design, wooninspiratie, woonbeurs, kunst

DESIGN | London Design Festival: de meest verrassende editie ooit

Naast Milaan, Keulen, Parijs en Amsterdam is er nóg een beurs die een steeds belangrijker rol gaat spelen. De 15de editie van het London Design Festival was de meest verrassende ooit. Een dwarsdoorsnede van het beste woonnieuws uit de Britse hoofdstad: kleurrijk en toekomstgericht.

Traditiegetrouw reist de complete interieurminnende natie in april af naar Milaan. Ook de meubelbeurs in Keulen en in mindere mate Parijs en Stockholm zijn voor de fanatiekeling vaste prik. Maar de laatste jaren begint ook Londen steeds interessanter te worden.

Optimistisch en kleurrijk

Ondanks het ontevreden gemor rond de Brexit en recente terroristische aanslagen, was de stemming dit jaar optimistisch en het resultaat kleurrijk. De 15de editie van het London Design Festival gaat volgens Britse designjournalisten de boeken in als de meest verrassende ooit, ‘bigger and better’ en zo zachtjesaan beginnen bezoekers te merken dat de organisatie zich wil meten met de collega’s uit Milaan.

Ook is er steeds meer design van Nederlandse bodem te vinden. Jonge talenten bijvoorbeeld. Li Edelkoort toonde een selectie van Europees designtalent, waarvan een groot aantal pas afgestudeerd aan de Eindhovense academie. Edelkoort koos ontwerpers die volgens haar in de toekomst beeldbepalend worden vanwege hun innovatieve werk.

Vloerkleed Touch van Sofie Genz
Kast Elemental Cabinet van Kostas Lambridis

Vooral het werk ‘Work in Progress’ van DAE-student Kostas Lambridis viel op. Zijn enorme Elemental Cabinet paste amper in de expositieruimte. En ook de Touch-vloerkleden van de Deense Sofie Genz sprongen eruit, vanwege hun emotionele benadering van een eenvoudig product zoals een kleed.

Duiken we in het nieuws van Engelse makelij, dan valt op dat de Britse ontwerpers dit jaar uitpakten met felle kleuren en opvallende dessins. Urban design maakte het designfestival ook voor de gewone Londenaar iets om niet over het hoofd te zien.

Villa Walala
Gateways van Adam Nathaniel Furman

Zo presenteerden de in Engeland erg populaire ontwerpster Camille Walala haar kleurrijke luchtkastelen Vila Walala aan Liverpool Street, de natuurlijke habitat van beurshandelaars. De in maatpak geklede heren botsten bijna tegen de Memphis-achtige felgele, rode en blauwe gestipte, gestreepte en geblokte objecten.

Kleurrijke plekken waren overal in Londen te vinden. Zo was op Instagram Gateways van Adam Nathaniel Furman een grote hit. In opdracht van het merk Turkishceramics bouwde hij gigantische poorten, bekleed met vrolijke Turkse tegels.

Feestelijk rond kastje van Componibili, Kartell

Kleding- en meubelontwerper Edward Hall ontwierp een speciale versie van het bekende ronde kastje Componibili van het merk Kartell. Hij was – evenals een aantal andere ontwerpers – door het merk gevraagd het kastje te versieren ter ere van de 50-ste verjaardag van het veelverkochte meubel. Dit leverde een bonte expositie op waarin te zien is dat een meubel met zijn tijd mee kan gaan, ook na een halve eeuw. Dat is bemoedigend.

Ook voor het merk Another Country, dat op het Design Festival de collectie Hardy presenteerde, die is bedoeld om steeds door te geven aan de volgende generatie. De serie houten meubels van David Irwin zijn geïnspireerd op 19de eeuwse Britse meubelklassiekers, zoals de bekende Windsor Chair. Zo komen verleden en toekomst samen op een Design Festival van deze tijd.