DIY | Berkenstam creatie met Franse tulpen - Wonen&Co
diy, bloemstyling, berkenstam, tulpen, wonen&co

DIY | Berkenstam creatie met Franse tulpen

12 februari 2019 3 min leestijd Geen reacties

Pur en piepschuim. Samen vormen ze het geheim van de stevige tulpen-op-berkenstam creatie, die helemaal bij februari past. Want dankzij deze P&P, blijven de Hollandse berken en de Fransen tulpen stevig staan.

Esther is in de ban van de berkenstam, met zijn witte bast. Lekker trendy in het interieur, lekker winters qua uitstraling. Maar omdat ze zin in voorjaar heeft, heeft ze een combinatie bedacht met frivole Franse tulpen. Deze tulpen op stam zijn ‘helemaal februari’.

Franse tulpen zijn zwierige bloemen, die snel gaan hangen. Een beetje ondersteuning is onontbeerlijk. Ze krijgen een basis van drie berkenstammen en een takkenframe als steuntje in de rug. Esther laat stap voor stap zien hoe je zoiets in elkaar zet.

Dit heb je nodig

 • 3 berkenstammen (85 cm)
 • buigzame takken, ter ondersteuning van de tulpen
 • mos
 • 5 Franse tulpen
 • pot (30 cm doorsnee)
 • 5 reageerbuisjes
 • 3 metalen insecten
 • zwarte tiewraps
 • wol

 

Zo ga je te werk

Begin met het plaatsen van drie berkenstammen in een pot. Prop de ruimte tussen de stammen goed vol met piepschuim. Spuit de gaten vol met een beetje pur. Gebruik er niet te veel van, pur zet uit. Laat het geheel een nachtje drogen. Nu is je stevige basis klaar voor gebruik. (stap 1).

Esther maakt nu plek voor vijf reageerbuisjes, die als vaasjes dienst gaan doen. Met een mes maakt ze kuiltjes in het piepschuim om deze glazen buisjes in te zetten (stap 2). ,,Plaats ze naast de stammen, want dan hebben ze meer houvast”, legt Esther uit. Met zwarte tiewraps bindt ze de buisjes aan de stammen vast. ,,Zwart als detail in het interieur staat leuk.’’ Dek het geheel nu af met mos, zodat je geen pur en piepschuim meer ziet. ,,Leg het er gewoon los op. Nu heb je een ontzettend leuke basis, waar je jaren mee vooruit kunt’’, zegt Esther.

Stap 3: Drapeer met buigzame takken uit park of tuin een soort krans om de stammen heen. Zet de krans op ongeveer een derde vanaf de bovenkant vast met ijzerdraad. ,,Bind eerst het uiteinde van de takken vast en bind daarna de krans met ijzerdraad vast aan elke stam. Maak het nonchalanter door er nog een tak in te steken en het eind losjes om de rest te wikkelen. ,,Het hoeft geen strakke gestileerde krans te worden.”

Esther steekt nu in elk reageerbuisje zo’n prachtige Franse tulp (stap 4). ,,Eén is ook wel voldoende, dan komt de bloem mooi uit. Vergeet niet de buisjes eerst met water te vullen.’’ Zorg dat de tulpen stevig tussen de takken staan en zo gesteund worden.

Als finishing touch bindt Esther een paar goudkleurige metalen insecten tegen de berkenstammen (stap 5). Twee kranige kevers, en één enthousiaste bij. ,,Helemaal hip’’, zegt Esther. ,,Insecten ga je dit seizoen veel zien in het interieur.’’

Tips van Esther

 • Werken met pur? Leg dan wel een stuk schildersplastic op de vloer, anders krijg je er vlekken op.
 • Laat een berkenstam terugkomen op een andere plek in het interieur, zet er bijvoorbeeld eentje tegen de muur. Of in de badkamer: maak er een haakje aan en hang je handdoek er aan op.
 • De basis van Esthers creatie is tijdloos en past in elk seizoen. Hang er bijvoorbeeld met Pasen eitjes in.

 

Zelf een heerlijk geurende bodyscrub maken? In deze video laat Wimke zien hoe je een scrub kunt maken met spullen die je al in huis hebt. Leuk voor jezelf of om cadeau te doen. Ook leuk om weg te geven: een gepersonaliseerd borrelplankje. Blogger Wimke laat in deze video zien hoe je borrelplankjes kunt brandenOf maak van vrolijk gekleurd garen een trendy regenboogje voor op de kinderkamer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×