DESIGN | Milaan 2020: design met ingehouden adem - Wonen&Co

DESIGN | Milaan 2020: design met ingehouden adem

3 juni 2020 5 min leestijd Geen reacties

De meubelbeurs van Milaan, hét designevent van het jaar, ging dit keer niet door. Pas in april 2021 staat de volgende editie gepland. Merken lanceren online toch iets van hun nieuwe collecties. Geen bling, kleur en overdaad dit jaar. Wel veel thuiswerkplekken, opruimhulp en ingetogen vormgeving.

De wereld ziet er totaal anders uit dit voorjaar. In heel Europa – zelfs wereldwijd – gingen bedrijven in sluimerstand en werken mensen massaal thuis. Het coronavirus zet een streep door de rekening van het publieke leven, inclusief evenementen én de meubelbeurs van Milaan, het jaarlijkse hoogtepunt voor de internationale interieurwereld. Toch staan merken en makers niet stil. Maar hoe en wat communiceer je en welke producten lanceer je wel en welke niet?

Heel veel merken laten weten dat ze de kans nemen om bepaalde producten verder door te ontwikkelen nu die tijd beschikbaar is. Of ze schatten een collectie als zo belangrijk in dat wordt gewacht op de mogelijkheid om straks weer live op een beurs te kunnen presenteren. Een foto of een afbeelding van een nieuw meubel is toch anders dan er zelf in kunnen zitten of het voelen en van alle kanten kunnen bekijken.

Rond half april, als normaal de deuren van de Salone del Mobile openen, begonnen persberichten en links naar online lanceringen binnen te druppelen. Opvallend is meteen hoe onopvallend veel van de nieuwe ontwerpen zijn. Merken pakken dit jaar niet uit met glim, veel kleur of opvallende vormen: ingetogen ontwerp, of design met ingehouden adem voor wat deze crisis nog brengen gaat, slaat de trom.

Bescheiden en tijdloos design

Zo brengt Blomus een nieuwe serie Anilampen op led van het Duitse designduo Kaschkasch, Florian Caller en Sebastian Schneider. Lamp Ani is verplaatsbaar en kan tegen een stootje, waardoor je hem makkelijk meeneemt van binnen naar de tuin of het terras. En laat dat nou net het loopje zijn van de gemiddelde quarantaine-klant of thuiswerker zijn. Het lampje – zwart of wit kapje met bolle gematteerde lichtbol – blinkt uit in bescheidenheid en tijdloosheid.

Datzelfde geldt voor de twee nieuwe meubels van het Deense merkt Takt, dat vorig jaar de meubelwereld opschudde. Takt heeft geen Salone del Mobile nodig, want het bedrijf richt zich direct tot de consument met Deens design in tijdloze stijl dat tegen ‘redelijke prijzen’ flatpacked aan huis wordt geleverd – niet gek in een tijd van afstand houden. Je moet het dus nog wel even zelf in elkaar zetten thuis, maar gezien de huidige klusdrift is dat waarschijnlijk geen bezwaar.

Ontwerper Pearson Lloyd, ook verantwoordelijk voor de Cross Chair waarmee Takt vorig jaar lanceerde, breidt de collectie uit met een bijpassende Cross Table en een Cross Tube Chair, dat een buisframe combineert met houten zitting en rugleuning. Alledrie de ontwerpen blinken uit in een tijdloosheid: eenvoudige vormen, pure materialen en natuurlijke kleuren.

Inspelen op de thuiswerksituatie

Heel veel merken spelen in op het feit dat bijna iedereen op dit moment verplicht thuis werkt. Bureaustoelen, werkhoeken in woonkamers en bureaus: zag je ze jarenlang nauwelijks, nu puilt de postbak uit van perspresentaties van weer een nieuwe werktafel.

Het Italiaanse Porro profileert zich met chique en elegante oplossingen voor de werkkamer, die ook in een designwoonkamer niet misstaan. Thonet, van de gebogen houten caféstoel, heeft flink wat klassiekers in huis ook voor de studeerkamer. De S64, een bijna antiek ontwerp van Marcel Breuer uit 1928, krijgt een remake waardoor de stoel iets warms brengt in de werkplek en ook niet misstaat in een open werkruimte thuis. De stoel heeft dat typische buisframe – in chroom of modern zwarte poedercoating een gestoffeerde of webbing zit/leuning en een draaivoet met wieltjes.

Thonet maakt van de gelegenheid gebruik om ook de designklassieker S285 af te stoffen, het buisframe bureau van Marcel Breuer uit 1935. Maar ook voor een modern en compact bureautje ben je bij Thonet aan het juiste adres: daarvoor tovert het Duitse bedrijf de S1200 uit de recente geschiedenis: een buisframe bureau maar dan bescheiden van formaat en licht van ontwerp, zodat het ook in een kleine woonkamer of zelfs slaapkamer een werkplek kan bieden.

Een kleine werkplek, soms niet meer dan een plank of kastje om staand op je laptop aan te werken, is volgens veel meubelmerken een oplossing voor thuiswerkers die ook een oogje in het zeil willen houden op kinderen, het koken of huisdieren. Het Zweedse Maze Design komt met Pythagoras, een elegant en luchtig systeem waarmee je aan een meter loze muur genoeg hebt voor een hip werkplekje. Ook slim: Maze sluit aan bij de opruimdrift die bij veel mensen in thuisisolatie is ontstaan. Cube is een tafeltje dat je makkelijk ergens onder of bij zet. De metalen gaasstructuur houdt het licht en strak, maar biedt ook ruimte aan spullen die je even kwijt moet maar niet helemaal uit het zicht wilt houden.

Zachte vormentaal

Cappellini sluit aan bij de zachte en bescheiden vormentaal van dit voorjaar. Het nodigde Paola Navone uit, de Italiaanse designdiva die zacht ontwerpen tot haar handelsmerk maakte, tot het ontwerpen van een aaibaar bankje. De Panda Sofa is rond en zacht en zowel de vorm als de zachte bekleding in vriendelijke tinten stellen al gerust alleen al door er naar te kijken. Laat staan dat je er even in kunt wegzakken om alle ruis en ellende van dit voorjaar in het teken van de pandemie van je af te laten glijden.

Opvallend is het aantal lichtpuntjes – elegant en bescheiden – uiteraard dat tussen de thuiswerkmeubels doorglipt. Heel veel meubelmerken brengen mooi licht onder de aandacht. Magic Circus – ‘voor magisch licht’ brengt met lamp Applique een elegant accent aan in huis, met een sierlijk ontwerp met lichtbuizen en zachtglanzend gouden armatuur. En natuurlijk biedt deze tijd van aan huis gekluisterd zijn, een uitgelezen kans om het lichtplan eens te updaten. Maar het lijkt ook een hart onder de riem, al die prachtige lampen, letterlijk een lichtpuntje in soms duistere tijden.

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Weten hoe je een lichtplan moet maken? Interieurontwerper Aukje van Stedsk geeft in dit artikel tips voor het maken van een lichtplan.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×