DESIGN | Nuchter, stoer en eenvoudig: Studio Henk staat als een huis - Wonen&Co
studio henk, studio henk tafel, dutch design

DESIGN | Nuchter, stoer en eenvoudig: Studio Henk staat als een huis

29 juni 2020 5 min leestijd Geen reacties

Studio Henk staat na zeven jaar pionieren als een huis. En hoewel de mannelijke naam anders doet vermoeden, zijn het vooral vrouwen die het merk de laatste tijd omarmen. De ronde vormen, het zachte hout en de eenvoudige maar toch een beetje chique stijl doen het goed.

Okke Albers en zijn vrouw Corine konden maar geen mooie tafel vinden en dus ging Okke zelf aan de slag. Broer Xander, architect van beroep, werd gevraagd om te helpen. Nog onbekend met het latere internationale succes noemden ze hun beginnende meubelmerk naar Henk, de handige schoonvader van Okke, wiens werkplaats ze gebruikten. Zeven jaar later staat Studio Henk als een huis én staat het symbool voor de nuchtere en heldere aanpak met eenvoudige vormentaal die de inmiddels fors uitgebreide collectie siert.

Toch zijn het de laatste tijd vooral vrouwen die weglopen met die bijzondere stijl van de Amsterdamse meubelstudio. Influencer Nina Pierson ruilde – zichtbaar op Instagram – haar meterslange statement-tafel zonder pardon in voor een charmante ronde ‘Henk’. En als zelfs het hippe stylistenblog April & May je uitgebreid noemt op hun site, dan weet je dat je goed zit.

Het is hun nuchtere, eenvoudige en bovenal praktische aanpak die blijkt aan te slaan, precies zoals het zeven jaar geleden begon met het maken van die eerste tafel. ,,Mijn vrouw Corine en ik waren op zoek naar designmeubels voor bij ons thuis. We zochten naar meubels die zowel mooi als praktisch waren’’, zegt Okke. ,,Meubels die je elke dag zonder zorgen kunt gebruiken.’’ De meubels die ze zochten, waren er niet. Samen met zijn broer Xander maakte hij toen na werktijd een tafel die wél aan hun wensen voldeed.

Butterfly

Die allereerste tafel, de Butterfly, is nog steeds onderdeel van de collectie en is nog steeds typisch ‘Henk’: vol eenvoud en vakmanschap, maar ook met een frisse twist. Zo kun je de ontwerpen bijvoorbeeld online naar eigen smaak aanpassen aan je interieur, levenssituatie en levensstijl zonder dat daarbij de kern van het idee wordt aangetast. Customizable, heet dat hip.

De spontane samenwerking smaakte naar meer en dus werd besloten om het maar eens voor het ‘echie’ te proberen. In eerste instantie maakten de broers de tafels nog zelf, maar dat bleek na een jaar al niet meer haalbaar omdat de vraag te groot werd. De productie werd uitbesteed naar Oost-Europa en het duo besloot verder te gaan als ontwerpstudio en meubelmerk. Xander zwaait sindsdien de scepter over het creatieve deel en Okke, voorheen werkzaam als manager in de it, heeft de praktische leiding in handen.

De Nederlandse meubelmarkt was zeven jaar geleden nog behoorlijk conservatief. De grote retailers zagen Okke, met zijn moderne ‘omnichannel’ verhaal, dan ook liever gaan dan komen. Okke geloofde er heilig in dat ze zelf met Studio Henk de online markt konden bedienen en tegelijkertijd het fysieke deel van de markt aan de retailers konden over laten. ,,‘Zo doen we dat hier niet’, was steevast de reactie’, vertelt Okke.

Volwassen

Hij was er echter van overtuigd dat beide zaken, online en fysiek, elkaar konden versterken. Nadat de eerste retailers het toch aan durfden en zelf ook behoorlijk wat tafels wisten te verkopen, bleek Studio Henk een succesverhaal en groeide uit tot een volwassen meubelmerk met meer dan twintig werknemers. Naast de eigen showroom in Amsterdam en de online merk-shop sloten ondertussen steeds meer retailers zich aan.

Ook de collectie is gestaag uitgebreid. Behalve tafels heeft Studio Henk ook banken en stoelen. Steeds opnieuw met veel oog voor eenvoud en vakmanschap. Zoals je bijvoorbeeld kunt zien aan de nieuwe eettafel Base. Het is een eenvoudig ontwerp dat het vakmanschap demonstreert waarmee de meubels worden gemaakt. Als je het frame van dichtbij bekijkt, zie je de houtverbindingen. ,,Het is mooi om te zien hoe meubels gemaakt worden. We willen dit niet verhullen, maar juist zichtbaar maken’’, zegt Xander.

Vrouwelijkheid

Studio Henk presenteerde vorig jaar op Maison et Objet hun eerste lampencollectie: Nod. De naam verwijst naar het ‘knikkende hoofd’ van de staande lamp, die het begin vormde van de collectie. De lampen bestaan verder allemaal uit dezelfde, eenvoudige elementen: een vierkante stalen koker en een ronde schijf. ,,We geloven in de kracht van eenvoud. We begrijpen de behoefte aan meubels die niet alleen mooi, maar ook functioneel zijn. Ze moeten in je interieur passen, maar ook bij je levensstijl’’, zegt Xander Albers die tekende voor het ontwerp.

Critici menen dat de eenvoudige en nuchtere aanpak van Studio Henk ook wel een beetje saai is. De beide broers lijken dat ook te onderkennen en zoeken met behoud van de eigen stijl en een helder handschrift uitbreiding in de vormentaal. Dit seizoen ligt de nadruk daarom op ronde tafels en vormen. ,,We willen meer vrouwelijkheid in onze collectie brengen, onder andere door meer met ronde vormen te werken. De Slot tafel is onze eerste stap’’, aldus Xander Albers. De tafel is – met de ronde vormen in het blad en de staanders – meteen na lancering omarmd op Instagram, met als kers op de taart een lovende blog van April & May . De stylisten, bekend van hun ‘understated chic’ Scandinavische woonstijl, roemen Slot vanwege de combinatie van ‘elegant en functioneel’ in een tafel.

Overigens is het niet zo dat er sprake is van een aardverschuiving. ,,We geloven heel erg in het belang van het hebben van een ‘goede basis’, een aantal kwalitatieve meubelstukken die mensen met zorg uitkiezen en waar ze jarenlang blij mee zullen zijn’’, zegt Okke. Die tijdloosheid past ook in de duurzame filosofie van het merk. Niet alleen door meubels te maken die generaties mee gaan, maar ook door de productie ervan. De meubels worden zo veel mogelijk in Europa gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van hout met het FSC-keurmerk en zo veel mogelijk plasticvrije verpakkingen. ,,Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat onze meubels bij je passen’’, besluit Okke Albers.

TEKST COR-PETER PASMA EN RENSKE SCHRIEMER

Geen reacties

Laat een reactie achter

×