diy, bloemstuk, wonen&co

DIY | Haal het voorjaar in huis met een fleurig bloemstuk

Uit je bol gaan? Als het aan Marchien van den Berg ligt wél. Want het mag dan wel vriezen, met haar bollencreatie haalt zij alvast het voorjaar in huis. 

Hergebruik is de basis van Marchiens bijzondere en kleurrijke arrangement. ,,Veel mensen hebben een hanging basket wel ergens in de schuur liggen en weten niet wat ze er mee moeten doen. Tijd om dat draadmandje een nieuwe bestemming te geven.’’ Marchien gebruikt hem als basis voor haar voorjaarsbol, die het trouwens ook bij lage temperaturen prima op de tuintafel doet. Stap voor stap laat ze zien hoe je zoiets maakt.

Dit heb je nodig

Een hanging basket, ijzeren wikkeldraad, stukjes boomschors, 2 of 3 platen mos, een bakje narcissen (Tête à Tête), een bakje blauwe druifjes, 5 bloemen: bijvoorbeeld 3 gele gerbera’s en 2 oranje anjers en 10 buigzame takjes, bijvoorbeeld van een berk.

Zo ga je te werk

Marchien begint met het omwikkelen van de basket met ijzeren wikkeldraad (stap 1). ,,Maak er een mooi frame van, het is de basis van het arrangement. Wikkel niet te weinig, anders biedt het geen houvast voor de bloemen, bollen en takken die er ingestoken worden. Liever te veel dan te weinig.’’ Knip het wikkeldraad niet af. Laat het klosje gewoon naast de bol liggen, want je hebt hem steeds nodig voor een volgende stap.’’

Leg nu een paar flinke platen mos op het frame, zodat het helemaal bedekt is (stap 2) en bind ook deze vast met het wikkeldraad. Met deze groene mosbol krijg je al een idee hoe leuk het gaat worden.

Tijd voor stap 3: het aanbrengen van 10 buigzame berkentakjes. Hiermee doet ze haar naam Takkenwijven eer aan. ,,Prik een takje met de onderkant in het mos, buig de rest van de tak over de bol heen en bind het uiteinde vast met het ijzeren wikkeldraad. Je kunt het ook misschien hier en daar onder het framewerk schuiven. Zo verwerk je alle takjes over de mosbol; laat steeds de takken met de klok mee buigen’’, legt Marchien uit.

Dan pakt ze er blauwe druifjes en narcissen tête à tête bij. Stap 4: ,,Haal de bolletjes uit de pot en verwijder de wortels en aarde. Schuif dan elke bol onder een takje, zodat hij klem zit. De bollen hebben geen aarde en water nodig, de bloemen halen de voeding uit de bol.’’ Verdeel alles op gevoel over de mosbol.

Om het extra fleurig en voorjaarsachtig te maken, komen er nog gele gerbera’s en oranje anjers in. ,,De bloemen hebben wel water nodig. Daarom zet ik ze in een met water gevuld buisje (stap 5). Snijd elke bloem af op de lengte van het buisje: zo kan de kop van de bloem stevig op de rand rusten (stap 6). Dat staat mooi in je arrangement’’, legt onze bloembindster uit. Dan steekt ze elk bloemenbuisje één voor één in haar voorjaarsbol. ,,Als de bloemen zijn uitgebloeid kun je de bol op een mooi plekje buiten zetten, op de tuintafel bijvoorbeeld. De bloembollen kunnen wel tegen vorst. Ze bevriezen en ontdooien en bloeien dan gewoon weer verder.’’

Tips van Marchien

  • In plaats van blauwe druifjes en narcissen kun je ook bollen van tulpen, hyacinten en krokussen kiezen
  • Zijn de bloemen en bollen uitgebloeid? Plak er paaseitjes op en je hebt een originele paasdecoratie

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

 

Bekijk ook hoe je een mooie deurkrans maakt van eucalyptus en katoen, maak van oude potjes een kandelaar in betonlook of geef je oude theedoeken of gordijnen een tweede leven met de ombre verftechniek.