COLUMN | Vrouw op de bouw 21: afscheid van de stukadoors - Wonen&Co
bouwen, huis bouwen, droomhuis bouwen, column, vrouw op de bouw

COLUMN | Vrouw op de bouw 21: afscheid van de stukadoors

25 september 2020 3 min leestijd Geen reacties

De avondzon gloeit zacht op mijn rug en benen. Een bemoedigend gevoel, dat het rottige klusje waarmee ik bezig ben, iets minder vervelend maakt: ramen en gemetselde muren met plastic afplakken voor de stukadoors. Dit is aflevering 21 van Vrouw op de bouw.

Gevels pleisteren gaat namelijk gepaard met veel geklieder en troep. Dat afplakken is een vreselijk frustrerend karweitje. Je staat op een wiebelige ladder, met in je ene hand een rol gele tape, en in de andere een onhandig groot stuk plastic dat alle kanten op wappert. Hier aan het water waait het namelijk altijd.

Dat plastic probeer je enigszins waterpas op het kozijn vast te plakken. Dat lukt vaak pas na enkele pogingen, omdat je telkens de rol plakband of het plastic laat vallen. Als je het zou filmen, zou het zeker een hit worden bij funniest home video’s, zo onhandig ziet het eruit.

Als het dan eindelijk is gelukt, hoop je dat de wind ’s nachts niet aantrekt, zodat al het plastic weer van de gevel is afgewaaid tegen de tijd dat de stukadoors arriveren. Wat mij dus een paar keer is overkomen.

Normaal gesproken plakken de stukadoors natuurlijk zelf gewoon de boel af. Zij kunnen dat veel beter en sneller. Maar om tijd te besparen, hebben Wilfred en ik die taak op ons genomen. Want tijd is wel een beetje een dingetje, momenteel.

Dat zit zo. Op een zonnige, windstille dag in de nazomer kwamen de stukadoors voor het eerst. Ideale omstandigheden als je de buitengevel moet isoleren en pleisteren. Maar dat hoopvolle begin duurde maar even.

Al na een maand werd het natter, kouder en winderiger. Herfstbuien transformeerden tot winterse buien, die weer veranderden in stormen. En als een stukadoor iets niet kan gebruiken, is dat water, kou en wind.

Daardoor schiet de klus maar langzaam op. Het huis is inmiddels helemaal ingepakt met isolerende blokken en grotendeels voorzien van de eerste laag pleisterwerk. Nu moet alleen de definitieve sierlaag er nog op. Maar dan moet het weer wel meewerken.

Ondertussen komt ook de deadline voor het inleveren van de gehuurde bouwsteiger steeds dichterbij. De eigenaar heeft die binnenkort zelf nodig voor een ander bouwproject. Gelukkig loopt de planning daarvan telkens uit. Maar er komt een dag dat we de steiger toch echt moeten afbreken en teruggeven. En zonder bouwsteiger kunnen onze stukadoors niet werken.

Niet zo vreemd dus dat ik, sinds we zijn verhuisd naar onze nieuwe woning, telkens droom dat we voor altijd op een bouwplaats wonen, in een bouwval, omsingeld door een bouwsteiger. Met wapperende stukken plastic op de gevel en groen folie op de ramen.

Gelukkig zit het de laatste dagen mee. De steiger mag nog even blijven staan en het is droog. Het waait ‘slechts’ windkracht 4 en hoewel het ’s nachts nog licht vriest, schijnt overdag zelfs de zon! En dus lopen er ineens weer hordes stukadoors om het huis. Zet ik weer liters koffie en haal ik weer verse puddingbroodjes bij de bakker. En sta ik ’s avonds weer muren en ramen af te plakken.

Maar deze keer vind ik dat voor het eerst minder erg dan anders, omdat ik weet dat ik het de komende tien jaar nooit weer hoef te doen. De stukadoors komen morgen namelijk voor de laatste keer!

Als de heren de volgende dag inderdaad het allerlaatste stukje gevel pleisteren – zingend, in de zon, in hun T-shirtje – kan ik het bijna niet geloven. Alsof ik droom. Als ze klaar zijn, drinken we nog een keer samen koffie, dit keer met taart erbij. Blij en met een kleine brok in de keel, zwaaien we de jongens even later uit. Straks ga ik ze nog missen ook.

Meer lezen van Jikke? Begin hier met de eerste aflevering van haar serie. Ook zelf een woning (aan het) bouwen? Lees hier waar je allemaal rekening mee moet houden.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×