DIY | Bloemstuk maken: een tropische cocktail - Wonen&Co
diy, zelf maken, bloemstuk maken, bloemschikken, bloemstyling

DIY | Bloemstuk maken: een tropische cocktail

7 juli 2020 2 min leestijd Geen reacties

De vakantie komt er aan! Maak er een tropische zomer van met Marchiens bloemige ananas. Want waarom zou je zo’n toffe schil weggooien als je er ook iets vrolijks van kunt maken voor een tuinfeestje of barbecue?

Dit heb je nodig

  • 1 ananas
  • 5 takken Santini, 10 takken Craspedia drumstick
  • chrysanten
  • 7 bloemen Helichrysum
  • 2 satéprikkers, ananassnijder, vershoudbakje voor sap en vruchtvlees, leeg conservenblikje
  • biologisch afbreekbare oasis (bio floral foam)
  • 1 rietje en 1 papieren parasolletje

Zo ga je te werk

Snijd met een scherp mesje de kroon van de ananas recht af en bewaar hem. Snijd dan een kwart van de bovenkant van de ananas af. Haal met een ananasdraaier de inhoud van de vrucht eruit en bewaar die in een vershoudbakje. Giet het sap er ook bij, lekker voor later. Haal dan de overgebleven pit uit de ananas, zodat je een ‘vaas’ overhoudt. Dep de binnenkant droog met keukenpapier (stap 1).

Pak een conservenblikje van zo’n 6 centimeter hoog en met een doorsnee van zo’n 10 centimeter. Plaats daar de oasis rechtop in en snijd het een beetje bij, in de vorm van een ananas (stap 2). Laat de hoogte intact. Marchien: ,,Ik gebruik steekschuim dat voor 80 procent biologisch afbreekbaar is.’’

Snijd de stelen van de bloemen kort af en steek ze dan in de vorm van een cirkel in de oasis. Gebruik de drie bloemensoorten door elkaar heen en slinger ze als het ware van onderen naar boven. Als het goed is, zie je het conservenblikje niet meer (stap 3).

Als je bijna bij de top bent, krijgt de kroon z’n plek terug. Marchien prikt 3 satéprikkers in de onderkant en steekt daarna het geheel vast in de ananas. Dan werkt ze met de overgebleven bloemen de opengebleven rand van het blikje weg (stap 4).

Een rietje, een papieren parasol, een gouden friemel op een stokje: misschien heb je zoiets nog wel ergens liggen als herinnering aan een heerlijke sorbet of een vrolijk feestje. Nu komen ze goed van pas om deze ananascocktail mee te versieren (stap 5).

Tips van Marchien

  • De kroon van de ananas is de basis voor een nieuwe plant. Snijd de onderkant recht af, trek een paar van de onderste blaadjes af en zet hem (zo’n 2 centimeter diep) in een pot met aarde. Kweek hem binnen op.
  • De basis van de ze bloemencocktail is een vrucht, dus langer dan een dag of drie blijft het stuk niet goed.
  • Hou je niet van ananas? Met een meloen lukt deze zomercreatie ook. Zorg wel dat het zachte vruchtvlees er zoveel mogelijk uit is.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Meer zelf maken? Ga aan de slag met siergras en veldbloemen en maak een zomers bloemstuk voor op tafel. Of heel wat anders: maak een one of a kind sierkussen met textielverf en grafische prints.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×