DIY | 5 ideeën voor het maken van een klok - Wonen&Co
diy, styling, wooninspiratie, woonaccessoires, minimalisme, trend, kleur, klok

DIY | 5 ideeën voor het maken van een klok

17 januari 2018 4 min leestijd Geen reacties

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Dat geldt helemaal voor een klok die je zelf hebt gemaakt. Die kun je namelijk helemaal naar wens maken. Wij leggen je graag uit hoe aan de hand van een paar voorbeelden. 

Klok van een mand

Bron: fallfordiy.com

Dit heb je nodig

Deze klok past perfect bij de botanische woonstijl en is heel simpel te maken. Ga als eerst op zoek naar een mooie (rotan) mand. Misschien is deze schaal van bamboe of deze zwarte mand van bamboe iets voor je? Kijk anders even in de lokale kringloopwinkels. Van een oude mand is best nog iets te maken. Met een spuitbus in de gewenste kleur blaas je de mand weer nieuw leven in. 

Een geschikt exemplaar gevonden? Begin dan met het knippen van een klein gaatje in het midden van de mand. Hier steek je het uurwerk doorheen. Vervolgens ga je met naald en draad de uren op de mand naaien. Zet anders even een dun potloodstreepje om er zeker van te zijn dat je de uren op de juiste plek zet. Steek om en om het zwarte draad door de gaatjes totdat je een zichtbaar streepje hebt. Gelukt? Dan hoef je alleen nog maar een mooi plekje te zoeken voor je klok. Boor een gaatje in de muur of ,als je boren wilt vermijden, een zelfklevende spijker

Een bordje als klok 

Bron: sugarandcloth.com

Dit heb je nodig

Bordjes aan de muur zien we al langer. Maar een klok van een bordje zien we minder vaak. En dat terwijl het een heel simpele diy is. Het enige dat je nodig hebt is een mooi bordje en een uurwerk. En bordjes zijn er tegenwoordig genoeg. Die kun je nieuw uit de winkel halen, online zoals hier of hier, maar ook in kringloopwinkels is er genoeg servies te vinden. Een kwestie van goed sneupen. Je kunt ook een blanco bord kiezen en die zelf versieren met een porseleinstift. 

Belangrijk: Boor met een tegelboor een gaatje in het midden van het aardewerk. Gebruik absoluut geen ander type boor. Doe je dat wel dan breekt het bord tijdens het boren. 

Klok van een oude jeans

Bron: Pinterest

Dit heb je nodig

Hoe leuk is dit? Een klok met een denim look. Trek die oude, versleten spijkerbroek uit de kast en geef hem een nieuw leven als klokbekleding. Begin met het open knippen van een broekspijp. Knip daarna een groot stuk stof uit. Leg vervolgens het ronde houtwerk op de stof en trek er met potlood een lijn omheen.

Knip de cirkel vervolgens netjes uit het denim. Doe dit met een scherpe stofschaar zodat je geen rare haakjes en dergelijke krijgt. Doe vervolgens lijm op het houtwerk, maar ook een beetje op de denim stof. Leg het spijkerstofje er recht op en druk het goed aan. Strijk het eventueel strak om bobbels te voorkomen. Bevestig het uurwerk, ét voila; je jeansklok is klaar. 

Minimalistische houten klok

Bron: Pinterest

Dit heb je nodig

 • rond stuk hout
 • een uurwerk
 • potlood en liniaal
 • boormachine
 • schroeven
 • verf in een kleur naar keuze
 • schilderstape en een kwast

Kies als eerst een rond stuk hout in de gewenste grootte en kies een kleur verf uit. Zorg er vervolgens voor dat je het houtwerk goed ontvet. Schuur het eventueel lichtjes op. Plak dan de helft af met schilderstape zodat je een rechte lijn krijgt. Gebruik eventueel een potlood en liniaal om het midden te bepalen. Voor het mooiste resultaat schilder je twee laagjes.

Laat de verf goed drogen voor je verder gaat om vlekken te voorkomen. Meet dan het midden van de klok op en zet daar met potlood een stip.  Boor een gaatje in het midden om het uurwerk te kunnen bevestigen.  

Klok met leren hengsel

Bron: thelovelydrawer.com
Bron: bloglovin.com

Dit heb je nodig

 • rond stuk hout
 • een uurwerk
 • potlood en liniaal
 • boormachine
 • schroeven
 • leren band of riem
 • snijmat en rolmes

Een veel geziene trend is een klok met een leren hengsel. Heel gemakkelijk zelf te maken door het gebruik van een leren band. Die kun je kopen bij een hobbywinkel, maar je kunt ook restjes leer vragen bij een schoenen- of tassenmaker. Ook een optie: koop een riempje in de winkel (Action bijvoorbeeld). Met een rolmes en snijmat snij je de leren band of riem op maat. Boor aan de zijkanten van het hout, in het midden, twee gaatjes om het hengsel te bevestigen.

Je kunt er ook voor kiezen om een riem helemaal rondom de houten plaat vast te maken. Dit kun je doen met een lijmpistool. Ook kun je op de klok een grafisch patroontje verven, zoals op het tweede voorbeeld. Kies een of twee kleuren uit die ook terug komen in de rest van je interieur. Bedenk zelf een patroon of maak het voorbeeld na. Teken de lijnen met potlood en plak dit vervolgens af met schilderstape. Twee laagjes verf geven het mooiste resultaat.  

Zo! Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan om zelf aan de slag te gaan. Zoek je meer leuke zelfmaak ideeën? Maak bijvoorbeeld van een tak een kledingrek, beschilder terracotta potjes met een leuk patroon, of maak je eigen botanische posters met gedroogde bloemen. 

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×