DESIGN | Klassieker Tired Man: dikke knuffel van de stoel - Wonen&Co

DESIGN | Klassieker Tired Man: dikke knuffel van de stoel

28 november 2018 3 min leestijd Geen reacties

Stel je voor: het is zo’n regenachtige herfstdag, de wegen zijn bedekt met afgevallen bladeren en het lijkt verdorie om half vijf al donker. Maar dan kom je thuis, je knipt het licht aan en ziet deze uitnodigende fauteuil. Je trekt je nat geworden jas uit, schopt je schoenen in de hoek van de hal en laat je dan wegzakken in de armen van deze reusachtige teddybeer. Dát is ontspanning.

En dat was precies het idee dat ontwerper Flemming Lassen in gedachten had bij het ontwerpen van deze stoel. Lassen ontwierp hem in 1935, dus toen waren het voornamelijk de mannen die vermoeid van hun werk thuiskwamen, vandaar de naam: Tired Man.

Hij schetste er het beeld bij van een ijsbeerjong in de armen van haar ijsbeermoeder, op een ijsvlakte: veilig en geborgen. Het ontwerp met de bekleding van schapenvacht was een commentaar op het Deense design uit de jaren dertig van de vorige eeuw, voornamelijk licht in kleur en strak van vorm. Wie het model fantastisch vindt, maar de schapenvacht een beetje te veel van het goede, kan kiezen voor een exemplaar met lederen bekleding of stof.

De fauteuil werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Cabinetmakers’ Guild Competition in 1936. Het jaar daarvoor presenteerde Lassen daar al de voorloper van de Tired Man, ‘Hussaren’, ofwel ‘De huzaar’. Die Cabinetmakers’ Guild Competition was trouwens voor veel Deense ontwerpers een springplank naar succes.

Het Deense kabinetmakersgilde hield de meubeltentoonstelling voor het eerst in 1927 met als doel het Deense ambachtswerk te stimuleren en te innoveren. Het evenement was ook de ontmoetingsplaats voor meubelmakers en ontwerpers en er zijn dan ook veel vruchtbare samenwerkingen uit voortgekomen. Tot 1967 vond de tentoonstelling jaarlijks plaats.

Comeback

Terug naar de Tired Man: die bracht in 2014 tijdens een veiling 200.000 euro op, een opbrengst die de het de meest dure designerstoel ooit verkocht in Denemarken maakte. Een goede reden voor By Lassen om uit te zoeken of het interessant zou zijn de stoel opnieuw uit te brengen. De her-editie uit 2015, geproduceerd dus door By Lassen, is een exacte kopie van het origineel. Om de uitgave te vieren, werd er ook een voetenbank bij uitgebracht.

In 2015 won de stoel de prijs voor ‘Comeback of the Year’

In 2015 won de stoel de prijs voor ‘Comeback of the Year’ tijdens de jaarlijkse Danish Design Awards. De jury vond het een van de meest trendy ontwerpen en een welkome afwisseling tussen het lichte, ranke meubilair.

De ontwerper

Flemming Lassen (1902 -1984) was een Deens architect en ontwerper en bovendien de broer van Mogens Lassen die bijna exact een jaar eerder was geboren. De wieg van beide broers stond in een artistieke familie. Hun vader was decoratieschilder en ook moeder schilderde. De broertjes wisten al jong dat ze architect wilden worden.

Flemming mocht tijdens zijn carrière flink wat prijzen in ontvangst nemen

Flemming volgde een opleiding aan een technische school en werkte na zijn afstuderen bij diverse architectenbureaus. In 1910 zaten de broers samen in de klas bij Arne Jacobsen. Hun enthousiasme voor architectuur sloeg over op Jacobsen, die zijn idee om schilder te worden liet varen en ook voor de architectuur koos.

In 1930 begon Flemming samen met Arne Jacobsen een eigen ontwerpbureau. Dit tweetal had het jaar daarvoor de wedstrijd gewonnen met het ‘House of the Future’. Lassen en Jacobsen ontwierpen vanuit hun gezamenlijk bureau een aantal gemeentehuizen, bibliotheken, culturele centra en musea.

Later zette Lassen zijn eigen bedrijf op en was hij tussen 1951 en 1963 docent aan de School of Architecture. Flemming mocht tijdens zijn carrière flink wat prijzen in ontvangst nemen.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

 

Ooit een lamp op een zuignap gezien? De klassieker Ventosa zag het levenslicht in 1962 en is een experimentele en verstelbare schijnwerper, die zeker het bekijken waard is. Bekijk ook de klassieker Opal Lammele, een lamp gemaakt van gezandstraald opaalglas, messing en een mat gelakt metalen scherm, dat doet denken aan lamellen. En lees hier alles over de Einpunktstuhl, een klassieker die zijn naam dankt aan die ene schroef die de zitting aan het onderstel verbindt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×