DESIGN | Klassieker House Bird: Zo werd deze vogel beroemd - Wonen&Co
design, klassieker, vitra house bird, wonen&co

DESIGN | Klassieker House Bird: Zo werd deze vogel beroemd

6 oktober 2018 3 min leestijd Geen reacties

Ontwerpers houden zich graag met serieuze zaken bezig als meubels, totaalinrichtingen en huizen of gebouwen. Toch zijn er ook designers die soms gewoon ‘voor de leuk’ ontwerpen.

Zo zijn er veel designers die iets met dieren hebben. Opvallend veel van hen vallen voor vogels. In het kader van dierendag leek het ons aardig om de vogel eens door de ogen van een designer te bekijken.

Eames

De meest beroemde designvogel is die van het Amerikaanse echtpaar Ray en Charles Eames. En ja, ze hebben de vogel halverwege de vorige eeuw uitgebracht maar nee, het ontwerp is niet uit hun eigen creatieve brein ontsproten.

Het verhaal wil dat de Eames tijdens een reis door de Appalachen op een zwarte, houten vogel stuitten. Die was rond 1910 gemaakt door Charles en Edna Perdew. Getroffen door de eenvoud en schoonheid kreeg de vogel een plek in de woonkamer van het Eames-huis. Dit huis werd weer vaak gefotografeerd voor tijdschriften, waarbij de vogel figureerde en zo de belangstelling trok. Door de grote vraag werd de vogel vervolgens in grotere oplages uitgebracht.

Draadstoel

Dan is er ook het verhaal dat Charles Eames aan een fotoshoot zou werken voor de Eames-draadstoel. Er waren negen, dezelfde zwarte stoelen tegen een witte achtergrond. Grafisch heel mooi, maar toch werkte het beeld niet. Toen kwam Ray binnen, bekeek de setting en zette de zwarte vogel uit de Appelachen er tussen. Precies wat het nodig had.

De foto sierde de cover van het magazine Architectural Record in 1952. De rest is geschiedenis: de stoelen gingen als warme broodjes over de toonbank en de vogel werd een designicoon. Ruim tien jaar geleden heeft Vitra de vogel opnieuw uitgebracht, nu in zwart gelakt elzenhout en met pootjes van staaldraad.

De replica’s van de designvogel zijn niet te tellen

Nog steeds heeft de vogel vele fans. Zoals het altijd met favoriete ontwerpen gaat: ook nu zijn de replica’s niet te tellen. Laat een lage prijs alarmerend zijn: een nieuwe vogel kost bij Vitra circa 170 euro. Voor een walnoten uitvoering tel je 80 euro extra neer. Dan komen ze naar je huis gevlogen, inclusief certificaat van echtheid.

Andere vogels

Een designer die bijna een complete dierentuin heeft ontworpen is de Deen Kay Bojesen. Zijn ‘songbirds’ horen bij een vogelfamilie uit de jaren vijftig, van beukenhout en met de hand beschilderd. Ze zijn in productie genomen door Rosendahl.

Ook uit Denemarken komt Svend Aage Holm Soerensen, die in de jaren vijftig een pionier op het gebied van verlichting was. Hij bleek een lang verborgen schat op zolder te hebben liggen, de Beak Birds van teak. Een kleinkind ontdekte ze en liet ze produceren.

Te leuk om niet te noemen: de Birds uit 1959 van de uit Denemarken afkomstige Kristian Vedel. De diertjes hebben een kopje dat alle kanten op gedraaid kan worden, zodat veel expressies mogelijk zijn. Door het lijfje om te draaien verandert het diertje van een mannetje in een vrouwtje of andersom. Tot op de dag van vandaag worden de eikenhouten vogels met de hand gemaakt door een houtdraaier in Denemarken.

Uit 1961 zijn de Discus Vogels van de Deense ontwerper en architect Hans Bolling, in de vorm van een Griekse discus. Aanvankelijk maakte hij kleine dingen voor familie en vrienden en die waren al snel zo succesvol dat ze in productie genomen werden. De Discus Vogels zijn er in vier formaten: 10 centimeter, 17 centimeter, 20 centimeter en 21 centimeter. Een soort familie dus.

En wat te denken van de glazen vogels van Iittala. De Finse Oiva Toikka ontwerpt al vanaf 1972 de mondgeblazen glazen vogels die erg gewild zijn bij verzamelaars. In totaal zijn er ruim 500 vogelvarianten. Vanaf oktober 2016 zijn er op steden geïnspireerde vogels gelanceerd.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

Bekijk ook wat wordt gezien als een mijlpaal in de geschiedenis van het Zwitserse design: de Einpunktstuhl, een klassieker die zijn naam dankt aan die ene schroef die de zitting aan het onderstel verbindtLees hier alles over de wereldberoemde loungestoel van Karuselli of lees over de ontstaansgeschiedenis van de Bow Chair, een pareltje gemaakt van gebogen hout.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×