Comfortabel wonen in een blokkendoos - Wonen&Co

Comfortabel wonen in een blokkendoos

24 oktober 2014 6 min leestijd

Iemand die al van kinds af aan gepassioneerd bezig is met architectuur en interieurontwerp móet gewoon wel mooi wonen. Die veronderstelling blijkt terecht in het geval van Klaas de Jong, die zijn eigen huis en uiteraard ook zijn eigen interieur ontwierp. Van hem valt dan ook nog het een en ander te leren.

Hoe verhuis je van Leek naar Midwolde, zonder in een ander huis te gaan wonen? Klaas de Jong heeft er ervaring mee. Hij verplaatste de oprit naar zijn huis van De Koets in Leek naar de Hoofdstraat in Midwolde. Zelfde huis, ander dorp. ,,Deze wijk werd indertijd door de gemeente door middel van vrije kavels verkocht”, vertelt hij. ,,Deze kavel was enorm gewild, waardoor er wel 24 belangstellenden voor waren. De gemeente besloot toen dat degene met het beste ontwerp voor de kavel in aanmerking zou komen.”

De Jong ging aan de slag en maakte niet alleen een ontwerp voor zijn toekomstige huis, maar gelijk ook maar een maquette. En kreeg zodoende 22 jaar geleden de begeerde kavel in handen. De bekende Groningse architect Jakob van Ringen werkte het ontwerp uit. Later bouwde De Jong er nog een stuk bij aan vanwege gezinsuitbreiding. ,,Eigenlijk bestaat het huis uit drie kubussen”, legt hij uit. ,,De eerste twee zijn ontworpen door Jakob van Ringen en de derde heb ik zelf ontworpen. Mijn ex-vrouw Thea en ik hebben vier dochters en die moesten natuurlijk allemaal een slaapkamer hebben. Drie van hen wonen hier nog om de week.”

 

De Jong is een binnenhuisarchitect die ook gebouwen en woningen ontwerpt. En dat alles als autodidact. ,,Voor gebouwen doe ik alleen het schetsontwerp, daarna moet een architect het uitwerken”, nuanceert hij. Hij maakte onder meer het ontwerp voor het nieuwe gebouw én het nieuwe interieur van De Postwagen in Tolbert, kort nadat het oorspronkelijke pand was afgebrand. De welstandcommissie keurde het ontwerp goed, maar wilde wel twee veranderingen. De kleur van de baksteen van een deel van het gebouw moest niet rood, maar grijs zijn en de goothoogte van dat deel moest worden verlaagd. Wat vond hij daarvan? De Jong: ,,Uiteindelijk vond ik dat een verbetering. Het kan geen kwaad als anderen nog eens kritisch naar je ontwerp kijken.”

Vesta

Terwijl sommige mensen hun leven lang op zoek blijven naar hun ideale beroep, was Klaas de Jong als kind altijd al bezig met interieurontwerp. ,,Het was zo erg, dat ik niet meer naar school wilde”, vertelt hij. ,,Mijn vader, die dominee was, besloot dat ik dan maar een baan in een meubelzaak moest hebben. Hij keek in het kerkboek om te zien welke meubelzaken gereformeerd waren, en zo kwam ik terecht bij Vesta. Hij belde op en vroeg om een baan voor zijn zoon. Het maakte daarbij natuurlijk wel uit dat hij dominee was.”

Ik heb niet een specifieke stijl, ik zie overal mogelijkheden

In de zaak van Vesta kwam de kleine Klaas tot bloei. ,,Ik had het geluk dat ik in de winkel mocht werken, niet in het magazijn of zo. Zodoende leerde ik heel veel over inrichting.” Gevraagd naar hoe hij zijn stijl zou omschrijven, antwoordt De Jong: ,,Ik heb niet een specifieke stijl. Vesta is een winkel waar je ook allerlei verschillende stijlen ziet. Het maakt mij dan ook niet uit wat voor stijl mensen willen hebben. Ik zie overal mogelijkheden.”

Dat wil niet zeggen dat hij geen uitgesproken ideeën heeft over interieurontwerp. ,,Mensen zeggen wel eens: ‘Ik wil mijn interieur veranderen, want het bevalt me niet. Wat voor bank zou ik moeten nemen?’ Maar dat is de verkeerde volgorde. Je kunt een huis vol met prachtige meubels zetten, maar daarmee heb je nog geen mooi interieur, waarin je je thuis voelt.”

 

Volgens De Jong zijn er drie elementen die aan de basis liggen van een goed interieur: licht, kleur en geluid. Daarmee kun je grote invloed uitoefenen op de sfeer. ,,Als het gaat om licht, maken mensen vaak de fout om lampen uit te zoeken op hun armatuur. Ze kiezen een mooie lamp, niet een lamp die mooi licht geeft. De kleur van het licht – warm of koel – is van belang, evenals de hoek van de lichtbundel en ten slotte de intensiteit van het licht.”

Kleur is ook een grote sfeerbepaler. De Jong laat twee foto’s zien, die zijn gemaakt van dezelfde hoek in café-restaurant Het Feithhuis in Groningen. ,,Deze foto is van voordat we een van de wanden een kleur hebben gegeven, de andere is van erna. Wat een verschil in sfeer, nietwaar? Ik hou ervan om met antracietgrijs te werken. Veel sfeervoller dan gewoon wit.”

Geluid

Het derde element is er één waar de meeste mensen niet bij stilstaan als ze hun huis inrichten: geluid. De Jong: ,,Denk maar aan een restaurant, waar het een enorm geroezemoes is. Als het geluid niet voldoende gedempt wordt, moeten mensen steeds harder gaan praten om verstaanbaar te zijn. In huis is geluiddemping van belang als je jonge kinderen hebt. Om de akoestiek te verbeteren kun je bijvoorbeeld naadloze akoestische plafonds aanbrengen. Daar zie je verder niets van.”

In huis is geluiddemping van belang als je jonge kinderen hebt

De Jong is er een groot voorstander van om over al deze drie elementen goed na te denken, voordat wordt begonnen met de inrichting, maar liever nog vóór de bouw van het huis. ,,Als je al een lichtplan hebt voordat er gebouwd wordt, kun je daar met het leggen van de leidingen rekening mee houden.”

Het element licht speelt in zijn eigen huis een grote rol. De noordzijde van het huis heeft een ‘lichtstraat’, zoals hij het noemt. Het is een langwerpige lichtkoepel in het dak. De eerste verdieping is rond deze lichtstraat gebouwd, zodat je op de begane grond volop in het licht zit. Ook de vide profiteert van dat licht. Daar heeft De Jong een werkplek ingericht, zodat hij vanaf daar visueel contact heeft met de huiskamer.

 

Kubus

De nieuwe aanbouw vormt een kubus op zich, met op de begane grond een tuinkamer met een volledig glazen wand en slaapkamers op de verdieping. Het glas in de tuinkamer loopt door tot op de grond, zodat de vloer lijkt door te lopen in die van het terras buiten. Die vloer is van ‘gevlinderd’ beton, ook al iets dat je bij de bouw moet beslissen, want achteraf kan het niet meer. Het beton is volkomen glad en vlak gemaakt, zodat vloerbedekking niet meer nodig is. Kosten: slechts zes euro per vierkante meter.

De tuinkamer wordt van de rest van het huis gescheiden door een kastenwand, met daarin een platte televisie. De Jong: ,,Ik wilde de kastenwand volkomen vlak hebben en daarom wilde ik geen handgrepen. En als je kliksluitingen gebruikt ontstaat er niveauverschil tussen de panelen. Daarom heb je een zuignapje nodig om de deuren en laden te kunnen openen.” In de keuken is datzelfde principe toegepast.

De bijkeuken wordt van de keuken gescheiden door eveneens een kastenwand. In het midden staat een kookeiland, met onder het werkblad uitsluitend laden, geen kastjes. ,,Laden zijn veel overzichtelijker dan kastjes”, motiveert De Jong. Aan de kant van de tuinkamer wordt het huis omzoomd door een ondiepe ‘slotgracht’, die de strakke vorm van het huis extra benadrukt. De rest van de tuin is al even strak, als een voortzetting van het huis. Vanaf het terras kun je ’s avonds door het glas naar de televisie kijken, dankzij geluidsboxjes aan de buitenkant.


 

WIE Klaas de Jong en drie van zijn dochters, zijn vriendin en stiefzoon
WAAR Hoofdstraat in Midwolde
WOONWENS een nieuwe masterbedroom met een vrijstaand bad voor het raam met uitzicht over het parkje en vijver
FAVORIETE PLEK aan de eetkamertafel onder de lichtstraat, veel licht overdag en van daaruit heb je contact met het hele huis
LAATSTE AANSCHAF een groot houten handsnijwerkpaneel en een olieverfschilderij met bloemen
WOONTIP Als je je huis of interieur wilt veranderen, stel dan eerst een ideaal einddoel vast voordat je tot een aanschaf overgaat


Tekst en fotografie: Geert Job Sevink

×