COLUMN | Vrouw op de bouw 5: liggen jullie een beetje op schema? - Wonen&Co
bouwen, huis bouwen, droomhuis bouwen, column, vrouw op de bouw

COLUMN | Vrouw op de bouw 5: liggen jullie een beetje op schema?

5 juni 2020 3 min leestijd Geen reacties

Hoe gaat het met de bouw? Liggen jullie een beetje op schema? En wanneer is het huis klaar? Het zijn de drie meest gestelde vragen sinds we met bouwen zijn begonnen. Dit is aflevering 5 van Vrouw op de bouw.

Tot nu toe konden we die vragen doorgaans positief beantwoorden. In de trant van: ja, het gaat prima. We lopen geen vertraging op. Maar dat was vroeger. Als nu iemand ons naar de laatste stand van zaken vraagt, volgen er een negatief relaas en een geïrriteerde blik. Het gaat namelijk niet goed met de bouw. Sterker nog: er wordt niet eens gebouwd!

Waar dat aan ligt? Aan de verdiepingsvloer. Normaal dacht ik nooit echt na over een vloer. Maar de laatste weken heb ik er zelfs nachtmerries over. En kan ik het woord bijna niet meer horen, zonder acute stressverschijnselen te krijgen.

Dat zit zo. Aan het begin van het jaar wilden we de betonnen verdiepingsvloer bestellen. Hoe ingewikkeld kan het zijn, dachten we als zo vaak. Je geeft de afmetingen door, een uitgebreide berekening van het draagvermogen en nog een stapel tekeningen. Vier weken wachten, vanwege de levertijd, en plaatsen maar die vloer!

Vier maanden later zou het zover kunnen zijn, hadden we uitgerekend. Dat kwam perfect uit, want tegen die tijd was de fundering klaar en hadden de timmermannen de muren van de begane grond opgemetseld en de kozijnen geplaatst.

Was het maar zo eenvoudig. Al snel nadat we onze vloer hebben besteld, blijkt de betonleverancier veel meer gegevens nodig te hebben. Waar komen de uitsparingen voor de verlichting, de riolering en de warmte terugwin installatie? En hoe zit het met het leidingenverloop?

Ietwat teleurgesteld, maar nog redelijk hoopvol, zetten we onze constructeur opnieuw aan het werk. Binnen twee weken heeft hij de tekeningen aangepast. Maar in plaats van een akkoord, krijgen we wederom allerlei vragen van de betonboer. Of we de gegevens voor de tweede vloer – het dak – ook meteen kunnen aanleveren, bijvoorbeeld.

,,Nee! Niet nog eens’’, schreeuwt Wilfred als hij het slechte nieuws hoort. Wanhopig kijken we elkaar aan. Visioenen van een half afgebouwd krot flitsen aan me voorbij. Gaat dit ooit nog goed komen? Zuchtend slaan we aan het mailen en bellen. Aardig klinken we al lang niet meer.

Inmiddels is er al een half jaar voorbij. Op de kavel staat alles ondertussen klaar om de betonvloer te kunnen dragen: tientallen stempels zijn volgens plan opgesteld en bouwsteigers omsingelen het huis. Alleen is er nog geen vloer. En dus kunnen we niet verder. Heel soms komen we even op het terrein, maar liever niet. Want bijna niets is zo treurig als de aanblik van een bouwplaats waar niet wordt gebouwd.

Als we eindelijk denken alles correct te hebben aangeleverd, bel ik voor de zoveelste keer de betonboer om te horen of dat inderdaad zo is. ,,Nee, mevrouw, het klopt nog niet, hoor ik de vriendelijke medewerker zeggen. ,,Wat is er nu weer mis?’’, bries ik door de telefoon. ,,Uw handtekening staat op de verkeerde plaats, dat is alles.’’ Beschaamd bied ik mijn excuses aan en hang op.

Dan krijgen we een positief bericht. De betonfabrikant neemt de vloeren in productie. Over veertien dagen staan ze in Balk. Twee maanden later dan gepland, maar toch. Hoe blij kan je zijn met een betonvloer? Heel blij!

Eerdere afleveringen van Jikke lezen? Begin hier met haar eerste column. Ga je ook een huis bouwen en wil je weten waar je allemaal aan moet denken? Hier vind je een artikel vol handige tips en checklists.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×