DESIGN | Bureau Conoid, relatie met de boom - Wonen&Co
design, designklassieker, fauteuil, wonen&co

DESIGN | Bureau Conoid, relatie met de boom

20 maart 2019 3 min leestijd Geen reacties

Er zijn niet veel ontwerpers die een heel complex op hun naam hebben staan. Architect en houtbewerker George Nakashima heeft dat wél. In de staat Pennsylvania (VS) ligt het Nakashima-complex van ruim 12 hectare groot met in totaal achttien huizen en studio’s, ontworpen en gebouwd door Nakashima.

Eén van de belangrijkste gebouwen is de Conoid Studio. Hij bouwde dat in 1960: een rechthoekige studio met een betonnen dak in de vorm van een sinusvormige golf.

Wat heeft dat allemaal met dit bureau te maken? Wel, voor deze Conoid-studio ontwierp Nakashima een grote verscheidenheid aan meubels. Zoals een eettafel, salontafel, een fauteuil, eetkamerstoelen, een bank, een scheidingswand en dus dit Conoid-bureau. Nakashima zette hiermee zijn handtekening: hij gebruikte zijn favoriete materiaal, walnotenhout.

,,Massief hout is een uitdaging’’, schreef Nakashima. Hij zag iedere plank als een individu waarin de geest van de boom voort leefde. Hadden andere ontwerpers vaak een hekel aan noesten en andere oneffenheden in hout: Nakashima verwelkomde ze met heel zijn hart. Het was zijn opdracht om de goede eigenschappen te onderzoeken en ‘een relatie met de boom te vinden’.

Beroemdheden als Brad Pitt, Diane von Furstenberg en Steven Spielberg zijn groot fan

De meubels van Nakashima zijn populair. Beroemdheden als Brad Pitt, Diane von Furstenberg en Steven Spielberg zijn groot fan én verzamelaar van zijn ontwerpen. Twee jaar geleden bracht de Conoid Desk op een veiling zo’n 40.000 Amerikaanse dollars op.

In 2014 werd het Nakashima-complex aangewezen als nationaal historisch monument. De studio’s zijn te bezichtigen; de huizen worden bewoond en zijn niet voor het publiek toegankelijk.

De ontwerper

Nakashima werd geboren in 1905 in Spokane, Washington (VS). Na zijn studie architectuur ging hij eerst reizen: hij woonde een tijdje in Frankrijk, in Noord-Afrika en Japan. Daar ging hij aan het werk bij de studio van Antonin Raymond, die op zijn beurt had samengewerkt met de spraakmakende architect Frank Lloyd Wright.

In 1937 ging Nakashima voor het eerst meubels maken. Drie jaar later ging hij terug naar zijn geboorteland. Ook daar maakte hij meubels en gaf hij les in houtbewerking.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij, zoals vele Japanners, naar een kamp gestuurd, waar hij Hikogawa ontmoette. Van hem leerde hij werken met de traditionele Japanse handgereedschappen en volgens Japanse technieken. Nakashima verbleef een jaar in een kamp, totdat Antonin Raymond voor zijn vrijlating betaalde, waarna Nakashima in diens atelier aan de slag ging.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij naar een kamp gestuurd

Hij verdiepte zich meer in de expressiemogelijkheden van hout. Door de Japanse technieken en filosofieën te combineren met Amerikaanse ontwikkelingen in het design, wist Nakashima een geheel eigen stijl neer te zetten. Na zijn dood in 1990 werden zijn huis, studio en werkplaats aangewezen als nationaal historisch monumenten.

Het bedrijf Nakashima Woodworkers maakt nog steeds houten meubilair in de geest van Nakashima, die liever ‘houtbewerker’ dan architect genoemd werd.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

Fauteuil 5016 is vrolijkmakend ontwerp, met een grappig houten frame alsof het uit een speelgoedbouwdoos komt. Je leest hier alles over het design van de Japanse ontwerper Junzo Sakakura. De meest dure designstoel ooit verkocht in Denemarken is Tired Man. Ontwerper Flemming Lassen liet zich inspireren door ijsberen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×