DIY | Bloeiers op een voetstuk - Wonen&Co
diy, bloemstuk maken, bloemstyling, bloemschikken

DIY | Bloeiers op een voetstuk

17 mei 2021 2 min leestijd Geen reacties

De hoogte in met bloemen, waarom ook niet? Met stokken en stelen zet Marchien een strak lijnenspel neer, sierlijke bloeiers in oranje en roze krijgen zo een bijzonder podium.

Dit heb je nodig

  • boomschijf
  • boormachine
  • 3 verschillende maten boren
  • 6 tonkin stokken
  • schaal met opstaande rand
  • bloemen; calla, gerbera, nerine,
  • papaver, tulpen, sandersonia
  • diverse grassen

Zo ga je te werk

Een schaal met opstaande rand en een boomschijf vormen de basis. ,,Zorg dat de boomschijf in omtrek net iets groter is dan de schaal. Leg de schaal omgekeerd op de schijf en trek de contouren om.’’

Binnen deze cirkel boor je 6 gaten tot je rondom bent. Hier steek je straks de tonkin stokken in – deze vormen de ‘poten’ van de schijf. ,,Let er dus op dat de boor dezelfde dikte heeft als de stokken. Binnen de cirkel boor je nog zo’n 20 gaten, wissel af in de diktes van de boor. Het is niet erg als je aan het einde gaten overhoudt. Bijboren kan later niet meer.’’

Warm ondertussen het lijmpistool op. Voor je de tonkin stokken in de 6 gaten steekt, laat je er eerst een drupje lijm in vallen. Steek vervolgens de stokken erin en laat goed drogen. Keer dan de schijf met stokken om en zet deze in de schaal met opstaande rand. Vervolgens steek je een voor een de bloemen in de schijf. De dikke stelen door de grote gaten, de dunne door de kleine gaten.

,,Een van mijn lievelingsbloemen is de papaver. Hij krijgt een prominente plek, maar komt níet in het midden. Hij gaat namelijk nog uitwaaieren.’’ Nog een favoriet is de sandersonia. Voor deze creatie haalt Marchien het blad er wel af. ,,Het blad maakt het rommelig. Voor dit arrangement kun je het beste bloemen met enkele stelen gebruiken, geen vertakte.’’

Maak het geheel wat spannender door de stelen op verschillende lengtes in te steken. ,,Check goed of alle stelen voldoende in het water staan.’’ Tot slot voegt de bloemstylist nog wat grassen toe, een frivole touch als tegenhanger van de strakke lijnen.

Lantaarntje

De sandersonia wordt ook wel het Chinees lantaarntje genoemd, vanwege de lampionvormige bloemen. Hoewel de bijnaam anders doet vermoeden, kent deze plant zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Daar groeit hij als knolgewas in het wild. De oranje lampionnetjes groeien niet aan het uiteinde, maar aan de steel zelf. Het is een exclusieve klimplant die veelal als losse bloem te koop is bij bloemenzaken, maar ze kunnen ook prima in een pot.

Marchien van den Berg van bloembinderij De Takkenwijven maakt een mooi lijnenspel van bloemen.
detakkenwijven.nl

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO’S JILMER POSTMA

Ook leuk om te doen: zelf een originele plantenbak maken van een oude lade of een autoband. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet. Fan van droogbloemen? Ga aan de slag met jute touw, ringen en bloemen en maak een minimalistische wandhanger.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×