Creëer je eigen recyclingstation in huis - Wonen&Co

Creëer je eigen recyclingstation in huis

28 januari 2015 4 min leestijd Geen reacties

We produceren heel wat afval. Gelukkig wordt ruim de helft daarvan opnieuw gebruikt, maar het kan nog beter. Goed voornemen: scheid afval in stijl met je eigen recyclingstation of een mooie afvalbak.

De afgelopen 65 jaar is ons afval verviervoudigd

Honderd dagen lang proberen om honderd procent (rest)afvalvrij te leven. Onder aanvoering van afvalverwerker Rova proberen bijna driehonderd huishoudens dit sinds de jaarwisseling. Een goed voornemen. Maar ook een hele klus. Groenafval, oud papier, glas, plastic, batterijen en ander chemisch afval, blik, oude lappen, frituurvet… De afgelopen 65 jaar is ons afval verviervoudigd. Wie afvalscheiding serieus neemt, heeft flink wat te doen. De deelnemers worden steeds inventiever, zo blijkt uit hun reacties op de website 100-100-100.nl.

Voor alle Nederlanders loont het de moeite om al die verschillende soorten afval gescheiden te verzamelen. Volgens Milieu Centraal wordt tegenwoordig circa de helft van ons huishoudelijk afval hergebruikt en het doel van de overheid is om dat dit jaar te verhogen naar 65 procent. ‘Dat is maar goed ook’, vinden ze bij de milieuorganisatie, want afvalscheiding spaart grondstoffen en energie. En daarmee het milieu. Als veel afval gescheiden wordt, kan bovendien de lokale afvalstoffenheffing omlaag. Een taak aan ons dus, om nog serieuzer om te gaan met afvalscheiding.

Een afvalsorteercentrum met de Sortera-bakken van Ikea.

Stijlvol afval scheiden 

Maar het oog wil ook wat. Al snel staat de (bij)keuken vol onooglijke afvalbakken. Tijd om op zoek te gaan naar stijlvolle manieren voor afvalscheiding in huis. Ikea – traditiegetrouw een goed adresje voor slimme en duurzame woonoplossingen – adviseert om zelf een afvalscheidingssysteem te maken. ‘Zorg wel dat het gebruiksvriendelijk is om te voorkomen dat je snel afhaakt. Tekeningen op de bakken maken het voor kinderen makkelijker om te helpen’, adviseren ze.

Een aanrader is de Variera afvalbakkenserie die in een keukenkastje kan worden ingebouwd. Zo staat het afval uit het zicht en toch onder handbereik. Afvalbakkenserie Sortera heeft een handige klep. Stapel een aantal op en bouw je eigen recyclingtoren. Wie wel van een grapje houdt, kiest voor de afvalrugzak Humlare. Hij is voorzien van een rits, zodat het afval niet gaat stinken. Handig voor plastic afval. Vol? Hijs hem op de rug en loop naar het dichtstbijzijnde verzamelpunt.

Tegenwoordig zijn er ook moderne ‘recycling bins’ verkrijgbaar met verschillende compartimenten. Bijvoorbeeld de Rejoice van het merk Eko. Deze strakke pedaalemmer bestaat uit drie vakken (3 x 12 liter). Kleurrijk is de afvalbak van het Spaanse designmerk Balvi, eveneens een drie-in-één afvalbak. Een paar strakke, stijlvolle pedaalemmers naast elkaar volstaan in veel gevallen ook al. Zet ze netjes naast elkaar, ieder met hun eigen opschrift of foto, eventueel iedere bak een andere kleur per afvalsoort . De RVS recycle combi trio pedaalemmer met 45 liter inhoud is opgesplitst in 3 x 15 liter.

Afvalstation

Wie plek heeft in schuur of garage, kan een eigen afvalstation maken. Vul een wandrek of stellingkast met mooie bakken, mandjes en zakken. Op websites als Pinterest zijn inspirerende voorbeelden te vinden.

Vooral plastic afval neemt veel ruimte in. Wie dit eenmaal scheidt van de rest, ontdekt dat de grijze container nog maar amper is gevuld. Elke gemeente is verplicht om plastic te scheiden, maar in sommige gevallen wordt dat pas achteraf gedaan door de afvalverwerker. Wie wel zelf afval moet of kan scheiden, verstopt het in een mooie opbergzak. Hema heeft momenteel allerlei leuke canvas exemplaren. Of neem een hippe opbergzak van stevig papier van het merk Kolor (onder andere verkrijgbaar bij Levaleva.nl), die zijn ook geschikt voor andere zaken, zoals oud papier. Of bekijk en bestel hier direct online jouw opbergzak.

Pletfunctie

Een slimme gadget voor het efficiënt scheiden van plastic, is de Plettum afvalbak. Deze afvalemmer – bedacht en gemaakt in Nederland – heeft een ingebouwde pletfunctie. Dit zorgt ervoor dat er twee keer zo veel afval in een zak past dan normaal.

Spelenderwijs afval scheiden met de Leco van Flusso Creativo.

Ook designers raken geïnteresseerd in stijlvolle manieren voor afvalscheiding. Bijvoorbeeld de Italiaan Gianluca Soldi. Hij presenteerde op het Design Festival in Londen zijn Ovetto Recycling Bin, een gerecycled recycling centrum. Het eivormige futuristische ding is volgens de bedenker een antwoord op de vaak saaie afvalbakken die onze keukens ontsieren.

De Franse ontwerpster Constance Guisset verraste met de Tri 3, die ze samen met collega-designer Gregory Cid ontwierp. Dit strakke stapeltje zou zomaar een hippe kast kunnen zijn. In werkelijkheid is het een recyclestation voor thuis. Door op de pedalen te trappen, openen de compartimenten met een stijlvolle draaibeweging. Helaas is de Tri 3 vooralsnog slechts een prototype, maar het is wel tekenend voor de belangstelling van designers voor duurzaamheid en recycling.

Recycling is saai voor de meeste mensen, daarom maken wij van recycling een kunstvorm.

Het merk Goodss Passion spreekt dan ook van een ‘revolutie in de recycling industrie’ doordat afvalbakken gebruiksvriendelijker en mooier worden. ‘Recycling is saai voor de meeste mensen. Toch weten we allemaal dat het verstandig is om te doen. Daarom maken wij van recycling een kunstvorm’, verklaren de ontwerpers. Of hun strakke witte Go Eco-afvalbakken, voorzien van een 3D blikje, fles of drinkpak, nu echt baanbrekend zijn, valt te betwijfelen, maar hun poging is goed bedoeld.

Jong geleerd is oud gedaan

Hoe het recyclestation er thuis ook uit gaat zien, het nieuwe jaar is een mooi moment om er serieuzer mee aan de slag te gaan. En ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan. Wellicht dat de (klein)kinderen enthousiast worden van de Italiaanse oplossing: Leco van het merk Flusso Creativo, een afvalbakkensysteem dat doet denken aan Legoblokjes.

Afval scheiden doe je zo

Mag piepschuim bij het plastic afval, waar moeten kattenbakkorrels in en wat doen we met frituurvet? De gloednieuwe app Recyclemanager van Milieu Centraal geeft antwoord op allerlei lastige vragen rond afvalscheiding.

Informeer bij je eigen gemeente wat de mogelijkheden zijn voor het gescheiden indienen van afval. Wie zich stoort aan te grote of milieuvervuilende verpakkingen, kan dit melden bij het Meldpunt Verpakkingen.

 

Waar let je op bij het kopen van een afvalemmer?

Top 5 best verkochte gescheiden afvalemmers.

Tekst: Suzanne Dijkstra

Geen reacties

Laat een reactie achter

×