DESIGN | Studio Truly Truly bouwt voort op traditie Leolux - Wonen&Co

DESIGN | Studio Truly Truly bouwt voort op traditie Leolux

31 augustus 2020 4 min leestijd Geen reacties

Joel en Kate Booy, beter bekend als ontwerpstudio Truly Truly, omarmen de creatieve en expressieve stijl van Leolux. De nieuwe artdirectors van het meubelmerk weten er een subtiele en spannende twist aan te geven. Met het Leoluxcollectieboek voor 2020 lichten ze alvast een tipje van de sluier op.

Ze hebben uitgebreid kennis gemaakt, Studio Truly Truly en Leolux, maar nu is het een feit: Joel en Kate Booy zijn de nieuwe art directors van het Nederlandse meubelmerk. Daarmee zijn ze verantwoordelijk voor ‘het hele verhaal en plaatje’ van Leolux, van de collectie tot aan de fotografie, de catalogus en de beurspresentaties.

Waren de meubels van Leolux voorheen vaak extravagante hoofdrolspelers in het interieur, nu is het complete interieur expressief en zinnenprikkelend. De meubels stralen een ingetogen luxe en elegantie uit. ,,Niet elk meubel hoeft uitgesproken te zijn, wel de stijl die we willen uitstralen’’, meent Joel Booy.

Ze lijken voor elkaar gemaakt, de ontwerpers van Studio Truly Truly en de Nederlandse meubelfabrikant Leolux. Toch duurde het een tijdje voor ze echt voor elkaar kozen. ,,We hebben echt de tijd genomen om elkaar te leren kennen, dat begon al in 2018’’, vertelt Joel. Studio Truly Truly presenteerde in dat jaar nieuwe ontwerpen bij een Australisch lichtmerk op de meubelbeurs van Keulen in januari. Het trok de aandacht van de Venlose meubelfabrikant, die de twee vroeg om een merkprofiel te maken van Leolux voor de zakelijke markt.

Toen Joel en Kate en jaar later waren uitgenodigd om ‘Das Haus’ vorm te geven op de Keulse meubelbeurs, viel het kwartje. ,,Voor Das Haus ontwierpen we alles, niet alleen het interieur van een fictief huis maar we deden ook de fotografie zelf, maakten de catalogus tot aan de tasjes toe om uit te delen aan bezoekers en pers. Toen zagen ze bij Leolux dat wij heel goed in staat zijn om het complete verhaal van een merk uit te dragen, tot in alle details.’’

Transformatie

Sinds het najaar van 2019 werken Joel en Kate achter de schermen aan de transformatie van Leolux. ,,Er is al zo veel moois aanwezig, een geschiedenis die meer dan 85 jaar terug gaat, een eigen fabriek en een erfenis vol kleurrijk ontwerp en ambachtelijk gemaakte meubels.’’ Vanaf de jaren tachtig en negentig werkte Leolux samen met ontwerpers en kunstenaars aan opvallende en uitgesproken meubels. De Pallone is wel het bekendste voorbeeld. De fauteuil, opgebouwd uit een royale kei-vormige zitting met daarop een losse rugleuning, vaak uitgevoerd in drie contrasterende kleuren leer, is al sinds 1989 een bestseller en eyecatcher in het interieur. ,,Dat kleurrijke en expressieve willen we zeker vasthouden in een sfeer die past bij de tijd van nu.’’

Knipoog naar de jaren vijftig

Als voorbeeld toont hij foto’s in het collectieboek van de hand van Studio Truly Truly. Ze springen er uit in de catalogus, zonder uit de toon te vallen. Bank Rego in mosterdgeel fluweel is op zich al een opvallende verschijning, maar heeft ook iets elegants met een knipoog naar de jaren vijftig. Truly Truly plaatste de bank in een interieur met oude elementen, maar ook een voegde ook een fris contrast toe met een blauwe wand en kobaltblauwe salontafels, en hun eigen hanglamp Levity Pendant Light. De zandkleurige bank Gynko mixt mooi in een interieur met donkerrode tinten, op de wand, in de tafeltjes en in kamerscherm/kast Glimpse Mirrored Screens dat Kate en Joel oorspronkelijk ontwierpen voor Das Haus.

,,Leolux maakte naam in de jaren negentig met uitgesproken design, dat paste perfect in die tijd. Wij willen daar nu een eigentijdse draai aan geven.’’ Het is nog maar het begin, maar het smaakt zeker naar meer, stellen Joel en Kate die nu twee dagen per week voor Leolux werken naast hun eigen ontwerpstudio en de zorg voor hun dochtertje. ,,We zijn nu ook zelf aan het ontwerpen voor Leolux, dit najaar lanceren we een fauteuil, een loungestoel op een draaivoet, en begin volgend jaar een bank. Ook zoeken we samenwerking met nieuwe ontwerpers voor Leolux, Nederlandse maar ook Belgische en Engelse. En we werken samen met het Glasmuseum in Leerdam aan een glazen tafel. Net als Leolux delen we de liefde voor kunst, die zul je terug blijven zien in de collectie.’’

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Benieuwd naar meer trends en producten? Bekijk hier de ontdekkingen van de redactie, zoals toffe hotspots, nieuwe interieuritems en trendkleuren voor dit seizoen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×