wooninspiratie, woonaccessoires, design, meubels, klassiek

DESIGN | Set Pirkka, de Finse essentie

Zo. Die staan. Dit zijn geen meubels die omvallen. Dat zie je meteen. Stevige, zwarte poten, een robuust houten tafelblad en zittingen alsof ze willen zeggen: kom maar op. Wij blijven hier toch wel staan. Dit is een ambachtelijke set die je je hele leven mee verhuist. Hier zit je als grootvader met je kleinkind aan te eten en dan zeg je: ,,Toen opa zo oud was als jij, zat hij ook al aan deze tafel.’’

Het ontwerp is uit 1955, dus nog ‘maar’ 62 jaar oud. Maar toch alweer oud genoeg om een designklassieker genoemd te kunnen worden. De Pirkka-set is van de Finse interieurarchitect en ontwerper Ilmari Tapiovaara. Het bestaat uit een tafel, picknick-bank, lage stoel met leuning, barkruk en krukje. Het zijn zowel in Finland als daarbuiten razend populaire meubelen.

 

 

 

Voorwerp Set Pirkka

Ontwerper Ilmari Tapiovaara

Label Nu: Artek

Oorspronkelijk: Laukaan Puu Finland

Datering 1955

 

 

 

Het Finse zien we terug in het materiaal (pijnboom en berk) en de vormen. De organische rondingen zijn rechtstreeks over-genomen uit de Finse natuur. Ondanks de stoere, stevige uitstraling heeft Tapiovaara heel slim ook ‘lucht’ aangebracht in de ontwerpen. Door de zittingen in tweeën te splitsen en er een strook ruimte tussen te laten. En door de rugleuning niet massief te maken.

wooninspiratie, woonaccessoires, design, meubels, klassiek

Het ontwerpen van de perfecte stoel was het levensdoel van Tapiovaara. Hij brak internationaal door met stoel Domus (1946) die hij voor een Finse studentencampus ontwierp. Andere klassiekers zijn stapelstoel Lukki I (1952) en leunstoel Mademoiselle (1956). Hij ontwierp bovendien veel stoelen en meubels voor openbare ruimten als banken, hotels en kantoren.

Of daar dé perfecte stoel bij was waar hij zijn hele leven naar op zoek was? Niemand weet het.

De ontwerper

Ilmari Tapiovaara is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Fins design. In de jaren 1935 en 1936 werkte hij in Londen bij Artek, opgericht door het ontwerpersechtpaar Alvar en Aino Aalto van wie hij groot fan was. Tapiovaara was tevens creatief op het gebied van fotografie, architectuur en grafische kunst. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook tapijten, behang, glaswerk, stereosystemen en speelgoed. 

Roem en eer zijn niet uitgebleven. Hij won diverse gerenommeerde prijzen, waaronder de Finse Staatsontwerpprijs in 1971. Tapiovaara overleed in 1999. Hij wordt herinnerd als een van de meest toonaangevende Finse ontwerpers, die in zijn ontwerpen de essentie van het Finse design wist vast te leggen.

Dit artikel is geschreven door Janine Hoekstein in samenwerking met Harry Mellema van Niet Nieuw Design. Harry is deskundig op het gebied van designklassiekers. 

Lees alles over de laatste designtrends, gepresenteerd op het London Design Festival. De 15e editie van deze beurs was de meest verrassende ooit: kleurrijk en toekomstgericht. Ook een designklassieker: lamp Orbital, een echte eyecatcher en gemaakt van speciaal Murano-glas. 

Verder vind je hier de laatste woontrends en hebben we handige styling artikelen, en creatieve diy’s