DIY | Zomerse bloemcreatie met grassen en groente - Wonen&Co
diy, bloemstuk, bloemstyling

DIY | Zomerse bloemcreatie met grassen en groente

12 juni 2019 3 min leestijd Geen reacties

Een combinatie van grassen, bloemen en groente … Waarom eigenlijk niet? Ze zien er allemaal prachtig uit en juni is de maand van weelde.

Het is juni! Overal om je heen bloeien boterbloemen en stralen zelfs de grassen langs de kant van de sloot. Bij de groenteboer is het ook een feestje. Rabarber en asperges liggen er in overvloed. Esther is helemaal geïnspireerd geraakt en maakt er een zomerse bloemdecoratie van.

Dit heb je nodig

 • glazen vaas van zo’n 15 cm doorsnee aan de bovenkant
 • glazen schaal, die groter is dan de vaas
 • touw, 2 elastieken
 • 3 soorten gras uit de berm
 • rabarber, asperges
 • ridderspoor (Delphinium)
 • korenbloem

Zo ga je te werk

Kies een glazen schaal en een vaas om er in te zetten. De schaal moet groter zijn dan de vaas, want hij wordt later gevuld met water. Deze keer zet Esther de bloemen niet ín de vaas, maar bindt ze ze aan de buitenkant vast. De stelen staan in de met water gevulde schaal, zodat de bloemen niet dood gaan. Esther vult de schaal ongeveer tot de helft met water (stap 1).

Daarna gaan we aan de slag met de grassen die ze met armen vol uit de berm heeft geplukt. Haal eerst de blaadjes er af. Knip de stelen allemaal op dezelfde lengte af (stap 2). Vervolgens schuift Esther twee elastieken om de vaas, een aan de bovenkant en een aan de onderkant. Die zijn een hulpmiddeltje om alle stelen eerst onder te schuiven, later worden ze vervangen door touw.

Daarna kunnen we de grassen aan de buitenkant van de vaas plaatsen (stap 3). ,,Ik heb drie soorten gras geplukt: wat lichtere en wat donkerder. Schuif ze om en om onder de elastieken zodat ze tegen de vaas blijven staan. Controleer of ze goed in het water staan.’’ De derde grassoort is wat korter en past qua kleur mooi bij de asperges die ze gaat toepassen. Eigenlijk is het nú al mooi, maar Esther gaat verder.

De bloemen komen aan de beurt. ,,Haal ook hier alle blaadjes er af en snijd de stelen op één lengte. Ik begin met de blauwe riddersporen. Het is mooi als ze net boven de rand van de vaas uitsteken.’’ Een voor een bevestigt Esther ze onder de elastieken (stap 4). Dan plukt Esther boterbloemen en plaatst ze tussen het blauw. Een paar korenbloemen volgen. Een prachtige combinatie!

stap 4

Dan binden we touw rondom de stengels, op twee plaatsen (stap 5). Die gaan de bloemen op hun plek houden. Want aan het eind, als de groente is geplaatst, knipt de styliste de elastieken weg. ,,Touw staat veel mooier dan dat witte elastiek.’’

stap 5

Na de grassen en bloemen knipt ze de rabarberstelen ook op dezelfde lengte af en steekt ze eveneens onder het elastiek. ,,Zorg dat ze lager dan de bloemen blijven.’’ Daarna volgen de asperges. ,,Ze zijn heel decoratief en blijven best lang goed.’’ Nu alles op z’n plek staat, wikkelt Esther nog een paar keer touw rondom de vaas en knipt dan al het elastiek weg.

De bloemdecoratie is een echt seizoensproduct. Mooi voor op de eettafel of een bijzettafel. Esther: ,,Of zet het bloemstuk gewoon buiten bij mooi weer. Leuk om de tuintafel mee te stylen als je buiten gaat eten.’’

Tips van Esther

 • Snijd alle stelen schuin af en let er goed op dat ze in het water staan.
 • In plaats van een transparante schaal kun je ook een gekleurde nemen.
 • Kies voor de vaas transparant glas.
 • Gebruik grof touw voor een landelijk effect.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Ook een leuk om te maken: plantenbaskets van touw. Bekijk hier het stappenplan. Of maak van oude lampen toffe bloemenvaasjes. Bekijk hier de werkbeschrijving.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×