DESIGN | JH512, meester van de stoel - Wonen&Co
design, designklassieker, klapstoel JH512, wonen&co

DESIGN | JH512, meester van de stoel

10 april 2019 3 min leestijd Geen reacties

Dat design zich niet hoeft te beperken tot ruimtes binnenshuis, bewijst deze opklapbare tuinstoel van stoelen-meesterontwerper Hans J. Wegner. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat hij deze stoel in eerste instantie niet ontwierp voor buiten, maar voor de krap bemeten naoorlogse woningen.

Praktisch als hij was, bedacht hij een stoel die je aan de muur kon opbergen als je hem toch niet nodig had. Als je goed kijkt, zie je in de horizontale ‘balk’ onder de zitting een inkeping. Die zit er om de stoel aan een enkele haak aan de muur te kunnen hangen zonder dat deze uit balans raakt.

Het ontwerp ziet er bedrieglijk eenvoudig uit: het frame van de rugleuning loopt moeiteloos over in de voorpoten, terwijl het frame van de zitting een eenheid vormt met de achterpoten. Het knappe is dat alles precies op de juiste plek zit zodat de stoel perfect opgevouwen kan worden, zonder lastige uitsteeksels.

Wegner heeft zich voor het ontwerp van deze klapstoel laten inspireren door de Barcelona Chair van Bauhaus-ontwerper Mies van der Rohe. Waar de Bauhaus-ontwerpen vaak hoekiger van vorm zijn, kiest Wegner voor een rondere vormentaal en bovenal kiest hij voor comfort. Want behalve dat een stoel praktisch moest zijn, moest je er ook gewoon lekker in kunnen zitten. Niet voor niets merkt hij op: ,,Een stoel is pas een stoel als iemand er in zit.’’

,,Een stoel is pas een stoel als iemand er in zit’’

De JH512 wordt geïntroduceerd tijdens de Guild Exhibition in 1949. Critici roemen de klassieke eenvoud in combinatie met de praktische toepassing.

Voorwerp klapstoel JH512
Ontwerper Hans J. Wegner
Label Johannes Hansen
Datering 1949

In diezelfde lijn als deze JH512 ontwerpt Wegner een lounge stoel, de JH510 ofwel ‘Dolphin Chair’, die een jaar later, in 1950, tijdens de Guild Exhibition gepresenteerd wordt. Zowel de korte als de lange uitvoering zijn nooit in grote aantallen geproduceerd: de zeldzame exemplaren die er zijn doen het dan ook goed op veilingen. Ook de ‘Deck Chair’ uit 1958 is afgeleid van de JH512. Deze stoel heeft alleen als extra een mechanisme om de rug te verstellen.

Hans Wegner ontwierp ruim duizend stoelen, waarvan er vijfhonderd in productie gingen. De JH512 is een van de meest geplagieerde stoelen van Hans Wegner. PP Møbler heeft hem nu in productie onder de naam PP512.

De ontwerper

Het (lange) leven van Hans J. Wegner kenmerkt zich door talloze ontwerpen, talloze onderscheidingen, tentoonstellingen en samenwerkingen met beroemde designers als Arne Jacobsen, Fritz Hansen en Finn Juhl.

Wegner wordt in 1914 geboren in Tønder (Denemarken) en als kind droomt hij er al van om houtsnijder te worden. Op zijn vijftiende maakt hij zijn eerste stoel. In 1936 gaat hij studeren aan de School of Arts and Crafts om zich te specialiseren.

Hier leert hij Børge Mogensen kennen, met wie hij veel zal samenwerken. In 1940 gaat zijn eerste ontwerp in massaproductie: een schommelstoel. In 1946 verhuist Wegner naar Kopenhagen om zo dichter bij de werkplaats van Johannes Hansen te zijn, met wie hij een jarenlange, zeer productieve samenwerking aangaat.

Talloze opdrachten, tentoonstellingen en samenwerkingen volgen en dat beperkt zich zeker niet tot Denemarken. Ook de prijzenkast vult zich gestaag; zo wint hij bijvoorbeeld in 1950 de Grand Prix op de Triennale in Milaan, in 1966 de International Design Award van The American Institute of Interior Designs en de designprijs van Dansk Designråds in 1986.

Wanneer in 1960 John F. Kennedy en Richard Nixon in een Wegner-stoel zitten tijdens een op tv uitgezonden presidentieel debat, levert hem dat grote internationale bekendheid op.

Wegner sterft in 2007 op 93-jarige leeftijd.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

Wist je dat de duurste designstoel ooit verkocht in Denemarken, geïnspireerd is op ijsberen? Bekijk hier het bijzondere ontwerp van designer Fleming Lassen. En wist je dat ontwerper Georg Nakashima een heel complex op zijn naam heeft staan? In de staat Pennsylvania (VS) ligt het Nakashima-complex van ruim 12 hectare groot met in totaal achttien huizen en studio’s.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×