COLUMN | Vrouw op de bouw 9: van het gas af - Wonen&Co
bouwen, huis bouwen, droomhuis bouwen, column, vrouw op de bouw

COLUMN | Vrouw op de bouw 9: van het gas af

3 juli 2020 3 min leestijd Geen reacties

Bij het tekenen van het koopcontract voor de kavel, staat het er duidelijk in: de nog te bouwen woning krijgt geen gasaansluiting. Prima, vinden we, want dat is beter voor het milieu. En dan verzinnen we gewoon een andere manier om ons huis en water te verwarmen. Dit is aflevering 9 van Vrouw op de bouw.

Een paar maanden later besluit het kabinet dat alle huizen die na 1 juli 2018 worden gebouwd, het moeten stellen zonder gas. Ineens zijn we niet meer de enige die alternatieven zoeken voor de cv-ketel en het gasfornuis.

En die zijn er genoeg. Stadsverwarming bijvoorbeeld, maar dat kan alleen als je huis is aangesloten op een warmtenet. Biogas misschien? Dat ontstaat bij de vergisting van gft- of mestafval. Maar omdat in ons land weinig biogas beschikbaar is, valt dit ook af.

Zonnepanelen zijn wel een optie. Maar op ons dak kunnen we er te weinig kwijt om voldoende energie op te wekken voor de hele woning. Dan is er nog elektriciteit. Ideaal voor het koken, bijvoorbeeld via inductie of een keramische plaat. Bovendien kan je je huis en water elektrisch verwarmen met een warmtepomp, zo lees ik op internet.

Dat klinkt goed, ook al weet ik niet precies wat een warmtepomp is. Op websites zie ik ingewikkelde tekeningen met rode en blauwe buizen, pijlen en lastige termen als monoblock, binnenunit, 3wegklep en inlaatcombinatie.

Gelukkig zijn er ook bedrijven die het in Jip- en Janneke-taal uitleggen: een warmtepomp gebruikt warmte uit een duurzame bron, zoals de lucht of bodem, en zet deze om in bruikbare warmte voor je woning, bijvoorbeeld via vloerverwarming. Maar welk type is voor onze situatie het meest geschikt? Een pomp die de warmte van de buitenlucht gebruikt? Of eentje die aardwarmte benut?

We vragen het aan vrienden en toekomstige buren die ook een huis bouwen. Maar iedereen kiest iets anders en houdt er zijn eigen theorie op na waarom zijn pomp de beste is. Een buurman wil zelfs warmte uit de naastgelegen Luts gaan gebruiken! Dat klinkt wel erg experimenteel. Het idee om ’s winters te zitten blauwbekken bij de open haard, omdat het systeem toch niet blijkt te werken, vind ik weinig aanlokkelijk.

Ik wil iets betrouwbaars graag, en betaalbaars. Maar dat laatste is niet mogelijk. Heb je tegenwoordig al een cv-ketel voor een paar duizend euro; bij warmtepompen ben je tussen de 16.000 en 25.000 euro kwijt. En dan staat het apparaat alleen nog maar op de oprit. De installatiekosten komen er nog bij. Voor een pomp die aardwarmte gebruikt, zijn die fors: zo kost een gat boren in de grond zeker 10.000 euro.

Een ander nadeel is, dat de apparaten veel ruimte in beslag nemen. De warmtepomp zelf is zo groot als een moderne koelkast. Daarnaast hangt een enorm buffervat van 500 liter, om het verwarmde water in op te slaan. En dan zijn er nog leidingen. Heel veel leidingen. Om dat allemaal kwijt te kunnen, heb je een aparte kamer nodig!

Na veel lezen, praten en rekenen, weten we eindelijk wat voor ons de beste optie is. Zonnepanelen in combinatie met een lucht-water warmtepomp. Die wordt in Scandinavische landen het meest gebruikt, is dus waarschijnlijk erg solide, en goedkoper dan de pomp die warmte uit de aarde haalt.

Nu maar afwachten of we de juiste keuze hebben gemaakt. Dat weet ik over een tijdje, als het huis af is. En ik onder een warme, of ijskoude douche sta.

Meer lezen van Jikke? Begin hier met aflevering 1 van haar serie. Wil je alles weten over duurzaam wonen? Hier begint een serie over alles wat je kunt doen om je huis te verduurzamen.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×