DESIGN | Servies Strikt, symbool voor optimistische zomers - Wonen&Co
design, designklassieker, glas, glaswerk, servies Strikt

DESIGN | Servies Strikt, symbool voor optimistische zomers

3 juli 2019 2 min leestijd Geen reacties

Om onmiddellijk in zomerstemming te komen! Stoelen naar buiten, BBQ aan, zomerhits op de speaker, een goed gezelschap en laat de zomeravondparty maar beginnen. Aan dit retroglasservies zal het niet liggen.

Het is ontworpen door de Zweedse schilder en glaskunstenaar Bent Orup, die het Strikt noemde. Hij ontwierp nog meer van dit soort vrolijk gekleurde glasserviezen, zoals patroon Partij in 1953, Staaf in 1955 en Streep in 1958. De ontwerpen weerspiegelen de tijdsgeest, in Zweden staan ze symbool voor de optimistische zomers in de jaren vijftig. Het was hip in die tijd om een ‘party’ in Amerikaanse stijl te houden, inclusief cocktails en longdrinks. In bonte kleuren, want na een lange, donkere winter waren de Zweden daar wel aan toe.

Voorwerp Glasservies Striks
Ontwerper Bengt Orup
Label Johansfors
Datering 1953

De serviezen bestonden uit limonadeglazen, longdrinkglazen, cocktailglazen, water- of decanteerkan, soms aangevuld met grappige glazen roerstokjes om quasi nonchalant mee in het glas te roeren. Servies Strikt is uitgebracht bij glasfabriek Johansfors, die werd opgericht in 1891.

Zoals toen wel vaker gebruikelijk was, werd er een gemeenschap opgericht rondom de glasfabriek. Wat nu de plaats Johansfors is, met een paar honderd inwoners, was dus aanvankelijk een glasfabriek waar omheen de arbeiders met hun gezinnen woonden.

In dit gebied, Småland, waren relatief veel glasblazerijen. Het werd dan ook het Koninkrijk van Kristal (Glasriket) genoemd. Dat kwam omdat hier oorspronkelijk veel ijzerfabrieken waren, maar tegen het eind van de negentiende eeuw was daar weinig emplooi meer voor. De fabrieken, de infrastructuur en de (goedkope) arbeiders waren er, alleen het ijzer hoefde maar te vervangen worden door glas. Voor het maken van glas waren de grondstoffen immers volop aanwezig, zand en hout. De rest is geschiedenis.

De ontwerper

Bengt Orup werd geboren in 1916. Hij liet al jong zijn creatieve talenten zien: hij tekende, schilderde en schreef. Hij volgde een opleiding aan de kunstacademie in Stockholm en academies in Parijs. Hij bleef enige jaren in Parijs, om later, getrouwd en wel, in 1940 terug te keren naar Zweden.

Orup behoorde tot de pioniers van het naoorlogse modernisme in Zweden

Zes jaar later, in 1946, ging hij weer naar Parijs waar hij begon te experimenteren met pure, geometrische vormen. Hij behoorde tot de pioniers van het naoorlogse modernisme in Zweden.

In 1950 ontving Orup de Skåne Art Association Scholarship en in 1952 werd hij artistiek directeur van de Johansfors glasfabriek. Dat bleef hij tot 1968; toen werd hij uitgenodigd als gastprofessor aan het Royal College of Art in Londen. In 1969 had hij een solo (glas)tentoonstelling in de Greenwich Theatre Gallery.

Orup overleed in 1996 op tachtigjarige leeftijd. Veel van zijn werk, schilderijen en glaskunst, is te vinden in musea over heel de wereld.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

Bekijk hier nog meer bijzonder glaswerk: de beroemde vaas Fazzoletti (vertaald: zakdoek), die in ontzettend veel kleuren en uitvoeringen is uitgebracht. Een klapstoel die net zo comfortabel zit als een fauteuil? Ontdek hier het verhaal achter de NyChairX, die door gebruikers wereldwijd geroemd wordt om zijn zitcomfort.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×