DESIGN | Fazoletti: Een glazen zakdoek - Wonen&Co
design, klassieker, Fazzoletti, glaswerk, wonen&co

DESIGN | Fazoletti: Een glazen zakdoek

22 mei 2019 3 min leestijd Geen reacties

In de jaren vijftig en zestig waren er in Europa drie plekken waar de belangstelling voor de productie van glas groot was en waar ook grote ontwikkelingen plaatsvonden op dat gebied. Dat was in Scandinavië, in het toenmalige Tsjecho-Slowakije en in Italië. Het Venetiaanse eiland Murano was al eeuwenlang een beroemd centrum voor de glasindustrie en door de samenwerking tussen ambachtslieden en designers halverwege de vorige eeuw, werd dit nieuw leven ingeblazen.

Dat juist de belangstelling voor glas opleefde, is niet verwonderlijk. In de jaren na de oorlog snakten mensen naar producten die móói waren en bovendien was er sprake van een stijgende welvaart in de jaren vijftig en zestig. Consumenten kregen meer te besteden en daarmee nam hun invloed ook toe. De ontwikkelingen werden aan de andere kant versterkt door producenten die behoefte hadden aan vernieuwing. Er ontstonden veel samenwerkingen tussen hen en designers en architecten.

Voorwerp Fazzoletti
Ontwerper Fulvio Bianconi
Label Venini
Datering 1949

In Italië was glasmaker Paolo Venini zo’n producent met grote pioniersdrang. Hij bedacht nieuwe technieken, maar begreep ook dat hij talentvolle glasmakers en designers om zich heen moest verzamelen om internationaal van enig belang te zijn. Zo ging hij samenwerkingen aan met Tapio Wirkkala, Gío Ponti en Fulvio Bianconi.

Deze laatste naam zal niet bij iedereen een ‘aha’ oproepen. Toch is de samenwerking tussen Venini en Bianconi zeer succesvol geweest en is de firma Venini & C. mede dankzij Bianconi wereldberoemd geworden.

Deze vaas Fazzoletti (vertaald: zakdoek) is zo’n succesnummer van Bianconi en Venini. De vaas is in ontzettend veel kleuren en uitvoeringen uitgebracht: monochroom, in twee of meer kleuren of met kleurige ‘linten’ in het glas verwerk. Heel vaak wordt Paolo Venini als de ontwerper gezien. De producent zelf, Venini & C. vermeldt echter Bianconi als de geestelijk vader van de glazen zakdoek dus daar houden we het maar op. Wie overigens nog een fraaie en kleurige vaas van Bianconi wil zien, google eens op Pezzato!

De ontwerper

Fulvio Bianconi wordt geboren in 1915 in Padua, Italië. Hij geeft al jong blijk van zijn tekentalent en gaat naar de kunstacademie van Venetië als hij zestien is. Hij gaat vervolgens als grafisch ontwerper en illustrator aan de slag bij een uitgeverij, waar hij duizenden boekomslagen maakt.

Daarnaast is hij als kunstschilder zeer actief en is hij erg gefascineerd door de mogelijkheden van glas. In 1946 reist hij naar Murano om zich te ontwikkelen in het maken van glas. Hij leert eeuwenoude technieken te combineren met nieuwe ontwikkelingen en is altijd op zoek naar nieuwe vormen.

In Murano ontmoet hij ook Paolo Venini. Die heeft een neus voor talent. De graficus en illustrator Bianconi heeft een andere kijk op glaswerk dan de meer traditioneel opgeleide glasblazers. Venini biedt hem een samenwerkingsverband aan.

In 1957 stopt hij de samenwerking met Venini na geschillen over auteursrechten

Bianconi ontwerpt als eerste vier parfumflesjes, die Venini in Murano produceert. Een jaar later presenteren ze zich samen op de Triënnale van Milaan met gebruiksvoorwerpen in glas, zoals een hoed en paraplu. Weer een jaar later exposeert Bianconi zich op de Triënnale met glazen commedia dell’arte-beeldjes én de beroemd geworden Fazzoletto-vaas.

In 1957 stopt hij de samenwerking met Venini na geschillen over auteursrechten. Hij gaat als zelfstandige, in samenwerking met de Murano glasblazerijen, verder met het maken van glazen voorwerpen. Bianconi overlijdt in 1996 in Milaan, op tachtigjarige leeftijd.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

De Fontana tafellamp van ontwerper Max Ingrand was vanaf het begin af aan een hit. Bekijk hier het klassieke, minimalistische ontwerp, waar ook nog een verrassing in schuilt! Heb jij al eens een design barbecue uit de jaren vijftig van de vorige eeuw gezien? Er zijn niet veel ontwerpers die zich aan een barbecue gewaagd hebben, daarom is deze kleurrijke emaillen bbq van Stig Lindberg extra bijzonder.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×