BUITENLEVEN | Zo creëer je een strandsfeer in eigen tuin - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Zo creëer je een strandsfeer in eigen tuin

19 juli 2021 6 min leestijd Geen reacties

Waan je thuis ook op de Wadden, of op een andere strandbestemming, met een strand- en duintuin. Compleet met Noordzeestrandzand, schelpenpaadjes en helmgras. Een meerpaal, juttershout en de juiste accessoires maken het af.

Met je voeten in het zand in een houten deckchair, lekker muziekje erbij, wat wuivend gras… Met een beetje fantasie zit je op het strand, maar dan in eigen tuin. Daar kan Frits Panjer van hoveniersbedrijf Buitengoed in Buitenpost over meepraten. ,,Regelmatig krijgen wij de vraag om het strandgevoel in de tuin te brengen. Met een schelpenpad, helmgras, verweerd hout en een vlonder kom je al een heel eind voor een vleugje wadden in eigen tuin.’’

En soms mag het extremer, zoals in de strandtuin in Opende waar Panjer aan meewerkte. ,,Dit huis ligt direct aan het water, dus met flink wat zand en een steiger voelt het al echt aan als een strand. Het huis ligt een stuk hoger dan het water, waardoor het voelt als wonen op een duintop.’’ Om het gevoel van wonen aan het strand compleet te maken, kwam er een buitendouche, omheind met houten palen en beplanting met veel siergrassen. ,,Veel wuivende beplanting, om het lossige idee van het strand te onderstrepen. Het hoeft niet te strak. Bomen wilden de bewoners wel. Dat werden grove dennen. Die zie je ook veel op de Waddeneilanden, en doen het goed in zand. Je kunt natuurlijk niet alle bomen in zand zetten,’’ licht Panjer toe.

Dat de strandtuin in trek is, merken ze ook bij Zand Compleet, een zandleverancier die zich er zelfs in specialiseerde. ,,Het gevoel van een stukje strand in de eigen tuin spreekt mensen aan. Hangmat erbij, vuurkorf, natuurlijke materialen en lichte kleuren, helmgrassen en de sfeer voor een strandgevoel is al bijna compleet.’’ Ze kregen bij Zand Compleet zo vaak de vraag welk zand geschikt is voor een strand in de achtertuin, dat ze daar inmiddels bedreven in zijn. Want wat is nou ideaal strandzand? De meest gestelde eis is dat het zand niet te veel stuift, waterdoorlatend is en niet te veel plakt. Een strand is nu eenmaal iets anders dan een zandbak. ,,En dan willen mensen bij voorkeur een lichte kleur, dan geeft een natuurgetrouwer en tropischer gevoel dan een gelig of donker strand.’’

Zilverzand

Toch is echt zandstrand geen optie, volgens Zand Compleet. Het is verboden om zand af te graven op de Nederlandse stranden. Zand komt altijd uit zee, uit de rivier of de zandput. Maar er zijn wel opties die dicht in de buurt komen van strandzand. Zand Compleet tipt drainagezand, dat is grof maar niet zo grof als betonzand, metselzand en andere grove soorten. Omdat het niet heel fijn is, stuift het minder en de kleur is redelijk licht.

Speelzand is licht van kleur en heel zuiver, zonder steentjes of schelpjes, en daardoor veel toegepast als strandzand. Wil je het heel tropisch? Ga dan voor zilverzand, dat is heel zuiver en mooi wit. Zeker weten dat het zand uit de zee komt? Bestel dan het strandzand van de firma Hohoo in Hoogerheide, dit komt uit de Noordzee. Door de grove, ronde korrel voelt het ook aan de voeten als strandzand. Voor alle soorten geldt wel, zorg dat je de vochtbalans op orde houdt, door het af en toe te besproeien en zo altijd een beetje nat te houden. Dat voorkomt stuiven zoveel mogelijk.

Het kan ook anders. Geen zand, wel de uitstraling van een zandkleurige en korrelige ondergrond in de tuin? Als alternatief voor zand kun je ook denken aan halfverharding, bijvoorbeeld Gralux of Nobre Cal. Gralux is vooral bekend van de jeu-des-boulesbaan en Franse looppaden, maar doet het ook goed in een strandtuin. Nobre Cal is iets lichter van kleur, maar heeft hetzelfde effect. Het stuift minder dan zand, maar nadelen zijn er ook. Deze halfverharders laten water minder goed door, en geven af aan schoenen en voeten. Een fijne grind of split, zoals kasteelgrind, is licht van kleur en loopt lekker. Voordeel van grind is dat meubels of bijvoorbeeld een hottub er goed op blijven staan, beter dan in het zand.

Om het echt af te maken, mag een schelpenpaadje natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Schelpen zijn – net als zand – per zak te koop en kun je prima gebruiken in de tuin, als pad of door het zand gemengd. Op het pad zullen de schelpen eerst heel zijn maar na lang belopen ontstaat door de gebroken schelpjes een vlakker en zachter pad. Combineer een schelpenpad met helmgras, houten bielzen of oude meerpalen of cortenstaal voor een robuust en stoer effect. En wil je het echt helemaal afmaken, overweeg dan een (zwem)vijver in de tuin. Met een zandstrandje erbij, is het kustgevoel compleet.

Ook in de beplanting kun je rekening houden met planten die strand en zee ademen, denk aan brem, kamperfoelie, rozenbottel en natuurlijk alle soorten grassen. Mag het wat mediterraner, dan kun je denken aan olijfwilgen, bananenbomen en oleanders. Planten met felle kleuren passen goed in de stijl van Ibiza, zoals lelie, struikmargriet of verbena. Via Yarinde maak je het jezelf makkelijk en bestel je een borderpakket voor de strandtuin. Zo’n pakket bestaat uit bij elkaar passende beplanting voor de strandtuin zoals siergrassen, vaste planten en heesters en is per vierkante meter te bestellen.

Natuurlijke materialen

Liever zelf aan de slag? Grijze en vergrijsde tinten doen het goed in de strandtuin, die vind je in grassen, in lavendelstruiken en in olijfboompjes. Een strandtuinpot is ook een goed begin. Planten in zachte, blauwgrijze tinten geven dat heerlijke hoogzomer-vakantiegevoel. Geschikt in pot zijn onder andere blauw schapengras (festuca glauca) en steenbreek (saxifraga). Ook vetplanten als sedum spathulifolium, aloë en echeveria elegans hebben de goede kleur en houden bovendien van zonlicht en droge grond. Witte schelpen geven een frisse toon aan een wat kale bloempot. Zo’n toplaag heeft dezelfde voordelen als mulch: het voorkomt uitdroging en werkt ’s winters isolerend. Onder in de pot zorgt het voor een betere afwatering.

Tot slot brengt de aankleding van de strandtuin veel sfeer. Denk aan juttershout, een stuk touw, maar ook aan een hangmat, vuurkorf of houtkachel en houten deckstoelen. Een houten tuinhuis met veranda kan dienstdoen als strandpaviljoen. Schelpen, juttershout en hier en daar een vuurtoren of reddingsboei doen de rest.

Opvallend is dat veel interieur- en meubelmerken dit seizoen uitpakken met items in natuurlijke materialen en kleuren, ideaal voor het afstylen van de strandtuin. Het Deense Hay fotografeerde de nieuwe collectie – inclusief wafeldoeken om op te zonnen op je eigen strand – bij een strandhuis voor optimale sfeer. H&M Home voorziet in lome zomeravonden op de vlonder, het terras of onder het zonnezeil met tafelgoed in zandtinten. En Ferm Living trekt de strandhuissfeer naar buiten met aardewerken potten en accessoires van gevlochten riet.

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Wellness in eigen tuin is een trend. En de hottub staat met stip op nummer één. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over hottubs. En om de wellness-beleving in eigen tuin compleet te maken, hebben we in dit artikel de leukste accessoires voor je verzameld. Denk aan een fijne hamamdoek en badjas, een badborstel, tuindouche en meer!

Geen reacties

Laat een reactie achter

×