DIY | Romantisch boeket met duizendschoon - Wonen&Co
diy, bloemstuk maken, bloemstyling, bloemschikken

DIY | Romantisch boeket met duizendschoon

14 juni 2021 2 min leestijd Geen reacties

De wonderschone duizendschoon, een klassieker die wel weer eens in het zonnetje mag worden gezet, vindt Esther. Op een prachtige locatie, wijngaard de Frysling in Twijzel, laat Esther zien hoe je er een romantisch en compact bloemstuk mee kunt maken.

Dit heb je nodig

  • duizendschoon
  • grassen
  • fluitenkruid
  • rode klaver
  • alchemilla
  • terracotta bloempot
  • jute touw

Zo ga je te werk

Esther: ,,Duizendschoon is eigenlijk een heel ouderwetse bloem, maar wel ontzettend leuk. Hij leent zich goed voor een mooi ‘bolletje.’ Maar, je moet het niet te netjes willen. Daarom gebruik ik ook grassen, die waaieren zo mooi uit.’’

Voor je begint is het belangrijk dat je van alle bloemen het blad af haalt, tipt ze. ,,Anders krijg je smet en wordt het water snel vies.’’ De truc voor zo’n fraai vormgegeven bol? ,,Begin met duizendschoon en leg de stelen in je hand naast elkaar. Steek de rode klavertjes er tussenin, doe dit ook met de alchemilla.

‘Omlijst’ het boeketje met fluitenkruid.’’ Grassen zijn een leuke subtiele toevoeging. Steek ze her en der tussen de bloemen en laat ze wat uitsteken, dat geeft een frivool effect. ,,Draai het boeket af en toe zodat niet alles aan één kant komt.’’ Knip alle stelen op één lengte af en omwikkel het geheel met jute touw.

Het fluitenkruid, de klavertjes en grassen heeft Esther uit de berm geplukt. ,,In deze tijd van het jaar staat daar zoveel moois. En dat is ook het leuke, je hebt een prachtig boeket voor weinig geld. Duizendschoon heb je misschien in eigen tuin staan, en anders kun je het bij de bloemist halen. Ik heb het uit een pluktuin, net als de alchemilla.’’ In een terracotta pot – ook in bolvorm want dat zorgt voor ritme en eenheid – is deze creatie op z’n mooist.

Bloemenbed

Duizendschoon bloeit volop in juni, en ook nog wel in juli weet Esther. ,,Het is een bloem die je vroeger bij oma in de tuin zag. En hij doet me ook denken aan de Avondvierdaagse, dan kreeg je deze als attentie. Het is gewoon een hele leuke bloeier, eigenlijk wordt er te weinig mee gedaan. Je kunt er hele leuke creaties mee maken. En hij doet het dus heel goed in de tuin. Als je in het voorjaar zaadjes zaait, heb je volgend jaar een prachtig bloemenbed. Duizendschoon is er in de kleuren roze, rood en paars. ,,En er is ook een groene variant, die wordt speciaal gekweekt.’’

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S JILMER POSTMA

Meer zelfmaken? Geef je vazen een snelle make-over met restjes muurverf en baking soda. In dit artikel laten we zien hoe je dat doet. Of ga aan de slag met droogbloemen en een ring en maak een toffe wandhanger. Bekijk hier het stappenplan.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×