DESIGN | De comeback van de seventies-bank - Wonen&Co

DESIGN | De comeback van de seventies-bank

1 juli 2020 4 min leestijd Geen reacties

Het Italiaanse meubelmerk B&B Italia presenteert de comeback van ‘Camaleonda’. Dit zitmeubel is wel het oermodel van de typische jaren-zeventigbank: modulair, met knopen en in aaibaar fluweel(rib). De seventies-bank is helemaal ‘back’, ook bij andere merken.

Nomadisch of hybride wonen, zoals dat nu hip heet, is eigenlijk niks nieuws. Onze ouders bouwden in de jaren zeventig met gemak hun woonkamer om. De bank bestond immers uit losse delen, dus dat bood kansen om de boel af en toe flink om te gooien. Toch viert dat oermodel van de typische jaren zeventig modulaire bank dit jaar inmiddels de vijftigste verjaardag en is daarmee een echte senior. In 1970 lanceerde B&B Italia deze instant klassieker. Niet alleen de bank was direct een succes, dat gold ook voor het piepjonge bedrijf dat ermee kwam.

Piero Ambrogio Busnelli was in 1966 zijn meubelbedrijf B&B Italia nog maar net begonnen, of hij schoot al raak. Gaetano Pesce maakte in 1969 de blob-fauteuils ‘Up’ – instant-klasssiekers – en de Italiaanse ontwerper Mario voegde een jaar later de bank ‘Camaleonda’ toe. Dat modulaire zitsysteem zette de toon voor de seventies met lage, extreem gecapitonneerde zitkussens die je naar wens kunt koppelen. De bank is alles wat de seventies tekent: rond, zacht, modulair en ‘gezellig’. Bij het aflopen van de jaren zeventig, was het ook gedaan met het succes en moest ‘Camaleonda’ in de collectieboeken plaats maken voor de vaste bank.

Vintage

Maar al is ‘Camaleonda’ sinds 1979 uit de collectie van B&B Italia, hij is nooit helemaal verdwenen uit het interieurbeeld. ,,Vooral de laatste jaren zien we vintage exemplaren van Camaleonda steeds vaker opduiken in binnenkijkers en interieurmagazines’’, stellen ze bij B&B Italia. Veiling- en verzamelsites bevestigen het beeld. Bellini’s bank is populair, en liefhebbers moeten rond de 30.000 euro neertellen voor een origineel exemplaar. Dat zette ze bij B&B Italia aan het denken.

Ook Patricia Urquiola’s ode aan de seventies-bank, ‘Tufty Time’ is al sinds 2005 een bestseller. ,,TuftyTime is een herinterpretatie van de typische jaren-zeventigbank’’, stellen ze bij B&B Italia. ,,Je voelt onmiddellijk de vibe van de seventies en toch is de bank helemaal van nu.’’ Ook Urquiola zelf is duidelijk over de inspiratie die ze had voor haar succesbank. ,,Ik wilde me verdiepen in de capitonneertechniek en het idee van de Chesterfieldbank, en dat helemaal in de sfeer van de seventies’’, aldus de ontwerper. En zo is ‘Tufty-Time’ vijftien jaar na de lancering nog steeds onverminderd populair.

Herinterpretatie

Waarom altijd iets nieuws bedenken als je goud in huis hebt, moeten ze bij B&B Italia hebben gedacht. Waarom ook niet het origineel terug brengen in de collectie? Dit voorjaar presenteert B&B Italia de comeback van de ‘Camaleonda’. Het model en formaat, en zelfs het systeem van metalen kabeltjes waarmee je de onderdelen koppelt, zijn helemaal ongewijzigd.

Het bedrijf grijpt de herintroductie wel aan om de bank te verduurzamen. Zo zijn de houten frames nu allemaal van FSC-hout, en bestaat de bekleding uit stoffen die zijn gemaakt van gerecyclede PETflessen. Voor de schuimvulling is nog geen eco-vriendelijke oplossing. ,,Maar we kiezen er wel voor om de bank helemaal demontabel te maken, niets is verlijmd. Onze banken gaan een leven lang mee, dat is natuurlijk heel duurzaam. Maar mocht het nodig zijn, dan kunnen alle onderdelen los gehaald worden en opnieuw gebruikt.’’

En daarmee gaat er dus toch iets boven het origineel. Naast de prijs, want een nieuwe module kost rond de 2500 euro, en dat maakt de bank een stuk betaalbaarder dan een origineel seventies-exemplaar.

Revival

Een iets nuchterder versie van dé typische jaren-zeventigbank, zowel in verschijning als in budget, vinden we bij ons eigen HKliving. Dat interieurmerk uit Dronten weet de laatste jaren steeds precies de juiste toon aan te slaan, of het nu gaat om gestreepte kussens, cane webbing of de revival van Atheens
keramiek. Dit voorjaar ademt de complete collectie de jaren zeventig. Het is dan ook de kern van de bedrijfsfilosofie van HKliving, om het beste van vintage bereikbaar te maken voor iedereen.

Emiel Hetsen was jarenlang antiekhandelaar tot hij begon te merken dat het steeds moeilijker werd om voldoende kwaliteit te vinden van stukken die op dat moment gewild waren. Samen met jeugdvriend Sander Klaver, die meer kaas had gegeten van internationale handel, besloot hij een meubelbedrijf te starten dat steeds een historische stijl of trend uitdiept en vertaalt naar een rijke en eigentijdse collectie. Ook dit voorjaar zijn ze daar wonderwel in geslaagd.

Na de frisse revival van de Griekse stijl van vorig seizoen, dompelen we ons nu onder in alle tinten bruin en oranje, in glaswerk en keramiek én in die typische seventies-bank: Vint. De bank komt in vier verschillende modules: een hocker, een tussenstuk en een linker- en rechterhoekelement. Natuurlijk zijn er de knopen én is de bank bekleed met corduroy. HKliving brengt de bank in crème en bruin, wat het seventies-gevoel helemaal onderstreept. We kunnen er niet meer omheen, de seventiesbank is helemaal twenties!

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Geen reacties

Laat een reactie achter

×