Design-winkelroute Wonen in Groningen - Wonen&Co

Design-winkelroute Wonen in Groningen

1 oktober 2015 6 min leestijd Geen reacties

De eerste Wonen&Co Woonmaand staat voor de deur. House of Design geeft 3 en 4 oktober de aftrap met de design woonwinkel-route Wonen in Groningen.

Hip, inspirerend, gek, verrassend, vernieuwend of gewoon heel mooi. Je kunt allerlei benamingen plakken op wat je in het eerste weekeinde van oktober in het kader van de woonmaand in het Noorden kunt beleven. Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober is er een speciale designwandelroute uitgestippeld langs bijzondere woonwinkels in hartje Groningen. Ontdek aan de hand van deze route de leukste adresjes in de binnenstad volgens het concept van ‘shared stores’, adviseert Eileen Blackmore van het organiserende House of Design. Hiermee bedoelt ze dat de collectie van de winkel wordt verbonden met de collectie van de ontwerper, waardoor ze zo de winkel delen. Dit levert een nieuwe winkelervaring op voor het publiek.

In totaal zijn zeventien winkels in de wandelroute opgenomen. Aan elke winkel is een noordelijke ontwerper verbonden, die er zijn laatste producten exposeert, een workshop geeft of aan het werk is om woonliefhebbers het maakproces te laten zien.

,,Shared stores is aantrekkelijk voor de winkelier die dankzij de route extra aandacht krijgt voor de nieuwste woontrends die hij in huis heeft, maar ook voor de ontwerper die in de winkel zijn werk aan een groot publiek kan laten zien. Dat publiek is de derde partij die op deze manier deelt in het concept en nieuwe winkels en producten ontdekt”, legt Blackmore uit.

Organische lampen

Een voorbeeld is de combinatie van Martin Wierenga van Stadse Fratsen in de Zwanestraat en de Groninger ontwerper en ambachtelijk meubelmaker Volken de Vlas. De eerste heeft een winkel met bijzondere woonaccessoires en persoonlijke hebbedingen: je vindt er onder meer het nieuwste Delfts blauw van Royal Delft, wc-borstels van Alessi en kleurrijke leren tassen. Wat Volken de Vlas ontwerpt, past hier naadloos bij. Daarom staat de winkelier een deel van zijn ruimte aan de ontwerper af.

De woonroute voert ook door de Oosterstraat.

Volkens tafels nemen wat te veel vierkante woonwinkelmeters in, vandaar dat hij tijdens het woonevenement vooral een aantal van zijn organische lampen exposeert. Het zijn lampen van karton, boekenkaftreepjes of gerecyclede kunststof polypropyleen, die zijn opgebouwd uit platte elementen en zich als een puzzel in elkaar laten zetten. Er komt geen schroef of lijmpistool aan te pas, alles wordt zo in elkaar gebogen en vastgeklikt. De lampen worden als platte pakketjes geleverd en tijdens Wonen in Groningen demonstreert Volken hoe je zo’n lamp in elkaar zet. Hij puzzelt er beide dagen van 13 tot 17 uur. De lampen zijn te koop. Als het een beetje meezit kan hij ook een primeur laten zien: de puzzelbare kerstbal.

Kleed van plastic

Bij de andere zestien deelnemers is ook van alles te beleven en te ontdekken. Neem bijvoorbeeld Agnes Bakker van Agnes Breit, die bij Handmade Hopes in de Oosterstraat een enorm kleed van plastic zakken gaat breien, tegen de afvalsoep in de oceanen.En bij Wadapartja aan het Gedempte Zuiderdiep kun je eten, drinken, winkelen én de biologische laminaten van Tjeerd Veenhoven zien.

Winkels moeten plekken zijn voor informatie, begeleiding en verleiding

Dat beleven, daar gaat het tegenwoordig om. Volgens Eileen Blackmore is het hard nodig dat binnensteden inspelen op het veranderde gedrag van het winkelpubliek. ,,De consument vertoont multi-channel gedrag: ze wisselen veel in hun aankoopgedrag. Winkels moeten daarom plekken zijn voor informatie, begeleiding en verleiding. Het publiek wil beleving en unieke producten. House of Design speelt daar tijdens Wonen in Groningen op in.”

Informatie

De start van de design-woonwinkel-wandelroute door de binnenstad van Groningen is bij Folk in de Groninger Folkingestraat. Daar kun je ook terecht voor informatie en de plattegrond met de route de route. De deelnemende winkels zijn zaterdag 3 oktober open van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 4 oktober van 12.00-17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website of de Facebookpagina van Wonen in Groningen.

1. Folk – Tim Vinke

Folkingestraat 17
Folk conceptstore is een winkel waar je terecht kunt voor een mix van design, interieur, kleding, food en papierwaren. Tim Vinke toont zijn nieuwste ontwerp de BigFoot XL en gaat er zijn kandelaren uit beton gieten.In Folk is de hele dag iemand aanwezig om vragen te beantwoorden en je te adviseren over de design-winkelroute.

2. Sissy-Boy – Sloppop Yeah

A-Kerkhof 13
Sissy-Boy werkt samen met Liesbeth Disbergen. Zij is ontwerper bij Sloppop Yeah en maakt moderne en functionele kleding voor kinderen en vrouwen, woontextiel en slingers. Het label kenmerkt zich door opvallend kleurgebruik en geometrie.

3. Nul50 – Abel design en Henrietta Harkink

Brugstraat 3
Nul50 is een design/cadeauwinkel met uiteenlopende producten.Op zaterdag is Hetty Schreurs van Abel design in de winkel. Ze maakt stijlvolle tassen van duurzaam leer met een ruig randje. Op zondag vind je er Henrietta Harkink met haar papierwaren. Beide ontwerpers vertellen je graag over hun werk en werkwijze.

4. Holtbar – Cake Mixstore

Oude kijk in ’t Jatstraat 20
Holtbar concept store is een koffiebar gecombineerd met een winkel. Hier vind je een combinatie van duurzame (on)bekende merken. Laurine Brugman is productontwerper onder de naam Cake. Ze gaat live linosneden afdrukken, die direct te koop zijn.

5. Truus & Bregje – Erna de Bie

Zwanestraat 45
Truus & Bregje is een leuke cadeauwinkel met een uniek assortiment. Tijdens het weekend kun je er ontwerper Erna de Bie vinden. Zij maakt kleine verrassende interieurproducten.

6. WoonZooi – Joke Ruiter

Zwanestraat 27
WoonZooi heeft ambacht en handmade hoog in het vaandel staan. De winkel verkoopt handgemaakte producten. Joke Ruiter is al haar hele leven gefascineerd door textiele materialen, geometrische vormen en ambachtelijke technieken, haar kussens passen goed in de winkel.

7. Stadse Fratsen – Volken de Vlas

Zwanestraat 2-2
Stadse Fratsen is een speciaalzaak met modern en strak vormgegeven woonaccessoires. Een mooie plek voor Volken de Vlas en zijn strakke organische lampen. Die zijn volledig opgebouwd uit platte elementen, die in elkaar vastgeklikt worden.

8. Laif&Nuver – Osc’art

Vismarkt 40
De winkel toont mooi gedecoreerde presentaties die je één op één naar je eigen woning kunt omzetten. In het weekend zijn de New Assembled Toys Light Sculptures (N.A.T.) van Osc’art in de winkel te bewonderen.

9. Waar – Grafiquelien en Kleine Dingen

Vismarkt 10
Bij Waar kom je voor een goed cadeau met een goed verhaal. Op zaterdag laat grafisch ontwerper en papierliefhebber Carolien Koopman (Grafiquelien) zien hoe een illustratie tot stand komt. Op zondag kun je een workshop stempelen volgen met Kleine Dingen.

10. Woonn – Welkom Store

Poelestraat 21
Woonn is een moderne meubelwinkel met design meubelen en sfeervolle accessoires. Ontwerper Annemiek Nieboer (Welkom Store) richt in het weekend een speciale etalage in.

11. Koko Toko – BijJosse

Oosterstraat 26
Feel good store in hartje Groningen, vol met fair fashion en organic products. BijJosse staat er met haar sieraden. In het weekend van Wonen in Groningen maakt Josse de sieraden in de winkel af met bladgoud en zilver. Verder maakt ze Moods, dit zijn kleine kunstwerkjes op hout.

12. Wonen 27 – Michel Seuren

Oosterstraat 27
Wonen 27 heeft maar liefst 500 m2 met betaalbare meubels en accessoires. Michel Seuren presenteert er zijn nieuwe tafel Stable Square. Seurens tafels zijn duurzaam en uniek omdat geen enkel stuk hout hetzelfde is.

13. Handmade Hopes – Creative Ladies

Oosterstraat 28
Handmade Hopes is een woonwinkel waar jongeren met een bijzondere achtergrond hun talent ontdekken. Tijdens het weekend werkt de winkel samen met Creative Ladies. Zondag 13-17 uur: ‘Agnes Breit’ breit een kleed van plastic zakken.

14. Groening – Studio inWoonstile

Oosterstraat 40
Groening is een conceptstore waar duurzaamheid de boventoon voert. Je kunt er unieke design, fairtrade en handgemaakte producten vinden. Tijdens WiG werkt Carmelita Gonesh van Studio inWoonstile aan haar laatste ontwerp en je kunt meedoen aan een leuke prijsvraag.

15. O’42 Interieur – Gerard de Hoop

Oosterstraat 42
In deze interieurwinkel vind je vijf verdiepingen met echte designklassiekers, eigentijdse en vernieuwende ontwerpen, o.a. van Gerard de Hoop. Hij presenteert er Frames 2.0, een vrijstaande kast of roomdivider.

16. Verroest – Twee ruwe bolsters

Kleine Peperstraat 8a
Verroest is het adres voor industriële, vintage producten; designklassiekers, opgeknapte boerenkasten, oude werk- en schoolbanken en zelfgemaakte salontafels. De ontwerpers van Twee Ruwe Bolsters vullen het assortiment aan met ambachtelijke nieuwe producten van hout en goud, met een stoere, stijlvolle uitstraling.

17. Wadapartja – Tjeerd Veenhoven

Gedemte Zuiderdiep 41
Bij Wadapartja kun je gezellig winkelen, eten en drinken. Er worden unieke items aangeboden. Alles wat je ziet, is te koop. Tjeerd Veenhoven (HuisVeendam) presenteert er biologische laminaten van restafval, zoals aardappelschil of gemaaid gras.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×