DESIGN | Museumstoel LM 92, Metropolitan Chair - Wonen&Co
design, klassieker, fauteuil LM92, Metropolitan Chair, wonen&co

DESIGN | Museumstoel LM 92, Metropolitan Chair

27 maart 2019 3 min leestijd Geen reacties

Scandinavisch design is in. Altijd al geweest eigenlijk. Ook in het midden van vorige eeuw. Iedere consument wilde wel Scandinavisch design in zijn eigen woning en liet zich dan ook graag inspireren.

Tentoonstellingen met Scandinavisch design konden ook op een groot publiek rekenen. Dat gold voor de tentoonstelling met Deens design in 1959 in het Louvre in Parijs en dat gold een jaar later ook voor een vergelijkbare tentoonstelling in New York: toen het Metropolitan Museum of Art daar in 1960 de tentoonstelling ‘The arts of Denmark’ hield, kwamen daar niet minder dan zo’n 80.000 bezoekers op af.

Het thema van de tentoonstelling was ‘Viking to Modern’, overigens tegen de zin van de Denen. Die wilden liever alleen moderne ontwerpen laten zien, waar het museum voor een historische context koos. Vervolgens was de tentoonstelling nog te zien in Chicago, Washington DC en San Francisco.

Voorwerp LM 92, Metropolitan Chair
Ontwerper Aksel Bender Madsen & Ejner Larsen
Label Willy Beck Kopenhagen, nu Carl Hansen & Son
Datering 1949

Wat was er nou zoal te zien? Onder meer de beroemde Egg Chair van Arne Jacobsen, de Sofa Bench van Finn Juhl en de Windsor Chair van Hans Wegner. En deze stoel, de LM92 van Aksel Bender Madsen en Ejner Larsen. Sindsdien is de fauteuil hét icoon van Deens midcentury design en werd de officiële naam LM92, veranderd in Metropolitan Chair.

In 2014 introduceerde Carl Hansen & Son de stoel opnieuw

Madsen en Larsen ontwierpen de fauteuil al in 1949 als conferentiestoel. De rugleuning bestaat uit één stuk en pluggen van beukenhout verbergen de schroefgaten. In 2014 introduceerde Carl Hansen & Son de stoel opnieuw. Hij is nu verkrijgbaar in verschillende soorten hout en met diverse soorten bekleding.

Het designersduo maakte samen circa driehonderd ontwerpen; de Metropolitan Chair wordt als het belangrijkste ontwerp gezien.

De ontwerpers

Aksel Bender Madsen (1916-2000) en Ejner Larsen (1917-1987) zijn de namen achter veel Deens midcentury design. Madsen werd aanvankelijk opgeleid tot meubelmaker voordat hij ging studeren aan de Royal Danish Academy of Fine Arts, waar hij Larsen ontmoette en met wie hij tot diens overlijden in 1987 zou samenwerken.

Daarvoor, van 1940 tot 1943, werkte Bender met designiconen als Kaare Klint en Arne Jacobsen. Tussen 1943 en 1950 werkte hij bovendien als architect en vervolgens tot 1954 als docent aan de opleiding waar hij zelf gestudeerd had.

In de jaren vijftig en zestig ontwierp Madsen ook voor het Nederlandse merk Bovenkamp, zoals de stoelen Edith en Karen.

Larsen gaf ook les aan de academie waar beiden waren afgestudeerd, van 1942 tot 1957. Later was hij hoofd van de architectuurafdeling van het Christiansborg Palace Administration en vanaf 1977 werkte hij als ‘State and Castle Inventory Inspector’.

Bender en Larsen hebben gezamenlijk veel prijzen en erkenningen op hun naam staan. De ontwerpen zijn wereldwijd in musea te zien.

Wist je dat de duurste designstoel ooit verkocht in Denemarken, geïnspireerd is op ijsberen? Bekijk hier het bijzondere ontwerp van designer Fleming Lassen. En wist je dat ontwerper Georg Nakashima een heel complex op zijn naam heeft staan? In de staat Pennsylvania (VS) ligt het Nakashima-complex van ruim 12 hectare groot met in totaal achttien huizen en studio’s.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×