wooninspiratie, design, klassiek, kleur

DESIGN | Lamp Orbital, een eyecatcher gemaakt van Murano-glas

Oh, Italië! Het land waar de mooiste vakantieherinneringen liggen. Waar de zon het voor het zeggen heeft en waar de taal als een sprankelende waterval uit de Italiaanse monden stroomt. En natuurlijk het land waar design geboren lijkt te zijn, hoewel we dat de Scandinavische landen beter niet kunnen laten horen… Maar wees eerlijk: Italië heeft een fiks aantal prominente en bepalende beelddesigners voortgebracht.

Neem Ferruccio Laviani. Niet de meest bekende, maar zeker eentje om te onthouden. Van hem is deze lamp. De Orbital is commercieel gezien een van de grotere designsuccessen uit de jaren negentig van de vorige eeuw. En ondanks z’n jeugdige leeftijd – want nog maar 25 jaar jong – is het nu al een designklassieker: hij heeft een vaste plek verworven in het MoMa in New York.

Orbital is met z’n lengte van 170 centimeter een echte eyecatcher. Laviani deelt met dit ontwerp een stevige knipoog uit naar de jaren vijftig, met zijn keuze voor de organische vormen. De ‘bladen’ zijn aan de binnenzijde van wit en aan de buitenzijde van gekleurd Murano-glas. Dat geeft een fantastisch effect als de lampen aan zijn. Voor wie het wat rustiger wil: de lamp is er ook in wit glas. De lampen kunnen bovendien afzonderlijk van elkaar aangedaan worden.

Murano-glas komt letterlijk uit Murano, een plaats net boven Venetië. En net als Venetië bestaat uit Murano uit kleine eilandjes die met bruggen aan elkaar verbonden zijn. Aan het eind van de dertiende eeuw moesten alle glasblazers uit Venetië gedwongen verhuizen naar dit dorpje, omdat het risico op brand in een stad als Venetië veel te groot was. Bovendien mochten de glasblazers onder geen enkel beding hun geheim doorvertellen aan anderen. Ze waren in feite gevangenen op een eiland.

De producent, Foscarini, begon in 1981 in Venetië met het onderzoeken van de mogelijkheden van Murano-glas. Niet zo verwonderlijk dat Foscarini juist deze Orbital in productie heeft genomen.

De ontwerper

De architect en designer Ferruccio Laviani is in 1960 in Cremona (Italië) geboren. Dat hij aanvankelijk vioolbouwer wilde worden, is niet zo vreemd. Zijn geboortestad Cremona is vanaf de zestiende eeuw al bekend om de bouw van violen met namen als Amati en Stradivarius. Halverwege de opleiding besluit Laviani echter een andere weg in te slaan: hij gaat naar Milaan om daar architectuur en design te studeren. Hij heeft daar onder andere les van Ettore Sottsass en Achille Castiglioni.

In 1991 heeft Laviani groot succes met het ontwerp van de stand van Kartell op de Salone del Mobile, de meubelbeurs in Milaan. Ook in de daarop volgende jaren blijft hij voor Kartell werken. Hij ontwerpt diverse lampen en meubilair.

Laviani werkt met zeer veel grote namen samen. Behalve Kartell zijn dat bijvoorbeeld Flos, Dolce & Gabbana, Castiglioni, Cassina, Diesel en Mendini (voor het Groninger Museum). De ontwerper woont nog steeds in Milaan. Hij heeft een eigen bureau met twaalf medewerkers.

Dit artikel is geschreven door Janine Hoekstein in samenwerking met Harry Mellema van Niet Nieuw Design. Harry is deskundig op het gebied van designklassiekers. 

Laat je inspireren en bekijk meer design, lees tips over het inrichten van je huis, of ga zelf aan de slag met onze DIY artikelen