BUITENLEVEN | Welke bodembedekker doet het goed onder een boom? - Wonen&Co
bodembedekker, bodembedekkers, tuinplanten, tuinieren, tuininspiratie

BUITENLEVEN | Welke bodembedekker doet het goed onder een boom?

17 april 2021 2 min leestijd Geen reacties

Heb je een vraag over het inrichten van je tuin of over specifieke planten? Of zoek je handige tips over tuinieren? In deze rubriek beantwoordt Wonen&Co’s tuinman Martin Knol vragen van lezers.  Deze week: welke bodembedekker doet het goed onder een boom?

Heb je ook een vraag voor tuinman Martin? Mail naar redactie@wonenenco.nl o.v.v. Tuinvraag.

Aly Brinkman uit Middelbert schrijft: ‘Onder onze grote rode beuk staan in het vroege voorjaar sneeuwklokjes. Dat vind ik prima. Er groeit nagenoeg geen gras onder de boom. Nu is mijn vraag: welke bodembedekker zou het daar goed doen. Het liefst zou ik een groen blijvende, niet te hoge, bodembedekker willen met een natuurlijke uitstraling.’

Tuinman Martin Knol: ,,Niet alle planten doen het goed onder een boom, gezien de meeste voeding en zonlicht wordt ‘weggekaapt’ door de boom. Onder een berk iets planten is kansloos. Dat komt omdat berken hoog wortelen. Kijk maar eens in een berkenbos, daar groeit niks. In een eikenbos zie je bijvoorbeeld wel varens en rododendrons onder de bomen groeien.

Iets planten onder een eik en een beuk heeft de meeste kans van slagen. Er zijn alleen weinig goede bodembedekkers die het hele jaar door groen blijven, en het goed doen onder een boom. De pachysandra (dikkemanskruid) is wél een groenblijver, in maart en april komen er witte bloemetjes uit. Aceana (stekelnootje) is een bodembedekker met grijsgroene gekartelde bladeren en stekelvruchtjes. Deze plant behoudt wel het hele jaar zijn blad, maar kan in de wintermaanden wel wat van zijn groene kleur verliezen. Een andere optie is waldsteinia (goudaardbei), dit is een lage bodembedekker die het hele jaar door groen blijft en in het voorjaar gele bloemetjes geeft. Deze drie soorten vormen snel een tapijt doordat ze ondergrondse uitlopers hebben.

Watergeefsysteem

De beginfase is essentieel. Zorg voor een goede start door de grond goed voor te bereiden. Meng turf en compost door de grond, het vocht wordt dan beter vastgehouden. Plant de bodembedekkers een meter vanaf de boom, ze kruipen dan vanzelf naar de boom toe. Geef de planten in het begin goed water, dit omdat ze nog maar weinig wortels hebben wanneer je ze net hebt geplant. Een keer in de week met een gieter is te weinig.

Hoeveel dan wel? Dat is moeilijk te zeggen, dat hangt ook van het type tuin af. Op zandgrond loopt water sneller weg dan op kleigrond. Je kunt het als volgt controleren: wroet de grond een beetje los en steek je vinger 5 tot 10 centimeter in de aarde om te voelen of het droog is. Als dat zo is, geef dan extra water. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door een watergeefsysteem te installeren. Die zijn tegenwoordig prima betaalbaar. Met een computertje kun je gemakkelijk de wateruitgifte en frequentie instellen. Ook handig voor wanneer je langere tijd van huis bent.’’

In de vorige aflevering van deze rubriek kun je de tips lezen van tuinman Martin over het snoeien van planten. En in dit artikel geeft hij tips over het aanleggen van mooie borders langs een saai gazon.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×