Chaise longue Cleopatra: Relaxen in je eentje - Wonen&Co
chaise longue

Chaise longue Cleopatra: Relaxen in je eentje

25 februari 2017 3 min leestijd Geen reacties

Talloze ontwerpers hebben zich laten inspireren door de chaise longue. Denk aan de ‘LC4’ uit 1928 van het ontwerperstrio Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand voor Cassina, of de ‘Adjustable chaise lounge’ uit 1927 van Ludwig Mies van der Rohe, uitgebracht door Knoll.

Onlangs lieten we weten dat Artifort de chaise longue ‘Pinguin’ (ook gehad in deze serie) in een gelimiteerde uitgave van 125 stuks opnieuw uitbrengt. Producent Artifort grijpt dus vaker terug op klassiekers, zoals bij deze Cleopatra.

Binnen de traditionele meubelvormen neemt de chaise longue een bijzondere plek in. Iedereen heeft natúúrlijk een bank(stel) en/of fauteuil in huis staan. Een chaise longue is minder vanzelfsprekend. Het is een extraatje, een toegift. Is een bankstel nog vrij noodzakelijk – je moet toch ergens een beetje lekker op kunnen zitten of je visite behoorlijk op kwijt kunnen-, een chaise longue biedt je de luxe van relaxen aan. Want daar is ze voor gemaakt. Om te ontspannen. In je eentje. Languit.

Het waren natuurlijk wel de dames van goede komaf die tijd hadden om te relaxen

Chaise longue is Frans voor ‘lange stoel’. Hoewel de Romeinen, Grieken en Egyptenaren ook vertrouwd waren met het concept, raakte de term bekend sinds het begin van de achttiende eeuw. Toen werd de zogenaamde Duchesse Brisée populair. Dat was een combinatie van stoel met bijpassende voetenbank. Dat concept ontwikkelde zich door tot een bank met aangebouwde voetenbank en comfortabele bekleding. Op oude schilderijen tref je doorgaans bevallige dames op de chaise longue aan. Het waren natuurlijk wel de dames van goede komaf die tijd hadden om te relaxen.

Met de Cleopatra uit 1970 greep ontwerper Harcourt dus terug op oude vormen. Het resultaat is een minimalistische, organisch gevormde ligbank, bijna gebeeldhouwd. De naam ligt voor de hand. Cleopatra staat bekend als de mooiste vrouw ooit, zij bezat het vermogen om iedere man te charmeren. Zo heeft dit ontwerp ook veel mannen én vrouwen weten te bekoren. Het is een topper uit de collectie van Artifort. De bank is nog steeds nieuw verkrijgbaar, met een keuze uit een groot aantal bekledingen. 

Geoffrey Harcourt, ontwerper van de chaise longue Cleopatra.
Geoffrey Harcourt, ontwerper van de chaise longue Cleopatra.

De ontwerper: Geoffrey Harcourt

Eigenlijk verwonderlijk dat we in deze serie Design Klassiekers Geoffrey Harcourt nog niet voorbij hebben zien komen. Hij wordt gezien als een van de grote ontwerpers van de Artifort-klassiekers, samen met Pierre Paulin (wél gehad) en Ko Liang Ie (ook gehad).

Artifort zelf bestaat al 127 jaar. In 1890 vestigde Jules Wagemans zich in Maastricht als behanger en stoffeerder. Zijn zoon Henricus bouwde het bedrijf uit tot een meubelfabriek met de naam H. Wagemans & Van Tuinen. De economische recessie van de jaren dertig dwingt hen om zich te profileren. Met de meubels moeten ze zich onderscheiden. Ze besluiten het accent te leggen op functionaliteit, comfort en kwaliteit, in combinatie met innovatief gebruik van materialen en een esthetisch verantwoorde vormgeving.

Artifort

Daarom introduceert het bedrijf in 1928 een nieuwe, sterke merknaam: Artifort, een samentrekking van arts (kunst, kunde) en fortis (sterk, kracht). Over Geoffrey Harcourt is niet veel bekend. Hij werd geboren in 1935 en werd opgeleid aan The Royal College of Art in Londen. In 1962 ontwerpt hij voor Artifort zijn eerste serie kleine bureaufauteuils. Door Artifort krijgt hij een ingang naar de internationale markt van projectinrichting. Hij ontwerpt in die periode vooral zitmeubelen voor ontvangstruimtes.

Zijn tweede ontwerp voor Artifort, de serie 042 uit 1963, is een groot succes. Niet verwonderlijk dat hij veel prijzen heeft gewonnen en in 1978 zelfs wordt onderscheiden met de eervolle titel ‘Royal Designer for Industry’.

Tekst: Janine Hoekstein 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×