DESIGN | Japans Mid Century-design, Fauteuil 5016 - Wonen&Co
design, designklassieker, fauteuil, wonen&co

DESIGN | Japans Mid Century-design, Fauteuil 5016

20 februari 2019 3 min leestijd Geen reacties

Scrollend door Instagram viel hij ineens op, deze stoel. Een vrolijkmakend ontwerp, met dat grappige houten frame alsof het uit een speelgoedbouwdoos komt. En dan zo laag! Zo’n stoel maakte nieuwsgierig: waar kwam hij vandaan, wie had hem ontworpen?

De stoel blijkt uit Japan te komen en de ontwerper is Junzo Sakakura. Dat blijkt dan weer een architect te zijn met honderden gebouwen op zijn naam, plus een klein aantal stoelen en wat tafels.

De fauteuil is een fraai voorbeeld van Mid Century-design. Deze stijlperiode tussen 1935 en 1965 kun je kortweg samenvatten in drie woorden: hout, ambachtelijk en licht.

De stijl wordt geassocieerd met Scandinavisch design en noordelijke ontwerpers hebben zeker een belangrijke stempel gedrukt op Mid Century-design, maar ook ontwerpers uit andere landen vonden een weg in deze stijl. Zoals Sakakura in Japan deed met deze stoel 5016.

Tendo Mokko

Even terug naar de drie trefwoorden. Wanneer je bedenkt dat bijna 70 procent van Japan begroeid is met bos, is het niet verwonderlijk dat ook daar hout een populair materiaal was om te bewerken. Zo stond het plaatsje Tendo bekend om de houten schaakstukken die er werden gemaakt.

Het was een van de eerste bedrijven die gebogen multiplex toepasten in het maken van meubelen

De ambachtelijke vaardigheden en vakkennis werden vanaf 1940 ook ingezet om meubels te maken, toen het bedrijf Tendo Mokko werd opgericht. Het was een van de eerste bedrijven die plywood, gebogen multiplex, toepasten in het maken van meubelen.

Voor die tijd was dat een enorme vooruitgang: met gebogen hout kon je ineens vormen maken die eerst niet mogelijk waren! De techniek toepassen vereiste weliswaar behoorlijk wat vakmanschap, maar dat was de Japanners wel toevertrouwd.

De stoel is licht, mede omdat hij niet zo groot is met z’n ruim 64 centimeter hoogte en 55 centimeter breedte. Hij is uitgebracht met bekleding van leer en van stof in diverse kleuren.

De ontwerper

Junzo Sakakura (1901-1969) was een van de eerste Japanse architecten die het traditionele Japanse design combineerde met het Westerse moderne design. Nadat hij in 1927 afgestudeerd was in kunstgeschiedenis, trok hij naar Frankrijk om zich daar op de architectuur te werpen.

Paviljoen

Na twee jaar kon hij bij grootmeester Le Corbusier in Parijs terecht om daar een vijfjarige opleiding te doen. Zijn talent viel al snel op. In 1936 kreeg hij de leiding over het afronden van het Japanse paviljoen op de Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne van 1937.

Met dit paviljoen liet hij een balans zien tussen het traditionele, verfijnde Japanse design en het moderne Westerse design. Hij won er de Grand Prix mee en bovendien wereldwijde faam en naamsbekendheid.

Frontlinie

In 1939 ging hij terug naar Japan. Samen met Jean Prouvé en Pierre Jeanneret, een neef van le Corbusier, maakte hij voor het Japanse keizerlijke leger draagbare prefab-woningen die gemakkelijk te monteren waren. Die konden als kazerne worden gebruikt aan de frontlinie.

Sakakura kon zijn talenten op het juiste moment inzetten om het land te herstellen

Na de Tweede Wereldoorlog opende Sakakura in 1947 ontwerpbureaus in Tokio en Osaka. De wederopbouw was begonnen en Sakakura kon zijn talenten op het juiste moment inzetten om het land te herstellen.

In 1951 kreeg hij de opdracht om het Museum voor moderne Kunst in Kamakura te maken, een zeer eervolle opdracht. In de jaren vijftig en zestig ontwierp hij meer dan 300 huizen, kantoren, winkels, hotels en andere gebouwen.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

 

De fauteuil Tired man is de meest dure designstoel ooit verkocht in Denemarken. Ontwerper Flemming Lassen liet zich inspireren door ijsberen. En bekijk hier de klassieker Ventosa. Een lamp op een zuignap, die beroemd werd na een campagne met whiskeymerk Johnny Walker. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×