BUITENLEVEN | Zo creëer je een diervriendelijke tuin - Wonen&Co
buitenleven, tuinieren, wonen&co

BUITENLEVEN | Zo creëer je een diervriendelijke tuin

15 april 2018 2 min leestijd Geen reacties

Wil jij bijdragen aan een beter leefklimaat? Maak dan je tuin groener. Zo zorg je voor meer biodiversiteit en word je tuin een paradijs voor insecten als bijen en vlinders. Een aantal tips op een rij.

De meeste tuinen zijn onderhoudsarm ingericht. Veel tegels en weinig groen. Breng daar verandering in door de verhouding 60/40 aan te houden; 60 procent groen, 40 procent tegels in je tuin. Om insecten te lokken is het belangrijk dat je nectarrijke bloemen plant, bijvoorbeeld lupines. Zorg dat de bloeiperiode van bloemen doorlopend is zodat bijen en vlinders zich de hele zomer door kunnen voeden. Een bloemenweide is daarvoor perfect.

Gooi zaadbommen in je tuin voor een prachtige bloemenzee

Tuincentra verkopen genoeg speciale zaadmengsels voor bijen en andere insecten, en met de meeste zaadmixen kun je tot aan het najaar genieten van een kleurrijke bloemenpracht. Je kunt bijvoorbeeld ook kant en klare zaadbommen kopen. Het enige wat je hoeft te doen, is een mooi plekje zoeken, de zaadbommen uitstrooien en wachten tot de natuur zijn werk doet. Zo heb je straks een prachtige bloemenzee waar bijen en andere insecten vrolijk zoemend in vliegen. Je kunt ze ook zelf maken. Een leuke zondagmiddag-bezigheid om met kinderen te doen. Van potgrond, klei, zaden en water kneed je kleine bolletjes.

Verschil in hoogte

Wil je liever gericht planten? Kies dan bijvoorbeeld voor vlinderstruiken, fruitstruiken zoals rode bes of framboos, gevelplanten als klimroos, kamperfoelie en blauwe regen, vaste planten als klokjesbloemen en brunel en bloemen als kattenstaart, dropplant, zonnehoed en guldenroede.

Met struiken creëer je een beschut plekje voor vogels, egels of salamanders

Wat vooral belangrijk is bij het inrichten van een diervriendelijke tuin, is het verschil in hoogte in planten, bloemen en struiken. Met struiken creëer je ook een beschut plekje voor vogels, muizen, salamanders en egels. Zo is je tuin voor veel dieren aantrekkelijk.  Een schaal met water is ook geen overbodige luxe. Hier kunnen musjes uit drinken en hun verenjas in wassen. Maak het helemaal af door nog een insectenhotel te maken.

 

Ook een pluktuin vol bloemenpracht is een fijne leefomgeving voor vlinders en bijen. Lees hier hoe je in 5 stappen je eigen pluktuin aanlegt, shop hier alles wat je nodig hebt voor het tuinieren of maak een low-budget loungeset van oude pallets.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×