi vond, maar dat nu maar ligt te verstoffen. Maak er een mandje van!

Wat is nu leuker dan iets nieuws te maken van spulletjes die je al hebt, maar waar je niks meer mee doet?

Was jij, net als velen, ook zo gecharmeerd van de brocante trend een paar jaar geleden? En heb je nu een wat andere smaak, maar nog steeds allerlei accessoires uit die romantische periode? Doe er iets mee, zodat het weer helemaal in je interieur anno 2017 past. Deze mandjes bijvoorbeeld, in mooie rozetinten, zijn gemaakt van crèmekleurige gehaakte kleedjes. Agaath: ,,Wat is nu leuker dan iets nieuws te maken van spulletjes die je al hebt, maar waar je niks meer mee doet?

Agaath brocante benodigdheden

Dit heb je nodig:
– Gehaakte kleedjes, rond (of maak ze zelf met dit patronenboek)
Ronde schaal of kom van rvs
Kwasten
Textielverharder
Verf
– Oud bord

Upcyclen kunnen we het wel noemen en ook dat is echt van nu. Als zulke kleedjes maar wat liggen te verstoffen, kun je ze toch beter op deze manier een nieuwe functie geven! En moeilijk is het niet, we zijn in een paar stappen klaar.

Agaath brocante stap 1

Stap 1
We nemen een rond gehaakt kleedje en leggen dat op een plat bord. ,,Neem een oud bord, want je kunt er hierna beter niet meer van eten’’, tipt Agaath. Smeer het nu aan beide kanten royaal in met textielverharder. ,,Die verharder kun je bij Action kopen. Gebruik een dikke kwast om het aan te brengen op de stof.’’ Neem nu een ronde schaal of kom van roestvast staal. ,,Die van Ikea hebben de ideale vorm.’’

Agaath brocante stap 2

Stap 2
Zet hem op z’n kop en drapeer het ingesmeerde kleedje over de schaal. Zet het aan de kant en laat het 24 uur drogen, tot het goed stevig is geworden.

Agaath brocante stap 3

Stap 3
Pak dan een schilmesje of een ander scherp mes en snij voorzichtig langs de randjes het mandje los, voor zover die aan de schaal vastplakt.

Agaath brocante stap 4

Stap 4
Agaath: ,,Check nu of je mandje inderdaad genoeg stevigheid heeft. Als het nodig is, kwast er dan opnieuw een laagje verharder op en laat het weer drogen.’’ In ieder geval moeten de randen goed sterk zijn, ga daar dus sowieso nog een keer met de kwast overheen. Ook dit moet natuurlijk goed droog worden, dus laat de mandjes een nacht staan voordat je ermee verder gaat.

Agaath brocante stap 5

Stap 5
De laatste stap is het verven van de mandjes. Agaath gebruikt hiervoor Painting the Past in de tinten Marshmellow (31), Sweetheart (32) en Rosewater (33). ,,Je kunt ook andere kleuren kiezen, maar het is leuk om een paar tinten te nemen die goed bij elkaar passen.’’

Zo’n mandje is op zichzelf al een mooi decoratief element om neer te zetten of op te hangen. ,,Maar je kunt ze natuurlijk ook heel functioneel gebruiken. Op de keukentafel wordt het een fruitmandje, op de kast in de hal gooi je er de sleutels in.’’

Stylist Agaath Mulder laat zien hoe je zelf leuke meubels en accessoires kunt maken. 

Foto’s: Rens Hooyenga 

 

Bekijk meer DIY artikelen van Wonen&Co.