DESIGN | Elysée, het wandmeubel dat voor politieke rust moest zorgen - Wonen&Co
design, wandmeubel, Elysée, kast, designklassieker

DESIGN | Elysée, het wandmeubel dat voor politieke rust moest zorgen

19 juni 2019 3 min leestijd Geen reacties

Pierre Paulin kennen we van de Orange Slice uit 1969, de sinaasappelstoel. Of van de Ribbon Chair uit 1969. Of van de Oesterfauteuil en de Vlinderstoel. Denk aan Pierre Paulin, en je denkt aan zitmeubels van Artifort, waar hij tussen 1958 en 1970 veel voor heeft ontworpen. Dat hij ook ander meubilair heeft ontworpen, is nauwelijks bekend. En dat is best jammer, want dit wandmeubel bijvoorbeeld verdient het om ook eens onder de aandacht gebracht te worden. Bij deze.

De Elysée is een modulair opbergsysteem dat iedereen zo groot kan maken als hij zelf wil. Elke basismodule bestaat uit een U-vormig gedeelte van ruim 60 cm breed, ruim 41 cm hoog en 35 cm diep. Op deze basismodule kunnen de stapelmodules worden gebouwd. Met behulp van wandhaken en verbindings ‘gewrichten’ kunnen de losse onderdelen aan elkaar worden bevestigd. De modules zijn gemaakt van ahorn plywood en zijn verkrijgbaar in het naturel of zwart gebeitst. De stapelmodules zijn er ook in rookglas.

De naam Elysée komt van de eerste uitvoering van dit wandrek uit 1971. De Franse president Georges Pompidou gaf Paulin toen de opdracht om de ontvangstruimten in het Palais d’Elysée, de officiële residentie van de Franse president, in te richten om deze zo een modernere uitstraling te geven. Paulin ontwierp lampen, fauteuils en sofa’s zodat een eenheid in de ruimtes ontstond die voor de nodige – politieke – rust konden zorgen. Sommigen beweren dat dit waarde van de Elysée-ontwerpen is, omdat ze ‘de evolutie van de Franse samenleving naar moderniteit belichamen’. De Elysée zou een ‘intieme dialoog’ zijn tussen Paulin en politiek.

Voorwerp Elysée wandmeubel
Ontwerper Pierre Paulin
Label Magis
Datering 1971

Na de lancering in 1971 bleef het stil. Tot achtentwintig jaar later het Italiaanse bedrijf Magis een gemoderniseerde versie van het Elysée-wandrek presenteerde tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Paulin werkt dan, in 2009, al acht jaar samen met Magis dus het idee kwam niet uit de lucht vallen. Overigens werd toen ook fauteuil Flower Fume tijdens diezelfde Salone gepresenteerd. Voor Paulin betekende het de laatste deelname, hij stierf in datzelfde jaar.

Wie nog het ‘moederontwerp’ van het wandrek wil zien, kan terecht in het Mobilier National in Parijs.

De ontwerper

Het was deze week precies tien jaar geleden dat Pierre Paulin overleed, namelijk op 13 juni 2009. Hij is toen op een maand na 82 jaar geworden.
Paulin werd in 1927 in Parijs geboren. Hoewel hij beeldhouwen studeerde, ontwierp hij in de jaren vijftig vooral zitmeubilair voor Artifort en Thonet. Daar zijn veel designklassiekers uit voortgekomen.

In 2009 kreeg Paulin een Britse onderscheiding

Hij stond bekend om zijn moderne en innovatieve stijl. Hij experimenteerde bijvoorbeeld in de jaren vijftig met rekbare stoffen door die over de armatuur van een stoel te trekken.
Niet voor niets maken zijn ontwerpen deel uit van de vaste collecties van musea als het MoMa in New York, Centre Culturel Pompidou in Parijs en het Victoria & Albert Museum in Londen.

In november 2009 kreeg Paulin postuum de Britse onderscheiding, Royal Designer for Industry (RDI), toegekend.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

Een klapstoel die net zo comfortabel zit als een fauteuil? Ontdek hier het verhaal achter de NyChairX, die door gebruikers wereldwijd geroemd wordt om zijn zitcomfort. Houd je van bijzonder glaswerk? Bekijk dan hier de beroemde vaas Fazzoletti (vertaald: zakdoek), die in ontzettend veel kleuren en uitvoeringen is uitgebracht. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×