diy, wooninspiratie, wonen&co

DIY | Bloempotten met leer bekleden

Leer kom je veel tegen, maar op bloempotten? Waarom niet, vindt Agaath. Ze beplakt potten met verschillende kleuren leer en dat geeft een verrassend resultaat.

Leer heeft een warme, stoere en natuurlijke uitstraling. Stoelen of banken in leer zijn heel normaal en ook in accessoires zien we het veel. Denk aan de leren handgreepjes op kasten die helemaal trendy zijn. Maar leer op bloempotten? Dat hadden we nog niet bedacht… Agaath wel! ,,Nog leuker wordt het als je dat organische van het materiaal combineert met het strakke van een geometrische vorm. Geometrisch is ook een trend, in de styling is het altijd goed om contrasten te zoeken’’, legt ze uit.

Aan materiaal kun je komen door hergebruik, bijvoorbeeld van oude meubelstoffen. ,,Wie weet vind je iets bij een kringloopwinkel’’, adviseert Agaath. ,,Of kijk of een meubelmaker leerresten verkoopt.”

Dit heb je nodig

Bloempot, leer in diverse kleuren, scherpe stofschaar, textielkrijt, lijmpistool, papier, en een potlood.

Leer is wel duurder dan stof, dus je wilt geen materiaal verknoeien. Teken daarom eerst een mal op papier, zodat je economisch gebruik kunt maken van de lappen (stap 1). Leg de pot die je wilt bekleden op een stuk papier, rol dit om de pot en teken de vorm af. Knip die vervolgens uit.

Op de mal teken je nu een geometrisch patroon (stap 2). Agaath kiest voor kromlijnige driehoeken. ,,Nummer de delen die boven de driehoeken komen, dan puzzel je het patroon straks makkelijker in elkaar.’’ De wat meer geoefende diy’er kan ook wat meer uitdaging zoeken, bijvoorbeeld met een vlechtpatroon. ,,Maar dat is wat ingewikkelder.’’

Kies nu welke kleur leer je als hoofdkleur wilt. Leg de papieren mal op die stof, teken de vorm aan de binnenkant af met een stofkrijtje en knip dit dan uit (stap 3).

Lijm dan het hele stuk leer op de bloempot (stap 4). Agaath: ,,Ik gebruik hiervoor bij voorkeur een lijmpistool. Dat werkt het makkelijkst en de lijm droogt snel.’’

Bepaal welke leersoort je als contrasterende kleur gaat gebruiken. Leg hierop opnieuw de mal en knip nu de losse delen uit (stap 5). Nummer die op dezelfde manier als je op het papier hebt gedaan. ,,Wel aan de binnenkant van het leer natuurlijk!’’

Als laatste lijm je die losse deeltjes op de pot, over de hoofdkleur heen (stap 6). Agaath: ,,Begin met het eerste stukje over de naad van de hoofdkleur te plakken, zodat je die mooi uit het zicht hebt gewerkt.’’ Dan plak je rondom door, zodat licht en donker elkaar afwisselen.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S MARGRIET DE JAGER

 

Je kunt ook bloempotten verfraaien met een paper bag. In deze diy laten we graag zien hoe je zelf paper bags maakt. Bekijk ook hoe Agaath van oude potjes stoere kandelaars in betonlook maakt, of ga aan de slag met het beschilderen van terracotta potten.