Het country house van designduo Studio Job - Wonen&Co

Het country house van designduo Studio Job

18 oktober 2014 5 min leestijd

Eigenzinnig, brutaal en wereldberoemd. Het designerduo Job Smeets en Nynke Tynagel – samen Studio Job – geeft ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Wonen&Co een inkijkje in hun country house.

Het is niet bepaald huisje-boompje-beestje. De stijl waarmee Job Smeets en zijn vrouw Nynke Tynagel hun landhuis hebben ingericht, is dan ook precies dat wat hun werk zo bijzonder maakt. Tussen kunst en design klinkt een taal van eigenzinnigheid en authenticiteit. Er hangen, liggen en staan objecten van henzelf, maar ook van andere designers. Ze verzamelden wat ze mooi vonden en richtten er in één keer hun zomerhuis mee in.

Het huis, dat het Studio Job House heet, staat ergens in het zuiden van het land. Het is wit, strak en eind jaren vijftig ontworpen door een leerling van Rietveld. Het heeft vijftien vertrekken en een grote tuin, die is weer ontworpen door een leerling van Mien Ruys.

Job: ,,Als je binnenstapt denk je dat je in een Rietveldhuis bent, maar dan kijk je om je heen en dan zie je dingen die niet kloppen in een Rietveldplaatje. Alles wat je in het huis ziet, wordt meteen weer gerelativeerd. Net als het leven, dat uit veel facetten bestaat en waarin veel waarheden naast elkaar bestaan. Ik vind het leuk alles wat zich in mijn omgeving bevindt, aan de kaak te stellen.”

 

Zo staat er een bijzondere museale stoel van Rietveld, maar er hangen ook overal grote ‘tietlampen’ aan de wand. ,,Dat zijn lampen gemaakt door Venini: een van de beste glasateliers van Murano, bij Venetië.”

,,Het meest bijzondere van het huis is het huis zélf. We hebben een heel authentieke plek gevonden. Bijzonder is ook hoe alles daar bij elkaar is gekomen daar. Het huis is modernistisch, maar wel met veel respect voor wat er in het verleden is gemaakt.”

Rillingen

Bij het woord interieur krijgt Job bijna rillingen. ,,Dat klinkt zo vreselijk, ik spreek liever over ruimte. Een ruimte kan ook mooi zijn zonder inrichting. Wat wij hier hebben is iets unieks, dat niemand in de wereld heeft. Alles heeft een context en historie. We hangen nooit zomaar een schilderij boven de bank. Het is belangrijk dat het totale plaatje klopt. Kijk bijvoorbeeld naar dat grote schilderij van de Franse kliederexpressionist Eugène le Roy. Dat maakt een perfecte match met het andere design in het vertrek. Je ziet het verhaal, het past, het klopt.”

Wat wij hier hebben is iets unieks

Nergens ontdek je een rondslingerende sok of een vergeten pan op tafel. ,,Het Studio Job House is schoon, want dan is het zo monumentaal mogelijk”, legt Job uit.

Is zo’n huis wel gezellig? ,,Gezelligheid is een fout woord, het gaat om schoonheid. Gezellig is voor ons niet iets met geurkaarsen en een bolle bank. Een huis vult zich met warmte door mensen, door de fysieke warmte van een houtkachel en door muziek.”

Job benadrukt dat het belangrijk is om identiteit aan je huis te geven. ,,Dat doe je door er met je hele ziel en zaligheid jóuw huis van te maken.”

 

Als je het witte zomerhuis binnenkomt, sta meteen op een mooie vloer van Mosa. Het zijn natuursteen tegels, waar lekker warme vloerverwarming onder zit. Dat verwacht je dan weer niet van zo’n villa uit de jaren vijftig. Dan loop je naar links en dan kom je in de ontbijtkamer, waar een mooie Italiaanse betontafel met een glazen blad staat. Rondom staan vier kunststof Gothic Chairs van Studio Job. Daaronder ligt een handgeknoopt tapijt – ook van Studio Job – met de afbeelding van Maria en kind. Alle deuren – zonder kozijnen – hebben prints van Studio Job met het thema Underworld.

De ontbijtkamer loopt door in de keuken, waar een prototype koelkast van de Italiaanse architect Renzo Piano staat. Daarna kom je in de eetkamer. En natuurlijk bestaat het interieur ook hier niet uit iets modaals. ,,Die oude zwarte tafel is ons eigen ontwerp, er staan zes originele Revolt stoelen van Friso Kramer uit de jaren vijftig omheen.”

Boven de tafel hangt een lamp die je in menig plattelandscafé genoeglijk boven het biljart ziet hangen, maar Job zou Job niet zijn als dit exemplaar niet van een vrolijke twist was voorzien. Deze bronzen lamp is design en komt uit de Studio Job Farm Collectie.

Zitkuil

Loop verder en je komt in de living. Daar zie je een echte zitkuil uit de jaren vijftig, destijds het summum van moderniteit. Je moet wel een stapje omlaag voordat je in de kuil bent. ,,Ik denk dat oude mensen er graag een trapje in maken. Wij zijn nog niet oud, dus doen dat niet.”

Als je verder loopt kom je in de hal, en dan bereik je het kantoortje van Job. ,,Dat is een study, met een bureau. Een bibliotheekje van twee bij twee meter. Dat kleine vind ik knus. Daar werk ik in de zomer.”

Alle ruimtes hebben namen en functies

De rondleiding gaat boven verder. Zelfs de trapleuning is niet zomaar een trapleuning: hij is gemaakt door Maarten Baas, die er het hem kenmerkende verkoolde hout voor gebruikte.

Ook boven hebben de ruimtes namen en functies. Zo is er de oranje kamer, met het eerste bed van Auping. ,,Hier logeren mijn ouders vaak”, vertelt Job. Er tegenover is de blauwe kamer – die zijn naam te danken heeft aan het blauwe beddengoed – met een badkamer voor gasten.

Vervolgens vind je links de muziekkamer van Nynke. ,,Daar speelt ze viool. Ze heeft een passie voor klassieke muziek.” Er hangen onder meer muziektekeningen aan de muur.

 

Dan is er een dressing room – met een heel grote spiegel van modeontwerpers Viktor & Rolf – voor alle kleding. Verderop is de master bedroom van Nynke en Job. Het bed is bekleed met hun eigen Labyrinth-stof.

Aangrenzend is de tweede badkamer: de master bathroom. ,,Deze hebben we gehouden in de stijl van het huis, met een grote douche, een grote koepel in het dak voor véél licht en tietlampen.”

,,Aan die lampen zit trouwens een leuk verhaal. We wilden snel lampen hebben, maar ze hadden het bij Venini in Murano druk. Ik zag dat ze er allerlei pin-ups in het bedrijf hadden hangen. Toen kreeg ik het idee lampen in de vorm van borsten te ontwerpen, want ik verwachtte dat ze ze dan wel snel wilden maken. En zo is het ook gegaan.”

Job en Nynke hebben hun hoofdwoning in Antwerpen: de Studio Job Loft. Waar ze het liefste zijn? ,,Wij wonen overal en voelen ons overal thuis.”


 

WIE Job Smeets (43) en Nynke Tynagel (36), samen Studio Job.

WAT Studio Job House: een countryhouse ergens in Zuid-Nederland, gebouwd in 1958 door een leerling van Rietveld.

STIJL Modernistisch.

KAMERS vijftien, waarvan drie slaapkamers.

LAATSTE AANKOOP Geen, we hebben het huis in één keer ingericht. Ik had een enorme collectie kunst en meubels en alles paste er perfect in.

FAVORIETE PLEK Geen, het hele huis is favoriet, daarom hebben we het gekozen.

BIJZONDER Studio Job House is één de drie huizen van Job en Nynke: in Antwerpen staat de Studio Job Loft en in Amsterdam is de Studio Job Suite in wording.

DROOMHUIS Een appartement in een wereldstad. En er dan met je hele ziel en zaligheid joúw plek van maken en er een identiteit aan te geven.


TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S ROBERT KOT

×