DESIGN | De wereldberoemde NychairX van Takeshi Nii - Wonen&Co
design, NychairX, Takeshi Nii, vouwstoel, designklassieker

DESIGN | De wereldberoemde NychairX van Takeshi Nii

5 juni 2019 3 min leestijd Geen reacties

Een vouwstoel heeft hetzelfde imago als een opklapbed. Praktisch en handig voor erbij, maar als je lekker wilt zitten, kies je toch liever een andere stoel. Dat comfort en opvouwbaar wél samen kunnen gaan, bewijst de NychairX van Takeshi Nii. Wereldwijd roemen gebruikers het zitcomfort van deze Japanse stoel. Tel daarbij op dat het een mooi en functioneel ontwerp is, en ook nog eens zeer betaalbaar, dan is te begrijpen waarom de NyhairX al sinds 1958 zo’n succesvolle stoel is.

Eerst de loungefauteuil zelf: die bestaat uit een frame van buisstaal en beukenhouten armleuningen. Voor de bekleding wordt Kurashiki zeildoek gebruikt, een soort canvas, dat heel wat kan hebben en lang meegaat. De bekleding vervangen is overigens geen enkel probleem, mochten er gaten invallen (of de kleur niet langer aanstaan).

Dan het opklappen. Dat is binnen luttele seconden gebeurd en behalve dat het de breedte reduceert tot 15 centimeter, blijft de stoel ook nog gewoon staan, eenmaal op z’n kant. Het gewicht bedraagt 6,5 kilo. De huidige producent kan het niet laten daarbij te vermelden dat de stoel ‘dus voor zowel mannen als vrouwen gemakkelijk te verplaatsen is’.

Voorwerp NychairX
Ontwerper Takeshi Nii
Label Fujiei Kogyo, Japan, nu Parktradings co., ltd
Datering 1958

Nii liet zich bij het ontwerp van deze loungestoel inspireren door zowel een foto in een tijdschrift van een klassieke regisseursstoel als door een stoel met stoffen bekleding uit Denemarken. Hij combineerde deze twee inspiratiebronnen en zo ontstond de NychairX. Met de naam verwijst hij naar zichzelf én naar het Deense woord ‘ny’ dat nieuw betekent. Bij de stoel hoort ook nog een voetenbank en voor de liefhebbers is er een schommel-uitvoering op de markt gebracht.

De stoel is te bewonderen in het MoMa in New York

De NychairX won veel prijzen, zoals de designers Association Award in 1970, de Good Design Award in 1986 en de Long Life Design Award in 1997. Sinds 1970 heeft hij een plek in de permanente collectie van het MoMa in New York. Zoals gebruikelijk is wanneer het om een populair model gaat, worden er veel kopieën aangeboden.

Een origineel exemplaar is te herkennen aan het label op de achterkant van de poot waar ‘NychairX Fujiei EU Corporation’ op moet staan. Kenners herkennen bovendien een echte aan de schroeven en aan de manier waarop de stof op enkele punten verstevigd is.

De ontwerper

Over de Takeshi Nii is niet veel bekend. Hij werd geboren in 1920 in Japan en overleed in 2007.
De NychairX werd lang alleen in Japan geproduceerd omdat Nii aanvankelijk nooit toegestaan heeft hem in andere landen te produceren. Een Taiwanees bedrijf dat de stoel zonder toestemming namaakt, werd aangeklaagd door Nii, een Italiaans bedrijf dat hetzelfde deed niét. Het verschil? Nii vond de kwaliteit van de Italiaanse kopie uitstekend en die van de Taiwanese versie bepaald niet. Ook is bekend dat hij met de NychairX een stoel wilde maken waar iedereen van zou gaan houden, zoals ‘iedereen van kerrierijst houdt’.
Het label Fujiei, opgericht in 1945, bestaat nog steeds.

TEKST JANINE HOEKSTEIN

Hou je van bijzonder glaswerk? Bekijk dan hier de beroemde vaas Fazzoletti (vertaald: zakdoek), die in ontzettend veel kleuren en uitvoeringen is uitgebracht. En heb jij al eens een design barbecue uit de jaren vijftig van de vorige eeuw gezien? Er zijn niet veel ontwerpers die zich aan een barbecue gewaagd hebben, daarom is deze kleurrijke emaillen bbq van Stig Lindberg extra bijzonder.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×