DIY | Flowerpower tegen de herfstdip - Wonen&Co
diy, boeket maken, bloemstyling, wonen&co

DIY | Flowerpower tegen de herfstdip

13 november 2018 3 min leestijd Geen reacties

Sombere herfstdagen kunnen wel een beetje flowerpower gebruiken. Maar hoe bouw je eigenlijk een boeket op? Esther gaat aan de slag met takken, grassen en bloemen.

De kracht van bloemen sleurt je door elke herfstdip heen. En welke bloemen brengen meer vrolijkheid in huis dan gerbera’s? Bloemstyliste Esther Bolt valt er helemaal voor. Maar die schoonheden zonder blad hebben wel wat extra’s nodig, vooral als ze een plek krijgen op een moderne robuuste eikenhouten tafel.

Dit heb je nodig

  • 5 eucalyptus
  • 5 takken
  • 17 gerbera’s
  • 5 siergras

Zo ga je te werk

Esther heeft nog een grote zinken sierschaal. Die komt goed van pas. En ergens in haar kast vindt ze ook nog twee geschikte vazen om erop te zetten. De ene is oudroze, lekker rond en robuust. Voor de gerbera’s is hij te wijd, dan vallen ze alle kanten op. Vandaar dat ze ook een tweede, smalle cilindervaas nodig heeft. ,,De binnenvaas is voor de stevigheid en zorgt voor een leuk accent met zo’n randje boven de roze vaas uit.”

Esther begint met het plaatsen van de takken eucalyptus, met zijn vergrijsde blad (stap 1). ,,De vaas is ongeveer 30 centimeter hoog, zorg dat de eucalyptus er een centimeter of 20 bovenuit steekt. Laat je het te hoog, dan wordt het te wild. Dat is niet de bedoeling. Blad heb je nodig als vulmateriaal in een boeket.’’ Er is gekozen voor eucalyptus mét besjes. Volgens de styliste past dat goed bij november.

Dan geeft ze de grillige takken een plek in de vaas (stap 2). ,,Neem bijvoorbeeld takken uit de tuin die wat kronkelen, of koop ze bij de bloemist. Dankzij de hoge vaas blijven de takken goed staan. Nu heb je een mooie basis om de gerbera’s tussen te zetten.’’

Stap 3: De gerbera’s krijgen een steuntje. Esther: ,,Ze zijn er in allerlei prachtige kleuren. Ik heb bijvoorbeeld knaloranje, roze, zalm, paars en een oranjegele meegenomen. Gerbera’s kunnen altijd wel wat ondersteuning gebruiken. Natuurlijk hebben ze dat al door het vulmateriaal in de vaas, maar ik steun ze ook nog met bloemistendraad. Prik de ene kant in het kopje onder de bloem; draai dan de stengel, en het draad wikkelt zich er vanzelf omheen.’’

Als de bloemen allemaal een steuntje hebben gekregen, schikt Esther ze in het boeket (stap 4). Eerst de drie grootste, dan drie andere grote en daarna de wat kleinere. In totaal komen er zeventien gerbera’s in, wat een bonte vrolijkheid! Om het af te maken plaatst de styliste vijf siergrasjes (stap 5). Het zijn echte ‘wevers’, ze verbinden de verschillende onderdelen van het boeket als het ware aan elkaar en zetten zo de puntjes op de ‘i’.

Met wat over is aan grassen en bloemen schikt Esther op gevoel twee kleine boeketjes. Laat die donkere novemberdagen maar komen!

Tips van Esther

  • Zet bloemen met harige stelen altijd in weinig water: dan rotten de stelen minder snel. Voor gerbera’s is het voldoende als ze voor een kwart in water staan. 
  • In plaats van gerbera’s kun je ook chrysanten kiezen. Haal dan wel het blad eraf.
  • Voor gerbera’s wordt meestal bloemistendraad van 0,7 mm dik gebruikt.
  • Breng het boeket in kerstsfeer door takken van eucalyptus te vervangen door pinus.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Bekijk ook hoe je je saaie deurmat kunt verfraaien door ‘m te beschilderen. Styliste Agaath legt het stap voor stap uit. Op zoek naar unieke plantenhangers? Bekijk hier hoe je die kunt maken van metalen ringen en resthout. Of ga aan de slag met spijkers en garen en maak een trendy draadfiguur

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×