COLUMN | Vrouw op de bouw 6: keuken kopen in... Italië - Wonen&Co
bouwen, huis bouwen, droomhuis bouwen, column, vrouw op de bouw

COLUMN | Vrouw op de bouw 6: keuken kopen in… Italië

12 juni 2020 3 min leestijd Geen reacties

Nog iets leuks gedaan afgelopen weekeinde? Ja, we zijn naar Italië geweest om een keuken te kopen. Klinkt als een sterk verhaal, nietwaar? Toch vertelde ik dat een tijdje geleden aan mijn vrienden. Dit is aflevering 6 van Vrouw op de bouw.

Dat zit zo. We hebben een keuken uitgekozen voor ons toekomstige huis. We zijn er best blij mee, maar onze droomkeuken is het zeker niet. Die is van Italiaanse makelij, heeft een flinterdun blad en robuuste, houten kasten. Maar kost het driedubbele van wat we kunnen betalen. En dus valt die optie af.

Omdat we toch niet helemaal tevreden zijn en onze nieuwe woning nog lang niet klaar is, speuren we nog even verder, vooral op het internet. Daar ontdekken we het concept showroomkeukens: keukens die in de showroom staan en weg moeten, vaak voor de helft van het geld. Nadeel is wel dat de keuken gedemonteerd en weer opgebouwd moet worden. Maar ja, als je zelf een huis bouwt, kan zo’n klusje er nog wel bij.

En dus bekijken we urenlang honderden showroomkeukens op onze laptop. Niet alleen keukens die te koop zijn in Nederland, maar zelfs ook in Duitsland en België. Maar onze droomvariant zit er niet bij. Want hij moet behalve een strak design, ook de juiste afmetingen en prijs hebben.

Net als we denken genoegen te moeten nemen met de Hollandse ‘best-wel-mooie-keuken’, stuiten we op een Italiaanse site met showroomkeukens. Waar zelfs een keuken op staat van ons geliefde merk, die er prachtig uitziet, de juiste maten heeft en betaalbaar is!

Mijn enthousiasme ebt echter snel weer weg. Allemaal leuk en aardig, zo’n strakke keuken, maar hij staat helemaal in Italië! Op ruim 1300 kilometer rijden van onze woonplaats! Hoe krijgen we dat ding ooit hier? Hoe halen we hem uit elkaar? Is de eigenaar wel betrouwbaar? Klopt alle informatie wel? We spreken niet eens Italiaans.

We besluiten per mail wat vragen te stellen aan de winkeleigenaar – met dank aan Google Translate. Al snel krijgen we antwoord. Ja, de keuken is nog te koop, schrijft Filipo, die hem ook wel wil demonteren. Hij doet nog wat van de prijs af en nodigt ons uit de keuken zelf te komen bekijken.

Hm. Dat klinkt beter dan verwacht. Misschien moeten we op zijn uitnodiging ingaan? En zo vliegen we twee weken later voor een paar tientjes naar een luchthaven in de buurt van Padova, waar de winkel staat. In het kleinste Fiatje dat te huur is, tuffen we naar onze hotelkamer. Om de volgende ochtend oog in oog te staan met ‘onze’ keuken. Hij ziet er in het echt nog mooier uit dan op de foto’s. Stralend van geluk openen we de deurtjes, aaien we het gladde aanrechtblad en strijken we over de stevige, houten kasten. We kijken elkaar aan en weten het: dit is ’m.

We maken duidelijke afspraken met Filippo over de betaling, garanties en het transport. Zijn aanbod om de keuken voor ‘slechts’ 3000 euro door een verhuisbedrijf naar Nederland te laten brengen, moeten we helaas afslaan. Te duur. Maar samen een cappuccino drinken om de koop te vieren, doen we natuurlijk wel.

Twee maanden later zwaai ik Wilfred en mijn schoonvader uit. In een enorme bestelbus vol verhuisdekens en sjorbanden vertrekken ze ietwat zenuwachtig richting Italië, om de keuken eigenhandig op te halen.

Na anderhalf dag rijden arriveren ze bij de loods, waarin de keukenonderdelen liggen opgeslagen. Samen met Filipo tillen ze de loodzware spullen in de bus. Met kapotte ruggen en eelt op de handen rijden ze een paar uur later – heel voorzichtig – voor de tweede keer op een dag over de Brennerpas.

In Nederland laden we de keuken weer uit en zetten hem in de gehuurde opslagruimte. We hebben niet alleen onze droomkeuken – weliswaar in stukken – maar ook een sterk verhaal.

Eerdere afleveringen van Jikke lezen? Begin hier met haar eerste column. Ga je ook een huis bouwen en wil je weten waar je allemaal aan moet denken? Hier vind je een artikel vol handige tips en checklists.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×