COLUMN | Vrouw op de bouw 20: eindelijk naar het nieuwe huis - Wonen&Co
bouwen, huis bouwen, droomhuis bouwen, column, vrouw op de bouw

COLUMN | Vrouw op de bouw 20: eindelijk naar het nieuwe huis

18 september 2020 3 min leestijd Geen reacties

,,Waar zijn de spanbanden? Hiermee kan ik die kano toch nooit vastbinden op het dak?’’ Woedend smijt Wilfred het touw op de grond. ,,Weet ik het?’’, roep ik boos terug. ,,Ze lagen altijd achterin de auto, maar jij hebt ze er zeker uit gehaald?’’ Dit is aflevering 20 van Vrouw op de bouw.

Het ziet er vast vermakelijk uit: een man en een vrouw die al scheldend op elkaar en met een verwilderde blik in hun ogen een kar volladen met tuinmeubilair. Een fijne scène uit een komische film. Al zie ik op dat moment de humor er even niet van in. Want het waait en regent als een idioot.

De grond is een grote modderpoel. Alle spullen zijn nat en groen uitgeslagen. Maar we kunnen niet stoppen, want over een paar uur moeten we de sleutel inleveren van het vakantiehuisje. Dat gaan we verlaten, na er negen maanden met wisselend succes te hebben gewoond. In de zomer was het er zeer aangenaam, in de herfst en winter ietwat koud en krap.

Voor de tweede keer binnen een jaar gaan we dus verhuizen, dit keer naar ons nieuwbouwhuis. Eindelijk! Dat betekent behalve veel plezier, ook weer een boel stress. Stiekem hoopte ik op minder slapeloze nachten.

De verhuizing is ditmaal namelijk minder gedoe, want een groot deel van onze inboedel staat in een opslagruimte. We hoeven alleen een paar kasten, bedden, boeken en onze kleren mee te nemen uit het vakantiehuisje. Dat we daarna nog wel even grondig moeten boenen, natuurlijk.

Maar ook nu weer slaap ik slecht, omdat ik denk aan alles wat nog moet gebeuren in onze nieuwe woning. De laatste plinten en muren verven, kranen aansluiten, de keuken installeren bijvoorbeeld. En daarna nog de buitenboel: de gevels zijn nog altijd omsingeld door bouwsteigers, wachtend op een laag sierpleister. Er staat een zeecontainer op het erf en de grond ligt bezaaid met bulten zand en bouwmateriaal. Eigenlijk gaan we straks op een bouwplaats wonen.

Natuurlijk hadden we ervoor kunnen kiezen om pas te verhuizen als alles klaar is. Maar dat duurt nog zeker een half jaar. Zolang konden we niet op het vakantiepark blijven. Bovendien verheugen we ons al maanden op deze plek. Vloerverwarming, ruime kamers, een coole keuken en vaarwater voor de deur. Die troep erom heen nemen we graag voor lief.

Vandaar dat we op een wederom winderige en natte zaterdag samen met een horde kinderen en vrienden flink staan te sjouwen. We halen de opslag en het huisje leeg en verplaatsen alles naar ons nieuwe onderkomen.

Mats en twee vrienden brengen in een plensbui onze fietsen van het ene naar het andere huis. Twee vriendinnen schroeven lichtelijk gefrustreerd een Ikea-boekenkast in elkaar.

De overbuurman lift met zijn heftruck de loodzware eettafel naar de eerste etage. En dan is de klus geklaard. Bierflesjes gaan open, zakken chips komen op tafel en we proosten op een nieuw begin.

Als we Mats en Isis die avond naar bed brengen, zijn ze een beetje van slag. ,,Ik mis het vakantiehuisje’’, zegt Isis met trillende stem. ,,Ik wil terug.’’ Ik voel met haar mee, maar moet ook zacht grinniken. Want hoe vaak stond zij wel niet klappertandend in de koude badkamer en baalde ze van haar ‘veel te kleine’ slaapkamertje?

Maar nu missen we dat plekje zelfs een beetje! Want het voelde vertrouwd. Het voelde als thuis, met onze eigen schapenvachten op de banken, kaarsjes op tafel en slingers tijdens onze verjaardagen. Zelfs kat Brokkie had er zijn draai gevonden, al moesten we hem kortgeleden laten inslapen. Het was ook een stille plek, zonder boormachines, stukadoors, Radio 100%NL en bouwstof.

Nu wonen we op een rommelige bouwplaats in een luxe en warm huis, dat nog lang niet af is. Dat is even wennen. Al zal dat wennen niet zo lang duren, vermoed ik.

Meer lezen van Jikke? Begin hier met haar eerste column. Ga je binnenkort ook verhuizen? Hier leer je hoe je een indelingsplan kunt maken.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×