DIY | Een kleurrijke bloembollenboom - Wonen&Co
wooninspiratie, interieurinspiratie, diy. bloemen, bloemstuk, bloemstyling
DIY

DIY | Een kleurrijke bloembollenboom

6 maart 2020 3 min leestijd Geen reacties

Marchien heeft het voorjaar in de bol. Nu overal bomen worden gesnoeid inspireert het snoeiafval ons ‘takkenwijf’ om er iets kleurrijks van te maken. Dat past bij lente. Met wat afval, cocktailprikkers en warme lijm maakt ze voor Wonen&Co een vrolijke bollenboom.

Dit heb je nodig

 • aardewerken bloempot, – 30 cm hoog, 20 cm – doorsnee
 • bol oasis, 5 cm doorsnee
 • mosgroen touw, schaar en mes
 • cocktailprikkers, snoeischaar, lijmpistool, boormachine
 • 5 uitgeblazen eieren, 10 veren, plaatmos
 • 5 Columbus tulpen, 3 oranje ranonkels, 5 siergrassen, 3 goudsbloemen
 • 7 blauwe druifjes met bol, 5 narcissen met bol – diverse soorten takken – (berken, bosbes, – elzenproppen/alnus)

Zo ga je te werk

Bekleed de binnenkant van een aardewerken bloempot met plastic, om lekken te voorkomen. Plaats in het plastic twee met water volgezogen blokken oasis, waarmee je de pot helemaal vult. Snijd deze wat bij, zodat ze een stukje onder de rand van de pot blijven. Knip het plastic af op gelijke hoogte met de rand van de pot. Dek de oasis af met mos. Boor nu een gat dwars door een berkentak. Steek er een lange cocktailprikker door. Dit voorkomt dat de oasisbol, die je er later op steekt, weg zakt. Steek de stok in het midden van de bloempot (stap 1).

Bekleed de bol oasis rondom met mos en omwikkel hem veelvuldig met mosgroen touw (stap 2). Zo blijft het mos op z’n plek, en maak je meteen een frame waar je takken onder kunt steken. ,,De bol moet goed vol touw zitten, want dat is je basis’’, legt Marchien uit.

stap 3

Knip kleine takjes van alle takken die je hebt, behalve de bosbes. Schuif ze rondom onder het touw en maak er op gevoel een leuke compositie van (stap 3). Gebruik takjes die verschillen in lengte, dat maakt het speels. Maak met de berkentakken een boogje: steek een berkentak onder het touw door, trek hem door tot het andere eind, buig hem rond en steek hem elders vast onder touw. Als laatste zijn de bosbessen aan de beurt: prik die in de oasisbol.

Plaats de bloemen, eieren en veertjes in de creatie (stap 4). Marchien prikt twee cocktailprikkers in de onderkant van de bolletjes van blauwe druifjes en narcissen, en prikt ze dan in de oasisbol. ,,Twee prikkers voorkomen dat de bloemen omvallen.’’

Steek nu de bloemen mooi verdeeld – in de oasis: de goudsbloemen, tulpen, ranonkels en siergrassen. ,,Is het moeilijk om ze door het mos heen te krijgen, maak dan eerst met een prikker een gaatje: dan gaat het makkelijker.’’ Plak de eieren vast met warme lijm uit een lijmpistool. Houd ze even op hun plek, voordat je ze loslaat. Anders vallen ze meteen. Plak als laatste de veren vast (stap 5).

Tips van Marchien

 • Gebruik warme lijm, die plakt beter dan koude.
 • Geef de oasisbol af en toe water, voor de bloemen.
 • Gebruik geen bloemen met een holle steel. Die gaan stuk als je ze in oasis steekt.
 • Kijk voordat je prikt goed waar nog plek is, want je hebt al een basis van touw. Anders gaan de stelen stuk.
 • Als de bloemen niet mooi meer zijn, zet de ‘boom’ dan buiten. Daar is ie nog wel mooi, zelfs als de bloemblaadjes weg waaien. Vul je creatie aan met materiaal dat je buiten vindt.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO JILMER POSTMA

Heb je nog lege glazen potjes staan? In deze diy laat bloemstylist Esther zien hoe je daarmee een leuke creatie kunt maken. En hier vind je een overzicht van al onze diy-artikelen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×