DESIGN | Summer Disaster: de nieuwe collectie van Studio Job x Hema - Wonen&Co
design, hema, Studio Job, woonaccessoires, interieur, wooninspiratie

DESIGN | Summer Disaster: de nieuwe collectie van Studio Job x Hema

18 maart 2020 5 min leestijd Geen reacties

Na de kerstcollectie van Viktor & Rolf is het nu de beurt aan de ontwerpers van Studio Job om een collectie te ontwerpen voor warenhuis Hema. Job Smeets en Nynke Tynagel willen ons ‘nationale instituut’ een boost geven met ‘Summer disaster’. De collectie viert het kleine zomerse leed: zand op je boterham, smeltende ijsjes en zoemende muggen.

Job Smeets en Nynke Tynagel houden van Hema. Tot voor kort vormden deze twee ontwerpers samen het spraakmakende Studio Job, maar inmiddels is Tynagel niet meer werkzaam voor het designlabel. Hun laatste project samen wordt nu gelanceerd: een collectie voor de oerHollandse Hema.

Het kan ook niet anders dan dat ze houden van deze winkel, betogen Smeets en Tynagel bij de lancering van hun zomercollectie op het hoofdkantoor in Amsterdam. ,,Hema is onderdeel van onze nationale vocabulaire, ons nationale product én onze trots’’, meent Smeets, die samen met Tynagel wereldfaam bereikte met unieke objecten, op de rand van design en kunst.

Zo waren er sculpturen, tuingereedschap in kostbaar brons, een met hout ingelegde kast en een manshoge theepot bekleed met mozaïektegeltjes, maar het duo maakte net zo goed meer toegankelijk ontwerp. Theedoeken met insecten erop, koektrommels voor Alessi, een bananenlamp voor Seletti en meubels, lampen en behang voor merken als Moooi, Qeeboo, NLXL en Lensvelt.

Tynagel, voor wie de Hema-collectie na ruim twee decennia dus de laatste samenwerking was onder de Studio Job-vlag, woont in en werkt vanuit Amsterdam. Ze komt regelmatig bij Hema. Wie niet, wil ze maar zeggen, want de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam grossiert al 94 jaar in deugdelijke gebruiksartikelen in dat typische Hema-ontwerp: nuchter en vrolijk. Je komt er voor onderbroeken, theeglazen, maar ook voor leuks zoals de iconische Lapinfluitketel die ooit de Hema-ontwerpwedstrijd won of lekkers als de – zo nodig nog iconischer – tompouce of rookworst.

Frisheid

design, hema, Studio Job, woonaccessoires, interieur, wooninspiratie
De zoon van Piet Boon en de dochter van Piet Hein Eek figureren als modellen in de shoot voor ‘Job X Hema’.

Smeets woont tegenwoordig grotendeels in Milaan en is daardoor minder vaak bij Hema te vinden, maar het warenhuis gaat hem wel aan het hart. ,,De wereld is veranderd, ook als het op winkelen aan komt’’, zegt hij. Als merk moet je tegenwoordig een ijzersterke identiteit hebben. ,,Er is ruimte voor wat frisheid bij Hema, en daar willen wij aan bijdragen’’, stelt de ontwerper. ,,Dus toen wij vorig jaar met hen in gesprek raakten, ontstond een idee. Zou het niet leuk zijn om echt Nederlandse ontwerpers te koppelen aan Hema?’’ Hema hapte toe, en rolde eerst een kerststrikken-collectie uit met modeontwerpers Viktor & Rolf. De strikballen waren een hit, en vlogen de deur uit.

Nu is het de beurt aan Studio Job voor de zomer. Uit een lijst van vierhonderd producten kozen de ontwerpers er veertig die ze onder handen namen: van tennissetjes tot strandlakens, koeltassen en serviesgoed. Bont en kleurrijk zijn de Job-items, die in gelimiteerde oplage vanaf 14 april te koop zijn bij Hema, met een hoofdrol voor Hollands rood-wit-blauw en zonnig geel. Nynke Tynagel en Job Smeets ontwikkelden prints vol zomerse referenties, maar ook met typische Studio Job-kenmerken: de open mond met rode lippen, de haai en de insecten zijn bekende figuren.

Op het oog lijkt het een vrolijke verzameling zomerproducten, maar wie beter kijkt ontdekt een rafelig randje aan dat zomergenot. En ook dat is typisch Studio Job. ,,Ons werk is verhalend, en in veel van de prints ontdek je meer dan je op het eerste gezicht ziet’’, legt Tynagel uit. Het patroon op de bikini blijkt bij nader inzien te bestaan uit een parade aan kwallen met staarten, de worsten op de barbecue vliegen in de fik en het krioelt van zomerse insecten zoals wespen en vliegen.

Slapstick

Maar duister wordt het nergens; in de Hemacollectie zie je geen typische Studio Job stijlkenmerken zoals in patronen verstopte doodshoofden. ,,We spelen met het concept zomer, waar we allemaal dol op zijn. Maar is het wel zo leuk als het lijkt?’’, stelt Smeets de vraag. ,,Het is niet alleen maar goed nieuws met de zomer, het kan ook makkelijk mis gaan.’’ Hij memoreert lange reizen in een hete auto, angst voor haaien in de zee, muggenbulten en ander zomerleed.

Het komt allemaal aan de orde in ‘Summer disaster’, een collectie van Studio Job maar wel echt Hema: nuchter en vrolijk. Smeets: ,,Het is bedoeld als een slapstick. We hebben die iconische zomervibe van de ‘Californian Summer’ en Italiaanse stranden uit de jaren vijftig en zestig gekoppeld aan herkenbare en vrolijke zomerse ‘drama’s’.’’

Hij wijst op een koeltas bedekt met een print van grafisch vormgegeven waterijsjes in rood-witblauw. ,,Het ontwerp van dat ijsje, strak maar ook rond, is echt Hema. Dat het rode deel van het ijsje lekt en rode, bloedachtige druppels achterlaat, ja, dat is dan typisch Studio Job’’, zegt hij lachend.

Een vleugje surrealisme, maar vooral veel lol mag de collectie oproepen. ,,Dat plezier was er ook tijdens het hele ontwerpproces, tot aan de fotoshoot toe.’’ Die shoot past helemaal bij ‘Job x Hema’; de zoon van Piet Boon en de dochter van Piet Hein Eek figureren daarin als modellen en het beeld ademt precies dat typische zomergevoel, vrolijk én met dat klierige randje.

Tynagel en Smeets hopen de identiteit van Hema op te frissen met hun zomercollectie, maar ook bij veel Nederlanders een glimlach op te roepen. Smeets: ,,Fijn als mensen weer een klik hebben met de producten die ze gebruiken. Beter dan achteloos kopen en wegwerpen, dat is niet duurzaam.’’ Om die reden wilden de twee ontwerpers absoluut geen wegwerpartikelen opnemen in hun zomercollectie, en probeerden ze waar mogelijk de kwaliteit van materialen in de gaten te houden. Extra leuk aan de samenwerking met Hema vinden ze dat ‘een echte Job’ nu voor iedereen bereikbaar is. Of dat nu een thermosflesje met haaien is of een bord vol vliegen: voor elk wat wils.

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Meer nieuws en trendverhalen lezen? In dit artikel vertellen we je alles over de laatste interieurtrends, zoals de comeback van corduroy. En in dit trendverhaal lees je alles over de beurs Stockholm Furniture Fair, waar Scandinavisch wonen gepaard gaat met veel kleur.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×